Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №437 від 25.02.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Справа державної ваги

Сергій ПОЛОЦЬКИЙ: “Майбутнє - за екологічно чистою енергетикою”

Концерн “Східно-Європейський будівельний альянс” працює на енергетичну незалежність України

Нетрадиційна енергетика - українська панацея від російського газу - аксіома, відома кожному українцю. Але чому жоден з урядів до цього часу так і не розпочав масштабних реформ у даному напрямку, не кажучи вже про досягнення переможних результатів? Нинішній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко неодноразово наголошувала на важливості “альтернативки” для країни та наводила відповідні приклади успішних проектів. Зменшення залежності економіки від природного газу та збільшення частки нетрадиційних і відновлювальних джерел енергії у загальному балансі енергоресурсів, які споживає країна, передбачено в Енергетичній стратегії держави до 2030 року.

Про перспективи альтернативного вектора енергетичної незалежності, пов’язані з використанням сонячного випромінювання та енергії вітру, розповідає генеральний директор рівненського концерну “Східно-Європейський будівельний альянс” Сергій ПОЛОЦЬКИЙ (на фото).

“Найвигідніший інвестпроект”

- До нетрадиційних джерел енергії, - зазначив Сергій Петрович, - відносять сонячне випромінювання, енергію вітру, біомасу, гідроенергію малих рік, теплову енергію довкілля, а також теплові стоки промисловості. Але я хочу, перш за все, звернути увагу читачів шанованого мною видання на пряме використання енергії Сонця за допомогою сонячних колекторів. Завдяки застосуванню високоякісних колекторів і погодженої з ними загальної системи ефективне використання сонячної енергії вже сьогодні стало випробуваною роками реальністю. Якщо врахувати, що ціни на газ постійно ростуть, а цього року в Україні заплановано їх щоквартальне підвищення на 25 відсотків, то вкладення коштів у сучасну геліоустановку є, на мою думку, найвигіднішим інвестпроектом. Наприклад, ми розробили проект екологічно чистого енергозабезпечення сільської школи у Костопільському районі вартістю 300 тисяч гривень, який при ціні “блакитного палива” на рівні 2007 року міг окупитися через три роки. На жаль, на хорошу і потрібну справу, як завжди, не вистачило бюджетних коштів.

- Отже, використання сонячної енергії, на Ваш погляд, є економічно виправданою альтернативою природному газу?

- Саме так, адже в середньому в Україні на 1 м2 площі за рік попадає майже 1000 кВт*год сонячної енергії, що відповідає енергоємності приблизно 100 літ-рів дизельного палива або 100 м3 природного газу. Вчені стверджують, що такого потенціалу сонячної енергії достатньо для широкого впровадження теплоенергетичного обладнання практично в усіх областях. Проте корисна енергія, яку можна одержати за допомогою колектора, залежить від багатьох факторів. Важливе значення має тип колектора, а також його кут нахилу й орієнтація. Правильно сконструйовані колекторні геліоустановки з погодженими між собою системними компонентами можуть забезпечувати приблизно від 50% до 90% щорічної потреби приватного будинку в енергії для забезпечення гарячого водопостачання.

Використання геліоустановки для підтримки системи опалення будинку дозволяє додатково заощадити кошти. У будинках з низькою витратою енергії можна заощаджувати до 35% загальної потреби в енергії для готування гарячої води й опалення. Улітку можна повністю відмовитися від додаткового тепла. В інші місяці року та для опалення приміщень узимку геліоустановка доповнюється другим незалежним джерелом тепла - як правило, низькотемпературним опалювальним котлом, що працює на рідкому паливі/газі, або, що ще краще, конденсаційним котлом.

- Як багато можна заощадити, використовуючи енергію Сонця?

