Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №988 від 29.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Високий і низький тиск допомагають нормалізувати природні засоби

Високий і низький тиск допомагають нормалізувати природні засоби

Чи знаєте ви свій робочий тиск? У більшості він далекий від класичного 120 на 80 мм рт. ст. У багатьох людей, особливо з віком, він стабільно зафіксувався за позначкою 140/90, створюючи загрозу гіпертонічного кризу та інсульту. Чимало людей живе із заниженими показниками, як то 90/60, і це для них також норма.

Від чого залежить, що в одних людей стабільно високі, а в інших низькі показники тиску, чи ці стани небезпечні, та як навчитися регулювати тиск і хороше самопочуття – про все це в інтерв’ю з неймовірно цікавим лікарем, доктором медичних наук Аллою ДМИТРІЄВОЮ.

– Алло Володимирівно, чому люди стають гіпер- і гіпотоніками та чи треба боятися, якщо тиск постійно дещо вищий чи нижчий затвердженої норми?

– Норма тиску – дуже відносне поняття. Наприклад, якщо в пацієнтки її постійний, робочий, артеріальний тиск 90/60 мм рт. ст., вона за нього добре почувається й працює, то, якщо задля експерименту їй підняти тиск до загальноприйнятої норми для людей середнього віку –125/80, для неї це буде гіпертонічний криз.

Тому, оцінюючи стан людини, треба дивитися не на абсолютні показники артеріального тиску, а на те, наскільки він підвищується відносно її особистої норми. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я за 2019 рік постановила референтні значення, тобто верхню норму тиску, – 135/85 мм рт. ст., а не 140/90, яку деякі наші лікарі для пацієнтів старшого віку часто вважають нормою. Але це не так. У нас референтні значення тиску підкладаються не під фізіологію, а під обставини, в яких ми живемо. Ми нервуємо, перебуваємо в постійному стресі й цим провокуємо підняття тиску.

Підвищення тиску з віком зумовлене насамперед тим, що судинна стінка стає жорсткішою, вона частково втрачає еластичність і не проводить так м’яко пульсову хвилю.

Провокатори підвищення показників тиску

– Що робить стінки судин жорсткішими, які чинники провокують підняття тиску?

– Є кілька причин підняття тиску, залежно від них і лікування має бути різним.

Перша – погана робота нирок. Це може бути зумовлене тим, що людина не дотримується режиму пиття, мала численні запалення нирок, ускладнення після вірусної інфекції, операції на нирках. Після запалень тканини нирок стають більш жорсткими й фільтрувальна здатність мембран зменшується, тому вони підвищують тиск для ефективного виконання своєї функції, але їм байдуже, що буде з серцем, із мозковим кровоплином, іншими органами. Тому не слід усувати таку «ниркову» гіпертонію препаратами, які знижують тиск, а треба впливати на першопричину – негаразди з нирками, які треба лікувати.

Друга – людина потрапляє в смугу хронічного важкого стресу. Вона хвилюється, не встигає відпочивати, у неї потреба постійно діяти. На такий психоемоційний та ментальний тиск організм реагує підвищенням загального артеріального тиску в тілі. У цьому разі нам також не треба тільки знижувати тиск, а слід дати людині відпочити, заспокоїтися, поприймати відповідні заспокійливі препарати, які знижують загальну збудливість, і тоді тиск нормалізується природним чином.

Третя причина – недосипання. Через значні ментальні, інтелектуальні навантаження мозок перенапружується вдень і продовжує активно працювати вночі. Для таких людей типово, що вони лягають спати з проблемою й розв’язують її подумки всю ніч, тобто за короткий час, який людина відводить відпочинку, мозок не встигає вивести продукти життєдіяльності та відновитися. Це врешті призводить до перевтоми мозку, він потрапляє в стан хронічної гіпоксії. Тож врешті-решт він сам вимагає підвищити артеріальний тиск, аби забезпечити надходження до мозку достатньої кількості кисню та живильних речовин. У цьому разі треба також не таблетками знижувати тиск, а забезпечити можливість мозку відновитися, відпочити, заспокоїтися. Тільки тоді тиск нормалізується на постійній основі.

Я не кажу, що гіпотензивні препарати, тобто ліки для зниження тиску, не потрібні. Їх треба приймати, коли в людини гіпертонічний криз. Коли в людини 190/ 120 мм рт. ст., ми не маємо права чекати, бо через годину може бути інсульт.

Але до самого процесу зниження тиску треба підходити дуже обережно та опускати його не стільки до загальноприйнятої норми, як до особистого нормального робочого тиску пацієнта. Поясню чому. Кілька років тому в Києві був випадок, що на виклик приїхала бригада швидкої допомоги та, не питаючи людини вже пенсійного віку, який у неї робочий тиск, вкололи коктейль із магнезію. У результаті збили тиск настільки нижче тих показників, у яких звикла працювати серцево-судинна система, що за кілька годин це завершилося ішемічним інсультом. Тобто такого тиску не вистачило, щоб давати живлення мозку, виник спазм, що спровокував ішемічний інсульт. Тому наголошую: тиск треба знижувати поступово й чітко знати межі свого робочого тиску.

Як «м’яко» знизити тиск

– У разі подібного гіпертонічного кризу, як забезпечити це поступове зниження артеріального тиску до нормальних для людини показників?

