• Чай з липи дуже смачний і корисний, особливо для жінок. Липа містить жіночі фітогормони, що подовжують молодість і красу. Чай потрібно заварювати таким чином: 1 ст. л. цвіту липи залити окропом, дати настоятися 15 хв, після чого ліпше додати замість цукру мед і пити. Під час застуди можна випивати 3-4 склянки на день. А для профілактики застуди та підвищення імунітету до липи добре додати листя малини й квітки ромашки. Усе змішати в рівних пропорціях і заварити з розрахунку 1 ч. л. на 1 склянку води, пити чай потрібно двічі на день.
• Чай із шавлії добре доповнить і липовий, і м’ятний, якщо додати його в співвідношенні 1:1. Це чудовий засіб у разі застуди та кашлю. Проте категорично забороняється приймати шавлію вагітним (може спровокувати маткову кровотечу) і жінкам, які годують груддю (знижує рівень прогестерону). Але якщо ви плануєте зачати дитину, то ця трава саме для вас. Аби заварити чай із шавлії, потрібно 1/3 ч. л. сировини залити 1 склянкою окропу, дати настоятися 15 хв. Пити чай ліпше з лимоном і медом, не більше двох разів на день.
Чай з калиною смакує не кожному через його специфічний запах і гіркуватий смак, проте про цілющі властивості ягід знають усі. Калина багата вітамінами C, K, залізом, каротином та ін. Чай з калиною корисний і для підняття імунітету, і для боротьби із самої застудою. Ягоди калини можна додавати у звичайний чай і пити його з медом. Ягоди залити окропом, дати постояти 5 хв, потім розчавити їх і додати за смаком мед і, можна, звичайну заварку. Усі чаї від застуди рекомендується приймати з медом і лимоном. Але будьте обережними, дотримуйтеся в усьому міри: навіть найневинніший народний засіб може виявитися зовсім несподівано.
Перед застосуванням обов’язково порадьтеся з лікарем!!!