Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №350 від 26.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Точка зору

Тимошенко відправлять у відставку за економічні успіхи її уряду?

Економічних підстав для відставки Уряду немає, твердять в один голос експерти, як вітчизняні, так і закордонні. Адже за підсумками першого півріччя всі основні показники, якими характеризується розвиток народного господарства, виглядають позитивно. Зрозуміло, що відчутною залишається проблема інфляції, успадкована нинішнім урядом від попередників та посилювана потужними світовими тенденціями: ціни “показилися” всюди, - від Америки до Австралії. Але й тут є перші позитивні новини. В травні вдалося добитися істотного уповільнення зростання цін, місячний показник інфляції виявився найнижчим з вересня минулого року, прогнози на червень та найближчі місяці також позитивні. Це - одна з причин, через яку Тимошенко викликає додаткове роздратування у Ющенка та Януковича. Неупереджений аналіз роботи Уряду подає в економічному огляді агентство УНІАН.

Не те, щоб хотілося поспівчувати “регіоналам”, їх тіньовому уряду й іншим опонентам нинішнього Кабінету міністрів, але за них усіх якось ніяково. Нині, вочевидь, назріває кульмінація політичного протистояння в країні. Юлію Тимошенко ось-ось відсторонять від влади, а її критики - мов води до рота набрали. Останнім часом за найголовнішими питаннями їм немає, що сказати - немає чим дорікнути нинішньому уряду за показники в економічній і соціальній сферах життя держави. Адже так хотілося, коли виповнюється півроку з призначення Тимошенко на пост прем’єр-міністра, розповідати з трибун про зниження промислового виробництва в Україні, про скорочення ВВП, про зменшення доходів населення тощо. Але не сталося так, як гадалося.

Тому, наприклад, економічний бонза Партії регіонів Микола Азаров минулого тижня так і не зумів нічого різкого сказати про поточну ситуацію економіки країни, а лише традиційно лякав можливістю великої інфляції на кінець поточного року та ймовірними високими цінами на імпортний газ для України в 2009 році.

“Цього року ми матимемо інфляцію щонайменше 20-25 відсотків”, - повідомив пан Азаров на засіданні парламентського комітету з питань фінансів та банківської діяльності. Мотивував він це тим, що у тарифах на житлово-комунальні послуги ще не враховано нові ціни на газ. При цьому нову ціну на газ у 2009 році він спрогнозував на рівні 400 дол. за 1000 куб. метрів (зараз 179,5 дол.). Це потягне за собою значне збільшення дефіциту зовнішньої торгівлі, а в наступному році, на думку депутата, він може збільшитися до 40 млрд. дол.

І що на це сказати? Процитована заява Миколи Яновича просто не вражає. Тепер, коли інфляція вже другий місяць поспіль демонструє стабільне зниження (у травні 1,3 відсотка) та виявилася навіть набагато нижчою, ніж у червні минулого року (2,2 відсотка), і цього місяця, як запевняють у Кабміні, розпочнеться вже дефляція, розмови опозиційних політиків про високу інфляцію явно “притягнуті за вуха”.

До того ж, напевно, багато хто чудово пам’ятає, як той же Азаров майже до самих вересневих виборів минулого року переконував українців, що інфляція 2007 року не перевищить 10 відсотків, а насправді вийшло майже 17 відсотків. Цей факт, до речі, свідчить про якість економічних пророцтв Миколи Азарова. Розмови сьогодні про майбутні ціни на природній газ - лише ворожіння на кавовій гущі та “страшилки” для непосвячених.

Не відзначився оригінальністю й керівник тіньового уряду Віктор Янукович. Він також не знайшов, що конкретно сказати про сьогоднішні соціально-економічні реалії, а лише окреслив похмурі перспективи щодо майбутнього. Виділити Янукович захотів чомусь житлово-комунальне господарство. “Тому варто очікувати, що ЖКГ не буде підготовлений до зими, оскільки навіть і цю програму, яку мали б розглянути не пізніше травня, в уряді не розглянули, оскільки він був зайнятий різними політичними суперечками, зокрема й виборами у Києві”, - розповів, як завжди недоладно, лідер “регіоналів” на засіданні опозиційного Кабміну.

Загалом, дуже блякло виглядає критика з боку опозиції на адресу нинішнього уряду України. А тут, як на зло, для українських опозиціонерів, пролунали компліменти на адресу Тимошенко з вуст найавторитетніших зарубіжних лідерів. Наприклад, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єр Солана під час зустрічі з Юлією Тимошенко в Брюсселі підкреслив, що він позитивно оцінює розвиток економічної ситуації в Україні “Україна рухається в економічному напрямку позитивно, позитивними є і результати зростання, інфляція під контролем”, - заявив Солана. А міжнародні діячі такого високого рівня чудово розуміють усю важливість своїх висловлювань, і, як кажуть, слів на вітер не кидають.

Насправді, доволі непогано виглядають як поточні основні соціально-економічні показники, але головне, що вдалося переламати негативні тенденції, які спостерігалися в українській економіці протягом практично всього 2007 року.

Так, протягом минулого року, за перебування при владі Януковича та його команди, спостерігалося “стабільне” зниження головних показників - за ростом промислового та сільськогосподарського виробництва, у зростанні валового внутрішнього продукту і у зростанні реальних доходів населення. Це попри те, що інфляція 2007 року, як відомо, виявилася рекордною в нинішньому сторіччі (16,6 відсотка).