– Є кілька дуже простих і ефективних методів. Гіпотензивну таблетку, яку приймаєте, щоб збити тиск, розділіть навпіл. Одну половинку випийте, іншу візьміть під язик. Таким чином розтягується ефект дії препарату. Активні речовини, що є в частині пігулки під язиком, всмоктуються швидше й почнуть діяти вже за 10 хвилин, тоді як ефект від половинки пігулки, що проковтнули, почнеться через 30-40 хвилин.

Колись малювали гумористичні картинки, що чоловік у віці сидить із компресом на шиї, а ноги парить у мисці. Проте це дуже дієвий метод для зниження тиску вдома. Це працює, бо судини периферії розширюються, туди відтікає більше крові, й загальний тиск знижується.

Так само на потилицю та на ступні ніг можна поставити гірчичники на 7-10 хвилин, допоки шкіра витримає подразнення від гірчичників. Вони також зігріють, розширять судини й забезпечать відтік крові від голови, а отже – зниження тиску. Але все за умови, що ви вдома й це не катастрофічний криз.

Осінні застереження для гіпертоніків

– Гіпертоніки реагують погіршенням самопочуття на багато зовнішніх чинників, особливо зараз, восени: на зміну погоди, зміну фази місяця, сезону. Як залежно від того, який із трьох перелічених Вами вище чинників провокує підняття тиску, людям профілактувати гіпертонію восени?

– Базова порада здоров’я для всіх. Перша половина осені – це час різких змін, температур та вітрів, тобто час охолодження й сухості. Врахуйте, що весняні 12-15 градусів тепла й осінні, після спеки, організм сприймає по-різному. Нині 15 градусів – це не тепло, а дуже холодно, організм треба захищати від переохолодження, бо наш метаболізм не встиг пристосуватися до осені. Тому, тримайте ноги в теплі в черевичках та кросівках.

Окрім того, зараз ще велика різниця між денною та нічною температурами. Тому обов’язково майте теплу кофтинку на вечір, щоб її можна було накинути на плечі й захистити грудну клітку. Адже погано захищені груди, дихальна система й ноги – це ворота входу холоду в тіло, а він реалізується в кожної людини погіршенням стану в тому органі, що недужий. У когось організм на холод реагує спазмами кишківника, в когось – гайморитом, а в іншого – загостренням проблем із нирками, що провокують підняття тиску. А ось людям, які живуть у стресі через роботу, стан із коронавірусом, домашні проблеми, слід запам’ятати: найкраща фізіологічна протидія гормону стресу – це його дезактивація через рух. Тому поки погода дозволяє та немає під ногами слизоти та болота, прогулюйтеся мінімум 40-60 хвилин щодня.

Помічні природні засоби

Пити валеріанку, щоб заспокоїти нервову систему, можна трошки пізніше – з другої половини осені. Валеріана має сильний зігріваючий ефект. Зараз для нормалізації нервової системи добре приймати собачу кропиву, аніс, лофант, мелісу, маренку.

Хороший жіночий заспокійливий засіб – півонія незвичайна, для чоловіків – синюха. Для цього 1 ч. л. одної з обраних вами трав залити 400 мл окропу й розділити цей об’єм на три прийоми на день і приймати за пів години після їди.

Ще один універсальний рецепт нормалізації загального тонусу: візьміть 6 зубків часнику, подрібніть, залийте 3 столовими ложками олії та прогрійте 45 хвилин на водяній бані. Потім настояти 1 добу в темряві, вживати 4-7 крапель такої олії на хлібі вранці натщесерце. Це дуже м’який адаптоген, який стабілізує тиск та загальний тонус організму.

– Є думка, що підвищення тиску провокують і спазми м’язів у шийно-плечовій зоні. Як із цим бути?

– Це називається вертеброгенне порушення мозкового кровоплину, тобто передусім утруднення венозного відтоку крові від мозку. Така ситуація розвивається через гіпертонус м’язів задньої поверхні шиї та плечового поясу, який призводить до стискання венозних судин та зменшення відтоку венозної крові від голови. До речі, це може бути спровоковане й нервовим напруженням, і холодом, які різко підвищують тонус саме цих м’язів.

Тому восени, особливо перед сном, приймайте теплий душ, робіть олійний масаж для шиї, щоб зняти напруження, зняти спазм цих м’язів. Тут якнайкраще підійдуть олії кісточкових: мигдаль, виноград, персик, авокадо. Масаж робимо рухами від голови вздовж шиї та плечей 5-7 хвилин.

Важливо, щоб під час сну шия зручно була зафіксована й судини не перетискалися. Тому обирайте середніх розмірів, зручну вам подушку (не високу й не низьку).

Для гіпотоніків – рослини, що додають сил

– Що б Ви порадили людям, у яких робочий тиск низький і вони відчувають млявість?

– Найпростіше підвищити тиск за рахунок кави, чаю й какао, але врахуйте, що за впливом на організм між ними є велика різниця. Кава, якщо її пити у великій кількості, негативно вливає на серцево-судинну систему. Кофеїн, що міститься в складі кави, – це жорсткий стимулятор, що провокує збудливість, він виснажує організм і може спричинити спазми, інфаркт, ішемію.

Чай теж має кофеїн і стимулює, але, окрім того, чайний лист містить алкалоїд теофілін, що є спазмолітиком. Тому навіть якщо випили 3-4 чашки чаю за день, то не буде спазму, тому що спазмолітик перешкодить спазмування ваших судин. Але обирайте якісний великолистовий чорний чи зелений чай.

29.10.2020ПЕРЕД ЗАСТОСУВАННЯМ ПОРАДЬТЕСЯ З ЛІКАРЕМ!!!


Переглядів: 1069

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (928)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"