Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №968 від 11.06.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Ознаки, що ви споживаєте багато цукру

Ознаки, що ви споживаєте багато цукру

Надмірне сечовипускання

Поліурія є результатом біологічної і хімічної ланцюгової реакції, яка живить сама себе. Вона відбувається в крові, коли високі концентрації глюкози виштовхують внутрішньоклітинну рідину в кровотік. Таким чином організм намагається зрівняти концентрацію глюкози в крові з концентрацією її в клітинах.

Розбавивши кров внутрішньоклітинною рідиною, організм призводить рівень глюкози в крові до норми. Спочатку це збільшує обсяг рідини в крові при дегідратації клітин.

Тим часом, в нирках виникає пов’язана з цим дисфункція. Всім відомо, що нирки – це фільтри, які видаляють відходи і повертають очищену рідину назад в організм. Повернення очищеної рідини, або її реабсорбція, відбувається через ниркові канальці, з яких складаються близько мільйона нефронів кожної нирки.

Однак, коли концентрація глюкози в рідині, що надходить в нефрони, перевищує норму, здатність реабсорбції ниркових канальців блокується, викликаючи тим самим осмотичний діурез – виділення великої кількості сечі. До тих пір, поки рівень глюкози не буде нормалізовано, ниркові канальці не зможуть відновити здатність абсорбувати рідини.

Так відбувається подвійна ланцюгова реакція. Клітини перекачують воду в кровотік, а нирки, нездатні реабсорбувати цю рідину під час фільтрації, неконтрольовано виганяють воду з організму. Результатом є надмірне сечовипускання.

Клінічне визначення поліурії – це вихід більше 2,5 літрів сечі в день (нормальний вихід – 1,5 літра). Однак, при сильно підвищеному цукрі, у людини може спостерігатися вихід до 15 літрів, що є втратою рідини, аналогічну тій, яку втрачають жертви холери. У рідкісних випадках при поліурії людина втрачає 20-25 літрів в день, що складає приблизно половину обсягу всієї рідини в організмі.

Дегідратувальний ефект поліурії впливає і на інші прояви високого цукру в крові.

Надмірна спрага

Полідипсія – це відповідь на дегідратувальний ефект поліурії. Це спроба організму регідратувати себе. Сигнал спраги в мозок посилають осморецептори, спеціалізовані клітини гіпоталамуса, які досліджують рівень зневоднення крові і викликають у людини бажання попити, коли організм зневоднений.

Зв’язок між надмірним сечовипусканням і надмірною спрагою часто невірно тлумачиться людьми, які вважають, що поліурія викликана полидипсією, а не навпаки. Тому вони і дають собі поблажки, думаючи про те, що просто занадто багато пили останнім часом.

Більш того, часто, коли людина відчуває спрагу, вона п’є газовані напої, які містять величезну кількість цукру, тим самим ще сильніше погіршуючи ситуацію. Він лише посилює спрагу, а не втамовує її.

Надмірний голод

Надмірний голод насправді викликається не стільки високим рівнем глюкози в крові, скільки низьким рівнем інсуліну. Низький рівень може означати як абсолютний дефіцит інсуліну, як при цукровому діабеті 1 типу, так і відносний дефіцит, як при діабеті 2 типу. У будь-якому випадку кількості інсуліну в крові недостатньо для того, щоб переміщати молекули глюкози з кровотоку в клітини, де вони використовуються в якості палива для клітинних процесів.

Якщо клітини не отримують глюкозу, вони починають відправляти голодні сигнали за допомогою різних гормонів, серед яких лептин, грелін, орексин. Всі ці гормони кажуть гіпоталамусу, що організм хоче їсти. Клітини не розуміють, що насправді навколо них повно глюкози, вона в достатку є в кровотоці, але дефіцит інсуліну робить її недоступною.

В кінцевому підсумку це призводить до голодних мук, які “не бачать” глюкозу в крові, а організм знову і знову просить їжі.

Втрата ваги

Навіть якщо ви їсте дуже багато, якщо рівень глюкози в організмі хронічно підвищений, ви все одно будете втрачати вагу. На це є три причини:

• По-перше, втрата рідини від надмірного сечовипускання призводить до втрати вами декількох кілограмів.

• По-друге, якщо рівень інсуліну занадто низький для метаболізму глюкози, ваше тіло переключиться на спалювання жиру, щоб підтримувати клітинний обмін речовини.