- Продуктивність будь-якої колекторної системи безпосередньо залежить від інтенсивності сонячного випромінювання. Як відомо, у різні періоди року інтенсивність сонячного випромінювання різна. Відповідно, покриття потреб у тепловій енергії в різні місяці буде відрізнятися. В умовах холодного клімату сонячні водонагрівальні системи при оптимальному розрахунку здатні в середньому покривати до 80% річної потреби в теплі для гарячого водопостачання і до 50% потреби енергії для опалення. Через нерівномірну інтенсивність сонячного випромінювання протягом року ці показники у літню пору будуть вищими, а в зимову - нижчими. Вважаю за необхідне акцентувати на тому, що при використанні сонячної водонагрівальної системи ви не тільки заощаджуєте кошти на енергоносії, але й одержуєте незалежне та безперебійне джерело тепла.

“Сонячна погода не обов’язкова”

- Яка продуктивність сонячних водонагрівачів?

- Для ефективної роботи сонячних водонагрівальних систем потрібна достатня кількість сонячної енергії. Але для виробництва теплової енергії сонячними вакуумними колекторами яскрава сонячна погода не обов’язкова. Усі знають, що часто навіть у похмурі дні, коли сідаємо у припаркований на вулиці автомобіль, ми відчуваємо, що внутрішній простір автомобіля нагрівається. Сонячні вакуумні колектори працюють так само, але здатні вловити до 98% сонячної теплової енергії: високоселективне покриття вловлює випромінювання від інфрачервоного до ультрафіолетового. Іншими словами, спектр випромінювання, що уловлюється вакуумними трубками, значно ширше світлового спектра, що бачить людина, а це дозволяє трубкам уловлювати тепло без попадання прямого сонячного світла.

- На яких об’єктах і з якою метою найбільш доцільно, на Вашу думку, використовувати сонячні водонагрівачі?

- Сонячні водонагрівачі успішно використовуються для автономного гарячого водопостачання й часткового опалення приватних заміських будинків і дач, готелів, пансіонатів та будинків відпочинку. Як показує практика, приватні готелі й туристичні об’єкти є одними з найвигідніших об’єктів для використання сонячного тепла. Адже саме в літню пору, коли сонячного тепла найбільше, є необхідність у великому споживанні гарячої води для забезпечення потреб туристів, що приїхали на відпочинок.

Що стосується організації гарячого водопостачання й опалення будь-яких промислових об’єктів, то тут за рахунок використання сонячної енергії витрати на організацію й щомісячну оплату опалення можна скоротити на 70%-80%, а в деяких випадках і зовсім відмовитися від дорогих проектів по

газифікації промислових об’єктів.

Хотів би також звернути увагу потенційних замовників на сонячні системи підігріву басейнів. Цей популяр-ний у Європі та США варіант використання сонячних водонагрівачів зацікавить власників приватних будинків із басейнами. Система легко вбудовується в циркуляційний цикл очищення води й дає можливість підтримувати прийнятну температуру в басейні як улітку, так і в зимовий час. Варто врахувати, що ефективність системи залежить від площі сонячних колекторів та обсягу басейну. Але в будь-якому випадку при використанні сонячного тепла ви нічого не платите за підігрів басейну, на відміну від стандартних рішень, в яких закладено споживання великої кількості електроенергії.

- Чим вирізняються вакуумні трубчасті колектори?

- Основне завдання будь-якого сонячного абсорбера - зібрати максимальну кількість сонячної енергії й перетворити її у тепло. З таким завданням на сьогоднішній день найкраще справляються вакуумні трубки з багатошаровим покриттям “АL-N/SS/CU”. Вони уловлюють більше енергії, ніж бачить людина. Завдяки круглій формі елементів, трубки не вкриваються брудом, прекрасно обмиваються дощем та стійкі до ударів великого граду.

Вакуумні сонячні колектори працюють дуже ефективно навіть при низьких температурах навколишнього середовища. Їхня перевага перед плоскими починає проявлятися при температурі повітря нижче -5 градусів Цельсія. При мінусових температурах повітря вакуумним колекторам альтернативи немає. Завдяки контролю якості й використанню новітніх розробок у сфері створення сонячних водонагрівальних систем ці колектори зберігають високу продуктивність протягом тривалого часу - навіть через п’ять років вони працюють так само ефективно, як і в перший рік.

