Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №342 від 05.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Головне було в піст - не їсти одне другого

Головне було в піст - не їсти одне другого

або, Як правильно споживати скоромне

У церковному календарі нараховується понад двісті днів посту. Утримання від харчів тваринного походження, яєць, молока тощо - одна з умов посту, при якому людський організм очищається фізично, але що ще важливіше - духовно. Тому піст є душевною потребою, одним із видів аскетизму, коли людина навертається до Бога та духовно оновлюється. Звісно, це значно більше, аніж обмеження у їжі. А відтак постити нікого не змушують і це справа суто добровільна. Вітаємо всіх, хто витримав піст і з радістю розговівся й даємо поради, як не зашкодити собі, споживаючи святкові пасхальні страви. Як це правильно зробити саме навесні, коли ще й сезонно загострюються гастроентерологічні проблеми, розповідає лікар-гастроентеролог Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру Олена ГОРСЬКА (на фото):

- Справді, піст, якщо його правильно дотримуватися, є психологічним засобом для створення особливого стану фізичної природи людини, найперше з метою її духовного оновлення. Проте, якщо людина має хронічні недуги органів травлення з тенденцію до загострення у весняний та осінній періоди, не варто постити. Адже організм не отримуватиме певної кількості продуктів, які необхідні для таких людей. Людям же, які попри рекомендації лікарів, все ж постять, варто було замінювати м’ясо рибними стравами. Але рибу готувати не смажену, а відварну, тушковану. Протипоказано постити вагітним, під час лактації, особам, що займаються важкою фізичною працею. Нерідко церква в таких випадках дає послаблення в строгості посту.

- Знаю людей, які розпочинали піст раптово, як мовиться, за компанію з кимось. Це ж невмотивована шкода своєму здоров’ю?

- Звісно, до посту треба готуватися і фізично, і психологічно. Все-таки людина має поставити собі запитання: для чого це їй потрібно? Наскільки треба дотримуватися суворого посту? Якщо особа відчуває себе зовсім здоровою, то може починати постити в будь-який час. Але якщо все ж наявні якісь захворювання, особливо хронічні, то піст треба було розпочинати поступово. Наприклад, якщо хтось споживав м’ясо щоденно, то, готуючись до посту, для початку слід відмовитися від м’ясних страв кілька днів на тиждень. Так само варто поступово вилучати з раціону харчування й інші жирні продукти. Особливо міг зашкодити піст людям, які щойно перехворіли на грип, ГРЗ і в яких ще ослаблений організм, хворим у післяопераційний період, тим, хто пережив важкий психологічний стрес абощо.

- Вважається, що під час посту з організму людини виводяться шлаки.

- Це залежить від організму людини, а також віку. Якщо постять люди похилого віку, діти, то я не сказала б, що їм можна обмежувати харчування сім днів на тиждень. Проте декотрі старші люди вважають, що треба суворо дотримуватися посту, відтак постять щоденно. Їм варто не вилучати із раціону кисломолочні продукти. Церква вважає, що повний піст триває сім днів тижня, тому вибирати - справа особисто кожного.

Справді, під час посту організм звільняється від шлаків, оскільки немає навантаження на печінку, підшлункову залозу. Адже коли ми їмо м’ясні та жирні продукти, то в процесі обміну сам продукт обміну впливає на утворення токсичних речовин в організмі. А коли людина постить, то токсичні речовини не утворюються, а навпаки, виводяться. Тому піст - це своєрідне розвантаження для організму людини, яке позитивно впливає на пам’ять, роботу печінки, серця, м’язової системи.

Позаяк наше харчування змішане, тому з продуктами в організм надходять білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини. Для того, щоб під час посту організм отримував необхідне, потрібно було їсти каші, які збагачені мікроелементами. Чорний хліб забезпечував організм вітамінами групи В. Приміром, олія (соняшникова, кукурудзяна, оливкова) збагачує ліцетином. Проте бажано, щоб вона була не рафінованою. Також потрібно їсти рибу, яка збагачена білками та мікроелементами. Якщо вживати морську рибу, то організм отримуватиме і йод, якого сьогодні нам бракує. Однак корисною є і річкова риба.

- Тижнями постимо, а на свята готуємо безліч калорійних апетитних страв. Напевно, об’їдання після посту завдає більше шкоди, аніж дотримання посту - користі?

- Вихід з посту повинен бути поступовим: для здорової людини - це тиждень, для хворих у стадії ремісії - тижнів зо два, зо три. Напередодні можна приготувати вівсяний кисіль або ж відвар насіння льону. Споживаючи відвари, виникає поступове включення рецепторів і утворення ферментів підшлунковою залозою. Не варто накидатися на їжу, адже за період посту, коли в організм не надходили білки й жири, він перебудовувася на інший тип обміну речовин - економний. Із введеням мясних страв, варто додати зелень - кріп, петрушку, селеру тощо, що активізує утворення ферментів, до того ж має в своєму складі готові ферменти, що сприяють розщепленню їжі. Якщо відразу після посту сісти за святковий стіл і їсти все, що на ньому стоїть, та ще надміру, це може призвести до лікарняної палати. До слова, такі випадки в нашому місті трапляються, а діагноз - гострий панкреатит, холецистит. Тому кожна людина, коли припиняє постити, мусить їсти часто, однак невеликими порціями, не перевантажувати шлунок копченими та масними продуктами, а надавати перевагу відварним і тушкованим.

- А серед алкогольних напоїв є корисні для організму?

- Нешкідливих доз алкоголю не існує, проте є такі, які не дають відчутних наслідків: для чоловіків це 20 мл 96 відсотків спирту, для жінок ця доза вдвічі менша. У натуральних виноградних та ягідних винах міститься чимала кількість вітамінів, мікроелементів, ферментів та органічних кислот. Всі вина збуджують секрецію шлункового соку та ферментів. Коли вони виділяються в більшій кількості, то поліпшується процес травлення.

05.05.2008Ольга ЯРОШ


Переглядів: 999

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21066)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14222)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13774)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (745)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (84)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (76)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (73)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (71)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"