Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №454 від 24.06.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Підсумки

100 днів Януковича - геть від демократії та виборчих обіцянок

Вітчизняні та міжнародні експерти вкрай негативно оцінили першу “сотню” четвертого президента України

У той час, як владна команда з пафосом, з масштабним перекриттям вулиць та побиттям опозиціонерів, відзначала у Національному палаці України перші 100 днів роботи Віктора Януковича - експерти практично нічого позитивного у них не побачили.

Без натяку на виконання передвиборчих обіцянок

“За ці три місця було багато слів, мало реальних справ і ще більше грубих порушень Конституції. До того ж слова Президента часто розходилися з реальними кроками його адміністрації та уряду”, - наголошує політичний аналітик Павло Булгак.

Експерт зауважує, що ми не побачили навіть натяку на виконання основних соціально-економічних виборчих обіцянок президента, як то 5-річні податкові канікули для малого та середнього бізнесу, або повне виконання закону про соцстандарти.

- Натомість владна команда взялася за скорочення соціальних пільг, підвищення пенсійного віку та посилює податковий тиск на підприємців, - резюмує аналітик.

В цілому ж експерти оцінюють перші дії Президента Віктора Януковича лише на 2.7 бали за 10-бальною шкалою, про що свідчать дані експертного опитування проведеного фондом “Демократичні ініціативи” наприкінці травня.

19 провідних українських політологів, правозахисників та громадських діячів назвали найбільш негативним кроком нового президента - підписання “Харківських угод” між Україною і Росією.

Ця угода на їх думку несе за собою далекосяжні і шкідливі наслідки для нашої держави. Зокрема такі, як консервація надмірної енергоємкості економіки України, отримання олігархами ресурсів для не-модернізації власних виробництв та укріплення своїх ринкових позицій за рахунок державного бюджету України, тобто коштом кожного українського платника податків.

Тарифи на газ для людей все одно зростуть

При цьому, як відзначає політолог Володимир Поляков, запевнення Януковича, що внаслідок отримання від Росії знижки на газ у 100 доларів ціни на комунальні послуги зростати не будуть - виявилися далекими від реальності. Адже президент нещодавно прямо заявив, що тарифи будуть приведені у відповідність до економічно-обґрунтованого рівня. На практиці, пояснює Поляков, це означає банальне підвищення вартості комунальних послуг, яке вже відбулося у Севастополі та починається у Києві.

Поляков також висловив занепокоєння рішенням Стокгольмського суду на користь одного зі спонсорів виборчої кампанії Януковича. Як відомо, Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив, що “Нафтогаз” поверне компанія RosUkrEnergo (власник Дмитро Фірташ) обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. м3 газу, як неустойку за порушення умов контракту. Раніше цей газ був повернутий у власність держави урядом Юлії Тимошенко.

“Бюджетна дірка внаслідок рішення щодо RosUkrEnergo може сягати для України близько 5 млрд. доларів. Де бачено, щоби влада віддавала 5 мільярдів спонсорам своєї виборчої кампанії, просто так і майже без боротьби?”, - відзначив експерт у коментарі “УНІАН”.

Обурення в українських та міжнародних експертів викликало й грубе порушення Конституції України при формуванні більшості у Верховній Раді. На думку керівника київського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе, Україна за 100 днів президентства Віктора Януковича стала віддаленішою від демократичних стандартів.

Із Ланге згоден український політолог Ігор Жданов. Він каже, що за 100 днів ми отримали декілька серйозних антидемократичних сигналів, одним з яких стало не лише формування коаліції всупереч Конституції, але й скасування місцевих виборів.

Журналісти повстали проти цензури

Водночас, на думку експерта Центру Разумкова Юрія Якименка, за 100 днів в Україні також відновилися такі негативні явища, як тиск на ЗМІ.

Своє занепокоєння фактами відновлення цензури у ЗМІ, тиску влади на незалежні телеканали 1+1, СТБ, 5-й, ТВІ висловили за цей час і Парламентська асамблея Ради Європи, і Міжнародна федерація журналістів, і Freedom House, за висновками якої Україна може втратити статус вільної країни у класифікації цієї організації. Водночас українські журналісти та медіа-профспілки були змушені об’єднатися в рух “Стоп. Цензурі!” для протидії спробам влади взяти під контроль ЗМІ. А такі організації, як Amnesty International та Харківська правозахисна група заявили про серйозну загрозу свободі зібрань з боку української влади.

Попри те, що експерти в цілому позитивно оцінили відновлення керованості вертикалі влади, більшість із них негативно ставляться до способу яким це досягається, а саме - піддали жорсткій критиці кадрові призначення Януковича.

Зокрема призначення на посади міністрів та голів комітетів таких не фахівців, як Цушко, Могильов, Волга та інших. Вибудовування кадрової вертикалі влади в інтересах однієї політичної сили та призначення на посаду міністра освіти Дмитра Табачника, діяльність якого, на думку експертів, розколює країну.

“Оцінюючи позитивно відновлення дієздатності влади, треба обов’язково зважити на те, що це робилося з порушенням правових норм. Кадрові призначення здійснювались, в основному, за принципами партійної й політичної лояльності”, - наголосив експерт Центру Разумкова Юрій Якименко.

При цьому аналітики зауважують, що Янукович, захопившись кадровими питаннями, втратив дорогоцінний час та можливості на боротьбу

з корупцією та проведення швидких і необхідних реформ в економіці України.

Підтвердженням цього, є те, що глава держави за свої перші 100 днів роботи відклав вступ у дію жорсткого антикорупційного законодавства та реалізацію плану реформ аж до 2011 року.

Без енергії Тимошенко опозиції вже б не було

Підсумки 100 днів президентства Януковича не можна розглядати окремо від діяльності опозиції. Головним висновком, який зробили експерти за цей час стало те, що без лідерства Юлії Тимошенко - опозиція б перестала взагалі існувати, враховуючи шалений тиск нинішньої влади.

“Якщо Тимошенко не дай Боже відійде на другий план, то українська опозиція стане “паперовою”. Будемо говорити відверто, не буде її - не буде опозиції взагалі, буде так звана псевдоопозиція”, - зазначив доцент Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв.

У свою чергу, політолог Вадим Карасьов підкреслює, що сьогодні саме Юлія Тимошенко виконує дуже важливу функцію - тримає планку активності опозиційної діяльності. “Без неї цього б не було. Зараз Тимошенко тримає в тонусі не лише владу, але й опозицію”, - зазначає Карасьов.

За перші 100 днів діяльності Януковича, визнаному суспільством, вітчизняними ЗМІ та міжнародною спільнотою лідеру опозиції вдалося наскільки це можливо консолідувати опозиційні сили.

Тимошенко, що їй не зовсім притаманно, навіть відмовилася від лідерських амбіцій і приєдналася до Народного комітету захисту України як рядовий учасник, аби залучити туди інших не менш амбіційних опозиційних політиків.

Однак, ні Арсеній Яценюк, який своєю готовністю аплодувати реформам Януковича все більше виглядає “кишеньковою опозицією” з вулиці Банкової, ні Віктор Ющенко, який досі продовжує критикувати не Януковича, а Тимошенко, так і не приєдналися до НКЗУ. Таку поведінку Яценюка і Ющенка, яка так чи інакше вносить розкол в опозиційні лави, можна назвати ще одним досягненням перших 100 днів президентства Януковича.

24.06.2010Микита КОЛІСНИЧЕНКО


Переглядів: 868

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14383)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13789)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (896)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"