Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №917 від 14.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Історія кохання:

Марлен Дітріх і Еріх Марія Ремарк

Марлен Дітріх і Еріх Марія Ремарк

Історія двох видатних представників німецької культури, культової акторки Марлен Дітріх і автора найвідомішого антивоєнного роману «На Західному фронті без змін» Еріха Марії Ремарка, почалася як чорно-біле кіно, у венеційському ресторанчику «Лідо» у вересні 1937 року. Дітріх обідала з Йозефом фон Штернбергом, режисером, який зняв її в «Блакитному янголі» – фільмі, який зробив її всесвітньо відомою. Ремарк був знайомим з Йозефом і підійшов до їхнього столика, привітався з ним і, після чемного поклону, представився незнайомці. Режисер запропонував письменникові пообідати з ним, на що Ремарк, який спершу не дочекався дозволу Марлен, погодився.

У книжці «Моя мати Марлен Дітріх» Марія Ріва писала, як акторка любила згадувати про першу зустріч з письменником. Марлен розповідала, як вона «охопила своїми блідими пальцями його бронзові руки», як її зачарували манери Ремарка, якого вона відразу ж сприйняла втіленням елегантної мужності. «Я дель не впала зі стільця», – зізналася Дітріх.

«Ти маєш дуже молодий вигляд, щоб написати один з найбільших романів нашого часу», – сказала вона йому. «Можливо, я просто написав його, щоб почути, як ваш чарівний голос вимовляє ці слова», – елегантно відповів він. Відчувши, що його присутність стала зайвою, фон Штернберг тихо вибачився і дві німецькі знаменитості залишилися наодинці. Марлен запросила Еріха до себе в номер, і хоч вони були знайомі всього кілька годин, біля дверей Ремарк пильно подивився на акторку і сказав: «Я повинен тобі в чомусь зізнатися. Я – імпотент», – з тривогою пробурмотів він.

Зізнання у чоловічій неспроможності далося Ремаркові важко. Це стало нестерпним катуванням для амбітного чоловіка. Біля її ніг він очікував вироку. Її реакція спантеличила б кожного: «О, це чудово!». Але Ремарк не підозрював, що він був подарунком для Марлен, яка, незважаючи на безліч шанувальників, не любила плотські втіхи. Ще у віці 19 років, Дітріх була зґвалтована її учителем гри на скрипці. Ця подія залишила важкий слід на ставленні акторки до «прози спальні».

Про одкровення Ремарка Дітріх пізніше розповіла біографу: «Я була така щаслива! Ми просто читали і спали, були ніжні – все так чудово легко ... Боже, як я любила цю людину!».

Після знайомства вони провели кілька місяців разом. Як не дивно, Марлен найкраще розуміла Ремарка. Вони були неймовірно схожими. Обидва досягли успіху 1930 року – з нею вийшов фільм «Блакитний ангел», він опублікував роман «На Західному фронті без змін». Обидва публічно відвернулися від нацистів. Вона вирушила в США, щоб уникнути спроб Гітлера «завербувати» її в якості пропагандистки Третього Рейху. Його книжки спалив Геббельс і вигнав з країни.

За три чарівні місяці проведені разом від чоловічого безсилля Ремарка нічого не залишилося. Марлен зцілила його тіло. Також вона зцілила і душу письменника, схильного до депресії. Вона замінила собою його улюблений кальвадос, в якому він топив свою вічну печаль. В кінці 1937 року Дітріх поїхала в Америку. Ремарк вирушив в Порто-Ронко, і жив тільки листами до коханої.

«Взагалі-то ми ніколи не були по-справжньому щасливі; часто ми бували майже щасливі, але так, як зараз, ніколи. Погодься, це так. Іноді це було з нами, іноді це було з іншими, іноді одне з іншим змішувалося – але самого щастя в його повноті не було. Такого, щоб не уявити собі ще більшого; все було немов пригашеним, як і зараз. Ти вдумайся – тільки разом, ми його знаходимо», – писав Еріх Марія Ремарк з Порто-Ронко Марлен Дітріх в Нью-Йорк.

Цікаво, що пара, чиї відносини тривали до 1940 року, довгий час не бачилася. Вони часто розмовляли по телефону і надсилали телеграму один одному, але саме листи стали способом вираження їх почуттів. Вона була його «солодким серцем», «блакитною мрією», його «маленькою, милою мавпочкою», його «пумою», «солодкою веселкою перед наближеним штормом життя», «полум’ям над снігом», «Мадонною його крові».

Згодом Ремарк переїхав в Лос-Анджелес, де жила і працювала Марлен. Він – письменник, вояка, гульвіса і денді, вона – кінодіва, навколо якої вився натовп закоханих шанувальників. Дітріх насолоджувалася компанією Ремарка, інтелектуальним стимулом, який він їй давав – його політичні ідеї вона часто брала як свої власні. Їй подобалася його незмінна здатність впізнавати вишукані вина.

Ремарк же був одурманений своїми почуттями до акторки. Він кілька разів пропонував їй вийти за нього, але Дітріх ніколи не погоджувалася. Зради, холод – він терпів все і жив заради того, щоб провести з нею хоч трохи часу. Він готовий був пробачити Марлен все. Схоже, що письменник тільки живився від своїх страждань.

Гостре відчуття уразливості Ремарка і розуміння його незахищеності відчуваються в його листах. Марія Ріва розповідала, що навіть в дитинстві її вразила крихкість письменника. «Що мене найбільше зачепило в складній особистості Еріха Марії Ремарка, так це його сильна вразливість. Навряд чи очікуєш, що людина, яка написала найбільшу книгу про особистий досвід війни, мала таку дитячу невинність».

Поступово їх відносини перетворювалися в драму, де головними героями були брехня і самообман. Ремарку хотілося більшого. Він був охоплений ревнощами щодо її численних коханців. Дітріх, в свою чергу, виявила, що сила його впливу занадто велика, щоб з нею миритися. Емоційне напруження між ними зросло до непереборних рівнів і, в підсумку, призвело до їх розколу через три роки відносин.

Як і будь-яке велике кохання, воно руйнувало життя закоханих безмежними вимогами. Драма і екстаз, муки, лють і туга, щоденна рутина, самоприниження, злість і поглинання себе – свої страждання Ремарк використовував для написання «Тріумфальної арки». Головна героїня Жоан Маду – абсолютний, але зовсім не втішний прототип Дітріх: «Красуня, збудлива і пропаща, з високо піднятими бровами і обличчям, таємниця якого полягала в його відкритості. Воно нічого не приховувало і, тим самим, нічого не видавало. Воно не обіцяло нічого і, тим самим, – все». «Тріумфальна арка» допомогла Дітріх зрозуміти, як Ремарк насправді сприймав їх відносини.

Незважаючи на те, що їх роман закінчився 1940 року, їх історія завершилася тільки 30 років по тому, коли 25 вересня 1970 року Ремарк пішов з життя. Після його смерті вдова письменника акторка Полетт Годдар знищила всі листи, написані Дітріх Ремаркові. Один з небагатьох, який зберігся, був відправлений за тиждень до його смерті, в якому Марлен останній раз зізналася у своїх почуттях: «Улюблений Альфред [так акторка іноді називала письменника – ред.], посилаю тобі все моє серце».

14.06.2019


Переглядів: 1824

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (807)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"