• По-третє, велика кількість сечі, що виділяється містить дуже багато глюкози, яка сповнена калорій.

Якщо ви тільки зараз виявили високий рівень цукру в крові, а раніше у вас була стабільна вага, і ви не змінювали звички харчування, то втрата ваги обумовлена саме підвищеним рівнем глюкози.

Відомо, що дівчатка-підлітки з діабетом 1 типу маніпулюють цим біологічним явищем “за допомогою” розладу харчової поведінки під назвою “діабулімія”. Вони підтримують свою вагу низькою, зберігаючи високий рівень глюкози в крові. Це дозволяє їм їсти більше, утримуючи низьку вагу тіла. Але ціна такої поведінки – небезпечні для життя ускладнення.

Інфекції

Клітини нашого тіла – це не єдині мешканці мікроскопічного світу, що харчуються глюкозою. Цукор є також їжею для бактерій і дріжджів.

Інфекції сечостатевих шляхів можуть зустрічатися у всіх людей, але набагато частіше вони проявляються у жінок з діабетом, в їх сечі в два-три рази частіше знаходять бактерії.

І бактерії, і дріжджі харчуються глюкозою і відмінно себе почувають в теплих, темних і вологих місцях. Хронічні інфекції присутні у жінок з хронічно високим рівнем глюкози в крові. Причина проста: велика кількість глюкози дає дріжджам більше можливостей.

Однак, крім наявності великої кількості глюкози в сечі при довготривалому підвищеному цукрі відбувається пошкодження нервових тканин, що впливають на широкий спектр систем організму. Ці ушкодження впливають на здатність сечового міхура повністю спорожнятися. У підсумку сеча, яка в ньому залишилася – це ідеальна культура для росту бактерій.

Крім того, підвищений цукор уповільнює кровообіг, що, в свою чергу, знижує вміння лейкоцитів швидко добиратися в заражені місця для боротьби з інфекціями.

Повільне загоєння порізів і ран

Це відбувається через те, що нейтрофіли (найпоширеніший тип лейкоцитів в арсеналі імунної системи) особливо чутливі до високих рівнів глюкози. Високий рівень цукру в крові утримує нейтрофіли від прилипання до внутрішньої оболонки кровоносних судин, руйнує хемотаксис (система контролю хімічних сигналів організму, яка направляє нейтрофілам на місце травм або інфекцій) і уповільнює фагоцитоз (процес, під час якого клітини захоплюють і перетравлюють тверді частинки).

Іншим критичним моментом в питанні загоєння ран є обсяги кисню. Його доставка може бути зменшена або периферичною нейропатією (пошкодженням нерва), або периферичним судинним захворюванням. Обидва цих стани трапляються при високому цукрі.

Повільне загоєння ран створює грунт для деяких найсерйозніших ускладнень діабету. Незначні рани можуть прогресувати до смерті тканин. Тканинний некроз може потім поширитися на кістку, що часто призводить до ампутації.

Суха шкіра і свербіж

Менш небезпечний, але дуже неприємний і масово поширений побічний ефект високого рівня цукру в крові – це суха шкіра і свербіж.

• Перша причина – це надмірне сечовипускання, яке може зневоднити вас до такої міри, що починають сохнути шкірні покриви.

• Друга причина – це поганий кровообіг. Проблеми зі шкірою на ногах при підвищеному цукрі – це ознаки атеросклерозу (затвердіння і звуження артерій), дуже поширеної хвороби у людей з діабетом.

• Третя причина – пошкодження нервів можуть перешкоджати нормальній роботі потових залоз, впливаючи на природні зволожуючі засоби шкіри, що призводить до її сухості.

Інший стан шкіри, пов’язаний з високим рівнем глюкози в крові, називається діабетичною дермопатією. Вона властива лише хворим на діабет і являє собою круглі або овальні знебарвлені плями на шкірі. Ці місця на шкірі втрачають колір через пошкодження капілярів внаслідок високого рівня глюкози. Це захворювання не вважається небезпечним, але воно служить візуальною ознакою наявності високого цукру.

Затуманення зору

Ця проблема також є результатом дегідратуючого ефекту надмірного сечовипускання. Як ви пам’ятаєте, коли концентрація глюкози в крові висока, організм намагається розбавити кров, виштовхуючи рідину з клітин в кровотік. Це відбувається в усьому тілі, в тому числі і в клітинах очей. Коли захисна оболонка ока висихає, вона тимчасово деформується, і очі втрачають вміння правильно фокусуватися.