Зокрема, у січні 2007 року індекс обсягів промислової продукції становив до січня 2006 року 116,3 відсотка. Але потім цей показник регулярно знижувався, за рік він опустився до 110,2 відсотка, а в січні 2008 року (продовжуючи інерційний рух) цей індекс дорівнював 105,7 відсотка. Протягом п’яти місяців цього року індекс обсягів промислової продукції досяг вже 108,0 відсотків.

Індекс сільськогосподарського виробництва цього року, хоч і не набагато, але також у плюсі - 100,2 відсотка. За даними Держкомстату на 1 червня, у порівнянні зі станом на 1 лютого, значно збільшилося поголів’я: великої рогатої худоби - на 10,0 відсотка, овець та кіз - на 22,1 відсотка, птахів - на 14,3 відсотка.

За динамікою зростання реального ВВП ситуація схожа з тією, що склалася у промисловості. У січні 2007 року зростання ВВП до відповідного періоду 2006 року становило 109,3 відсотка, потім цей показник практично неухильно падав - до 107,6 відсотка за рік і до 104,9 відсотка у січні 2008 року. І ось за січень-травень цього року зростання ВВП зросло до 106,4 відсотка.

Становище зі зростанням доходів населення теж не на користь колишнього уряду. В 2007 році показник зростання реальних доходів виявився найгіршим протягом останніх чотирьох років - 112,8 відсотка у відношенні до 2006 року. За січень-квітень нинішнього року збільшення реальних доходів становило вже 117,7 відсотка, - попри високу інфляцію в зазначений період.

Таке різке зростання зарплат і соціальних виплат в нинішньому році стало можливим завдяки бурхливому зростанню надходжень до державного бюджету. У січні-травні надходження до загального фонду державного бюджету збільшилися на 52 відсотки чи 24,2 млрд. грн. проти аналогічного періоду минулого року. Державна митна служба мобілізувала на 90 відсотків коштів більше, а надходження від Державної податкової адміністрації зросли на 36 відсотків. І, як запевнив міністр фінансів України Віктор Пинзеник, державний бюджет за півроку буде виконаний із профіцитом.

Звісно, багато в майбутньому залежатиме від кон’юнктури на світових ринках нафтопродуктів, чорних металів, продовольчих товарів і від цін на імпортний газ. Але поточна ситуація у економіці та соціальній сфері України, незважаючи на потужну протидію уряду з усіх боків, вельми задовільна. “Всупереч політичній турбулентності, спостерігається стійка тенденція до зростання”, - так охарактеризував стан справ у економіці міністр економіки Богдан Данилишин. І з цим важко не погодитися.

Проте тіньовий уряд не сприймає всі вищенаведені аргументи і взагалі, очевидно, “по-особливому” представляє турботу про економіку країни. Красномовним у цьому плані був епізод із недавнім голосуванням у парламенті проекту закону про денонсацію Договору між СРСР і Кіпром, про що чомусь мало говориться у вітчизняних ЗМІ. Суть питання чітко виклав доповідач від Кабміну, заступник міністра фінансів Денис Фудашкін: “Фактично, для нинішньої податкової системи це договір не задля усунення подвійного оподаткування, а для уникнення від оподатковування”, - пояснив він депутатам із трибуни Верховної Ради. І розповів, що Кіпр сьогодні став лідером як за інвестиціями до України, так і інвестуванням із України.

Проте законопроект був “успішно” провалений - він набрав усього 223 голоси “за”. Його підтримали всі парламентарі з фракції БЮТ, а ось у їхніх колег із коаліції - депутатів із фракції НУ-НС - під час голосування “виявилося” п’ятеро відсутніх. Не проголосували за цей закон усі як один депутати із фракції Блоку Литвина, КПУ і, природно, Партії регіонів. Чому? А тому, що головним “інвестором” в економіку Кіпру з українського боку є ніхто інший, як видатний “регіонал” і, водночас, багатющий бізнесмен України й Європи Ринат Ахметов.

До речі, про інвестиції. Обсяг прямих іноземних інвестицій до України становив у першому кварталі цього року 3406,3 млн. дол. США, що у 2,73 рази більше, ніж у період 2007 року. Це - рекордний приріст.

Здається, Президент Віктор Ющенко як економіст за освітою та колишній прем’єр-міністр, мав би високо оцінити економічні досягнення нинішнього уряду та захистити його від другорядних нападок опозиції. Однак справжнє його ставлення до Юлії Тимошенко добре відомо, напевно, майже всім в Україні. Добрі ж соціально-економічні показники за півроку діяльності уряду, здається, не додадуть Юлії Володимирівні балів у очах глави держави, а, скоріше, навпаки…

26.06.2008Юрій ГЛУХОВ, УНІАН

Чим гірше, тим краще - принцип Ющенка Вже навіть Кінах шокований ставленням Президента до Тимошенко Депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах вважає, що Секретаріат Президента до уряду Тимошенко ставиться за принципом “чим гірше, тим краще”. Таке глибоке переконання “регіонал” висловив в інтерв’ю газеті “Столичні новини”. “Президент Ющенко повинен вітати та підтримувати будь-який позитивний результат роботи Кабміну, незалежно від прізвища прем’єра, оскільки це в першу чергу український уряд”, - наголосив Анатолій Кінах. Він також порадив Президенту не шукати ворога в обличчі Кабінету міністрів, а направити усі свої зусилля на реалізацію ефективного розвитку країни. Марта СИДОРЕНКО


Переглядів: 1131

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13851)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (791)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"