А – вітамін важливий для функціонування органів зору. Дефіцит гальмує роботу імунної системи, яка захищає організм від вірусів. Багата на вітамін А печінка, морква, гарбуз, жовтки яєць.
В12 – засвоюваність речовин цієї групи знижується з віком, вони важливі для синтезу ДНК, стабілізації тиску, постачання внутрішніх органів киснем. Більше вітаміну в продуктах тваринного походження: м’ясі, яйцях, молоці, рибі.
В6 – важливий для обміну речовин, нормалізації рівня цукру, метаболізму жиру. Багаті вітаміном В6 банани, овочі, горіхи, м’ясні продукти.
Е і С – вітаміни мають властивість антиоксидантів, що нейтралізують вільні радикали, які провокують передчасне старіння, відмирання тканин. Вітамін С сприяє засвоєнню заліза, але він не здатен накопичуватися в організмі. Поповнювати запаси потрібно регулярно. Вітаміну Е більше в соняшниковій олії, бобових, мигдалі.
К – вітамін, який організм здатний продукувати самостійно (в невеликих кількостях). Оскільки даний вітамін впливає на згортання крові, то з віком його потрібно більше. Міститься в печінці, брокколі, м’ясі, курячих яйцях, рибі, деяких овочах.
Брак вітамінів можна визначити за допомогою аналізів, для цього необхідно звернутися в медичний заклад. Якщо дефіцит неможливо заповнити за допомогою харчування, то лікар пропише спеціальні вітамінні добавки.