Також високий рівень цукру може привести до пошкодження задньої частини ока (ретинопатії), що може в кінцевому підсумку призвести до сліпоти.

Недавні дослідження показали, що до моменту виявлення у людей діабету другого типу, у 35 відсотків з них вже є певна ступінь ретинопатії.

Головні болі і труднощі з концентрацією

Ці проблеми виникають через те, що голодуючі клітини мозку не можуть отримати доступ до циркулюючої в крові глюкози. Наш мозок – це найбільший глюкометр. Він становить лише 2 відсотки від усього організму, але поглинає 25 відсотків всієї споживаної людиною глюкози. І коли клітини мозку зазнають труднощів з отриманням необхідного палива, вони починають погано працювати.

Це може викликати проблеми із запам’ятовуванням, мисленням і міркуваннями, виникають проблеми із зосередженням уваги на завданнях. Головні болі також частий супутник підвищеного рівня глюкози. А все через різні пошкодження нервів.

Втома

Коли рівень глюкози в крові високий, ваше тіло не зберігає і не використовує її належним чином. Ви не спалюєте енергію ефективно, а клітини не отримують паливо, в якому відчувають потребу. Загальний результат – зниження фізичної енергії на клітинному рівні. Якщо плюс до цього людина страждає від нестачі сну, то вона буде відчувати себе ще більш втомленою.

Такі виснажені люди частіше вдаються до вживання високовуглеводної їжі для швидкого поповнення енергії, що звичайно ж тільки погіршує ситуацію.

Хронічний запор або хронічна діарея

Як запор, так і діарея можуть бути викликані високим рівнем глюкози в крові, що діють на різні ділянки кишечника. Коли під вплив потрапляє тонка кишка результатом є діарея, товста кишка – запор.

Дві кишки мають різні функції. Робота тонкої кишки полягає в поглинанні поживних речовин з перевареної їжі, а робота товстої кишки – це поглинання води з важкоперетравлюваних відходів.

Коли невропатія через підвищений рівень глюкози впливає на ентеральні нерви (система управління кишечником) в тонкому кишечнику, результатом може бути дисфункція в рухливості, що призводить до затримки випорожнення в товсту кишку. Це викликає стагнацію рідин в тонкій кишці, сприяючи бактеріального розростання, яке викликає здуття живота і діарею. Діарея вірний супутник 22 відсотків людей з діабетом.

Подібним чином пошкодження нервів може уповільнити рух відходів по товстому кишечнику. Повільно рухомі відходи обезводнюються, що призводить до запорів. “Ефект” може бути посилений, якщо людина приймає деякі ліки, особливо наркотичні знеболюючі або антидепресанти.

Еректильна дисфункція

Еректильна дисфункція – це загальний побічний ефект високого рівня глюкози в крові, і приблизно половина чоловіків з діабетом у віці старше 50 років відчувають це.

Здорова ерекція – це здорові нерви, здоровий кровотік і правильний баланс гормонів. «Центр дії» пеніса – це кавернозні судини, що складаються з губчастої тканини. Щоб відбулася ерекція особливі сигнали змушують кровоносні судини, що забезпечують кавернозні судини, так розширюватися, щоб кровотік в них збільшився.

Високий рівень цукру трьома способами впливає на ерекцію: гормональним, судинним і неврологічним.

На гормональному рівні зайвий цукор заважає виробленню оксиду азоту, що викликає гормональну ланцюгову реакцію, розслаблюючу судини і дозволяє кавернозній системі наповниться кров’ю.

На судинному рівні зайвий цукор дуже небезпечний для кровоносних судин, так як він знижує здатність артерій розширюватися.

Дратівливість

Доведено, що високий рівень цукру в крові викликає депресію і негативно впливає на здатність людини швидко мислити і приймати рішення.

Експерти щодо цього питання не прийшли до єдиної думки. Одна теорія говорить, що так як мозок залежить від постійного споживання глюкози для роботи, зміни її концентрації швидко впливають на церебральну функцію. Інша теорія схиляється до того, що всьому виною швидкість “провідності” мозкового нерва. Прихильники третьої теорії говорять, що все через складні відносини між маловідомими гормонами і білками.

11.06.2020


Переглядів: 2520

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13772)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (731)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"