Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №375 від 18.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ринок праці

Петро ЗУБКЕВИЧ:
“Робимо акцент на власну справу”

Петро ЗУБКЕВИЧ: “Робимо акцент на власну справу”

До того, як розпочати власну справу, житель Гощі Михайло ЄВТЮХОВ працював на різних некваліфікованих роботах. У Гощанському центрі зайнятості, куди він звернувся за допомогою, йому запропонували пройти навчання за спеціальністю - коваль ручного кування. Після проходження навчання Михайло працював ковалем на рівненських підприємствах. Проте чоловік розумів, що працювати на інших - не його призначення. Якось, повертаючись з роботи, він зустрів колишнього роботодавця, а той, дізнавшись про специфіку обраної професії, запропонував приміщення, щоб зайнятися власною справою.

І закрутилося… Оформив 7 квітня 2008 року “підприємця” й розпочав власну справу - ковальську.

- Ті знання, які я отримав у Гощанському центрі зайнятості, неабияк знадобилися, - зізнається Михайло Євтюхов. - Головне, що мені допомогли обрати роботу, яка мені до душі, і я усвідомив, що здатний на більше. От і кую своє щастя потроху.

- Я надзвичайно щаслива, що доля звела мене з Гощанським центром зайнятості, - розповіла приватний підприємець Ірина КОСАРЄВА. - Шкода, що не звернулася за допомогою раніше…

До цього Ірина Андріївна працювала у селищній раді. Коли потрапила під скорочення, вирішила не зволікати і зареєструвалась на біржі. Тут їй запропонували зайнятися власним бізнесом. І вже через деякий час після навчання відчула, що здатна працювати, як-то кажуть, на себе.

- Обрати торгівлю подарунками мене спонукала донька, - пригадує жінка, - оскільки сьогодні в Гощі досить складно підібрати хороший елітний подарунок. І мені захотілося надати мешканцям таку можливість. Вибрала групу товарів, яка є дефіцитною в селищі, й розпочала роботу.

Ірина Косарєва розповідає, що після відкриття власної справи вона почувала себе “підкованою” в будь-яких її тонкощах, адже так її навчали на курсах підприємців фахівці служби зайнятості. І після такої сильної моральної та теоретичної підготовки Ірина Андріївна не побоялася взяти у банку великий кредит і втілити свою мрію у життя. Стверджує: робота настільки їй подобається, що інколи “ніг під собою не відчуває”. І все ж, плани на майбутнє - грандіозні, ще й, можливо, тому, що допомагає у справі вся родина.

10 років працював у Рівному на станції техобслуговування житель Бабина Віктор СТЕПАНЧУК. Після закриття СТО деякий час був охоронцем. - Згодом вирішив - час працювати на себе й відкрити автомайстерню, - розповідає Віктор. - Для цього звернувся за допомогою у Гощанський центр зайнятості, пройшов “курс молодого бізнесмена”: навчався азам ведення бізнесу, рекламі, економіці тощо. Особисто для мене інформація була не нова, оскільки маю досвід роботи у цій сфері, але ті знання, які отримав - неоціненні. Я зрозумів, як правильно вести власну справу, з чого починати і як краще робити. Після захисту бізнес-плану та реєстрації підприємця від центру зайнятості отримав одноразово допомогу. Небагато, як на теперішні ціни, але все ж підтримка. Сьогодні я впевнено дивлюся у майбутнє, адже робота є постійно. Маю величезні плани, і знаю, що у мене все вийде.

Навчання, орієнтоване на самозайнятість

Навчання безробітних, які стоять на обліку в Гощанському районному центрі зайнятості, проходять, як правило, у Гощанському відділенні Рівненського центру профтехосвіти Державної служби зайнятості, розміщеному в двох приміщеннях. Тут хороша матеріально-технічна база для здобуття таких професій, як кравець, бондар, коваль ручного кування, квіткарка, виробник художніх виробів з лози тощо. Ці професії можуть стати джерелом заробітку, особливо у віддалених селах, де невеликі можливості для працевлаштування, адже орієнтовані на самозайнятість.

За словами завідувача Гощанського відділення Рівненського центру профтехосвіти Миколи КОРЧЕВНОГО, незважаючи на те, що відділення обслуговує лише три райони - Острозький, Гощанський та Корецький - на навчання приїздять люди з інших районів та областей. Справа у специфічних напрямах нав-чання, навчитися яким можна лише в Гощі. Слідкують тут і за долею випускників, багато з яких уже приватні підприємці.

