Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №834 від 02.11.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

10 маловідомих фактів про великого завойовника Чингісхана

10 маловідомих фактів про великого завойовника Чингісхана

Чингісхан знищив десяту частину людства Протягом 30 років монгольська орда під проводом Чингісхана пройшла по всій Азії, убивши одну десяту частину всіх людей на Землі і завоювавши майже чверть землі. Його правління було найжорстокішим в усій людській історії. Деякі вчинки Чингісхана і сьогодні вважаються одними з найжорстокіших серед усіх правителів на Землі.

1. Чингісхан вбив брата за їжу

Чингісхан народився в родині впливового вождя Есугея, але становище хлопчика в суспільстві змінилося, коли його батька отруїло вороже плем’я. Його родину вигнали з дому, і вони були змушені шукати можливості для виживання.

Коли Чингісхану було 14 років, він зловив велику рибу і приніс її рідним. Але його зведений брат Бектер вирвав рибину з його рук і з’їв її сам, відмовившись ділитися з іншими. Розлючений Чингісхан ганявся за братом до тих пір, поки не застрелив його з лука. Перше вбивство не зійшло Чингісхану з рук: мати сильно вилаяла його.

2. Чингісхан обезголовив людей зростом вище 90 сантиметрів

Коли Чингісхану було 20 років, він очолив похід проти племені, яке вбило його батька і помстився. Татарське військо було розгромлено, і Чингісхан приступив до винищування людей дуже незвичайним способом. Кожного татарина ставили поруч з возом і міряли його зріст в порівнянні з віссю колеса (яке перебувало на рівні 90 сантиметрів). Всім, хто був вище, відрубали голову. По суті, пошкодували тільки дітей.

3. Купи кісток його жертв плутали з горами

У 1211 році Чингісхан звернув погляд на сучасний Китай і напав на імперію Цзінь. Це здавалося необачним рішенням: в імперії Цзінь жило 53 мільйони чоловік, а монголів було всього один мільйон. Проте, Чингісхан переміг. Протягом трьох років монголи дійшли до стін Чжунду (нині Пекін). Міські стіни були 12 метрів заввишки і тяглися на 29 км навколо всього міста. Оскільки взяти їх приступом було неможливо, монголи вирішили осадити місто і взяти його змором.

До літа 1215 року в місті почав лютувати канібалізм і в кінці-кінців Чжунду здався. Монголи розграбували і спалили місто, вирізавши всіх мешканців. Кілька місяців по тому очевидець писав, що “з кісток убитих утворилися справжні білі гори, а земля була сальною від людського жиру”.

4. Чингісхан зробив воєначальником лучника, який підстрелив його

Під час війни з монгольським кланом Тайчігуд в коня Чингісхана потрапила стріла, убивши тварину на місці. Кінь впав на господаря, але той зміг врятуватися. Військо Чингісхана виграло битву, а він зажадав, щоб вибудували перед ним всіх полонених і запитав, хто випустив цю стрілу.

Несподівано для нього вперед вийшов лучник Джебе, який зізнався, що стріляв він і хотів убити Чингісхана. Знаменитий полководець був так вражений хоробрістю Джебе, що зробив його командиром в своїй армії (згодом Джебе став генералом і одним з найвідданіших друзів Чингісхана).

5. Чингісхан видавав дочок заміж за союзників

Одним зі способів захоплення влади у Чингісхана була видача заміж своїх дочок за королів-союзників. Коли подібний шлюб укладався, це фактично означало смертний вирок для цих правителів. По-перше, за привілей одружитися на одній з дочок Чингісхана, вони повинні були вигнати всіх інших своїх дружин. Моногамія тут була ні при чому: Чингісхан просто повинен був переконатися, що його дочки були єдиними в черзі на трон.

Потім правителів відправляли воювати на чолі армії, причому практично кожен з них відразу гинув у бою. До моменту смерті Чингісхана його дочки правили територією, що простягалася від китайського Жовтого моря до іранського Каспійського моря.