“Впроваджувати якнайшвидше”

- Сергію Петровичу, Ви вже два роки працюєте в галузі альтернативної енергетики, тож можете порівняти вітчизняні здобутки в цій сфері зі світовим досвідом. Цікаво було би почути Вашу думку.

- Звичайно, до масового попиту на альтернативні енергосистеми ще далеко. Однак українці (особливо підприємці, які рахують кожну копійку і бажають заощаджувати у майбутньому) починають усвідомлювати економічні та екологічні переваги сонячної енергетики. Найкраще зарекомендували себе гібридні вітро-сонячні системи, що здатні працювати цілий рік, незалежно від погодних умов. Вважаю, що вартість їх компонентів щороку буде знижуватися. Їх переваги, порівняно з традиційними, не потрібно вже доводити: вони є практично невичерпними і не забруднюють навколишнє середовище. Основне завдання полягає в тому, щоб на основі останніх досягнень науки зменшити вартість обладнання. Тільки тоді у відновну енергетику залучатиметься приватний капітал і галузь стане прибутковою.

На мою думку, енергозберігаючі технології потрібно впроваджувати в Україні якнайшвидше. З кожним роком ціни на енергоносії невпинно зростають, а проблема енергетичної безпеки країни стала одним із головних політичних питань. Якщо ми дійсно будуємо європейську державу, то маємо орі-єн-туватися на Європу, де активно використовують всі додаткові джерела енергії: і вітрогенератори, і сонячні батареї на дахах. Утім, українці досі ще не усвідомили переваг альтернативних джерел енергії. Будуючи великий будинок, мало хто замислюється над тим, як його утримувати вже через 5-10 років. Наш принцип “більше, вище і краще, ніж у сусіда” приносить потім самі неприємності.

Альтернатива є, і вона для багатьох країн вже стала звичною справою. Адже потенціал сонячної енергетики дуже великий, і перевищує нинішнє енергоспоживання всієї планети в чотирнадцять разів. Вже понад 30 країн світу використовують процес прямого перетворення сонячної енергії на електричну. Ще у 1997 році Європарламент прийняв рішення - встановити до 2010 року тисячі сонячних модулів загальною потужністю 15 ГВт, що можна порівняти з роботою півтора десятка атомних реакторів.

Розуміючи перспективу сонячної енергетики, Німеччина вирішила відмовитися від будівництва нових атомних електростанцій. Саме німці посіли перше місце в Європі у галузі використання сонячної енергії для приватного сектору. А німецький уряд сплатив 70% вартості інсталяції сонячних систем потужністю до 5 кВт, розрахованих на 1-2 сім’ї. У США впроваджується масштабна федеральна програма під назвою “Мільйон сонячних дахів”. Тобто від традиційних, шкідливих для людини та природи способів отримання електроенергії світ потроху відмовляється і переходить на екологічно чисті. Але чи знайде українська влада в умовах кризи необхідні кошти для державної підтримки альтернативної енергетики? Питання залишається відкритим.

Науковці вважають, що розвіданих світових запасів газу і нафти залишилося на 50-70 років, вугілля - років на 300-500. Тому майбутнє - за екологічно чистою енергетикою, заснованою на новітніх технологіях. Все залежатиме від того, наскільки ми готові до цього.

Концерн “Східно-Європейський альянс”

33014, м. Рівне, вул. Ст. Бандери, 41.

Тел.: (0362) 43-05-45, факс: (0362) 23-03-20;

моб. тел.. (050) 317-21-95, (097) 341-28-77;

ebk.fasad@gmail.com www.fasad.svit.rv.ua

25.02.2010Розмову вів Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 927

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14383)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13855)
• Бюджет і ми… [965] (13789)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (895)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"