Художні вироби

з лози

Цьогорічна група майбутніх виробників художніх виробів із лози складається з 11 учнів Гощанського, Острозького та Рівненського районів. Серед них є навіть чоловіки, і, як не дивно це звучить, їх плетіння буває кращим за жіноче. Секрет у силі, яка необхідна під час виготовлення будь-якого предмету із лози.

Виріб із лози - це творча праця. Лозу потрібно нарізати, "пошкурити" та вимочити. А ще потрібно "включити" фантазію для виготовлення виробу. І тут цього вчать також.

За словами майстра виробничого навчання Валентини ГОЛУБ, готові вироби використовуються на виставках та для благодійних цілей - передаються у школи, інтернати, дитячі садочки.

Вікторія, яка була сезонним працівником у дитячому санаторно-оздоровчому комплексі “Агатівка”, переконана, що ця професія в житті неабияк знадобиться. Можна і в самій “Агатівці” наступного ро-ку створити гурток і навчати дітей плетінню.

Вчимося шити

Курси кравців у Гощанському відділенні викладає Алла ГОЛОВАЙЧУК. - Тут навчаються різні за віком жінки, - розповідає педагог. - Частина з них після закінчення влаштовується на роботу, інші - купляють машинки і працюють вдома.

Кравчині навчаються індивідуальному виготовленню одягу. Шиють зі своєї тканини і для себе: обов’язково спідницю, брюки, халат і нічну сорочку. Цього року програма дещо змінилася: додали виготовлення постільної та столової білизни, лабрікенів, штор тощо.

Ларисі з Корецького району піти на курси запропонували у центрі зайнятості. Раніше жінка ніколи не займалася шиттям і навіть не думала, що так швидко навчиться цій справі. Але, як виявилося, багато що залежить від педагога.

Ковалі ручного кування

Це перша група ковалів у роботі викладача Сергія ТОРУЛІ. До цього він працював на підприємствах Рівного.

- Гощанське відділення Рівненського центру профтехосвіти Державної служби зайнятості - це сучасна навчальна база з новим обладнанням. Про такі станки у більшості майстерень лише мріють…

1 листопада Сергія ГЕРЕЛА, який працював різноробочим на цегляному заводі в Симонові, скоротили, і чоловік відразу звернувся за допомогою до центру зайнятості. Отримавши статус безробітного, пройшов відповідну профдіагностику, а потім був направлений вчитися на коваля.

- Така справа ніколи не буде зайвою у житті, - переконаний Сергій. - Все можна зробити, аби голова добре думала і руки з потрібного місця росли.

Залучення нового обладнання значно впливає на якість навчання. Зараз у класі є три види станків: сучасні; ті, які використовуються зараз на підприємствах, та обладнання, яке використовується переважно для ведення власної справи. Майбутні ковалі вже зараз думають про власну справу, тому ставлять багато запитань.

- Географічно так склалося, - розповідає директор Гощанського районного центру зайнятості Петро ЗУБКЕВИЧ, - що Гощанський район - сільськогосподарський. На тих територіях, де діють сільгосппідприємства, як, наприклад, ТОВ СГП ім.Воловікова, - а це - 16 сіл, господарство ведеться багатогалузево, є можливість працевлаштуватися. У інших сільських зонах, таких, зокрема, як Липківська або Майківська, немає жодного сільськогосподарського підприємства. Саме на такі депресивні, в економічному плані, території, й розраховані ті можливості, які сьогодні створює Гощанський центр зайнятості. Ці можливості полягають, у першу чергу, в допомозі людині здобути професію, зорієнтовану на самозайнятість.

До таких спеціальностей належать: бляхар, бондар, коваль, виробник художніх виробів з лози, працівник фермерського господарства. Паралельно із навчанням центр зайнятості допомагає розпочати власну справу й надає одноразово фінансову допомогу.

Якщо порівнювати статистику, то у минулому році загальний рівень працевлаштування по Гощанському центру зайнятості становив 47 відсотків, у поточному - 52 відсотки. А рівень працевлаштування тих, хто закінчив спеціалізовані курси, складає 80 відсотків. Це свідчить про те, що, здобувши нову професію, підвищивши кваліфікацію, людина отримує додатковий шанс знайти роботу.

18.12.2008Любов РОМАНЮК


Переглядів: 1114

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (729)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"