6. Чингісхан знищив 1,7 мільйона чоловік, помстившись за одного

Шлюби його дочок, можливо, були стратегічними альянсами, але це не означає, що ці союзи були позбавлені романтики. Одна з дочок Чингісхана дуже любила свого чоловіка на ім’я Токучар. Чингісхан сам ставився до нього, як до прийомного сина і дуже любив його. Коли Токучара вбив лучник з Нішапура, його дружина зажадала помсти.

Війська Чингісхана атакували Нишапур і вирізали всіх на своєму шляху, в тому числі жінок, дітей і тварин. За деякими оцінками, було вбито 1 748 000 чоловік. Потім всіх повалених обезголовили, а їх черепи були складені в піраміду на прохання дочки Чингісхана.

7. Монголи святкували перемогу над руською знаттю

У 1223 році, коли монгольська армія йшла переможним маршем через Київську Русь, вона виграла битву на річці Калка. Відсвяткувати перемогу монголи вирішили вельми своєрідним способом. Командувачі армії Київської Русі і знать змусили лягти на землю, після чого на них поклали важкі дерев’яні ворота, на яких встановили стільці і столи. Відсвяткувавши перемогу в буквальному сенсі на тілах своїх ворогів, монголи розчавили їх на смерть під час бенкету.

8. Чингісхан пустив річку по новому руслу

Коли Чингісхан відкрив мусульманське королівство Хорезм, він зробив щось незвичайне для себе: спробував налагодити мирні відносини. Група дипломатів була відправлена в місто, сподіваючись встановити торговий шлях і налагодити дипломатичні зв’язки. Правитель Хорезма, однак, не повірив їм. Він порахував, що дипломати є частиною монгольського змови і стратив їх. Він убив також і наступну групу, яку відправили монголи для переговорів. Чингісхан був в люті. Він намагався налагодити мирні відносини, а у відповідь отримав мертвих дипломатів.

В результаті армія з 200 000 монголів атакувала і повністю зруйнувала Хорезм. Навіть після перемоги Чингісхан відправив ще дві армії, щоб спалити кожен замок, місто і ферму в даному регіоні і переконатися, що ні найменшого натяку на Хорезм не залишиться в історії. Якщо вірити переказам, він навіть пустив річку по новому руслу, щоб вона текла через місце, де колись народився імператор Хорезма.

9. Чингісхан знищив державу тангутів

Коли Чингісхан напав на Хорезм, він попросив раніше завойоване царство Сі Ся (держава тангутів) відправити війська йому на допомогу. Тангути відмовилися зробити це, про що сильно пошкодували. Монгольська армія пройшла через Сі Ся, знищуючи все на своєму шляху. Вирізали всіх людей, а до кінця цього походу Сі Ся було стерто з лиця землі.

Оскільки тангути не записували свою власну історію, про їх державу сьогодні можна судити тільки по записах з сусідніх країн. Їх мова залишалася мертвою протягом більше 700 років. Тільки в середині 20-го століття археологи розкопали камені, на яких були написи на тангутській.

10. Всі люди, які брали участь у похованні Чингісхана, були вбиті

Коли Чингісхан помер, згідно із заповітом великого правителя його потрібно було поховати там, де ніхто не міг би знайти його останки. Щоб виконати його бажання, раби у супроводі солдатів вивезли тіло на багато кілометрів в глиб пустелі. Щоб переконатися в тому, що раби ніколи не розголосять таємницю місця поховання, воїни перебили їх і кинули тіла в загальну могилу. Потім воїни протягом дня їздили на конях над могилою, щоб приховати всі сліди і посадили над нею дерева. Коли воїни, які брали участь у похоронній процесії, повернулися назад в табір, вони були негайно вбиті. Могилу Чингісхана не знайшли до цих пір.

02.11.2017


Переглядів: 1023

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (813)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"