Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №457 від 15.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Історія куріння та рак

- Цигарка - це отруйна фабрика у роті, - переконана лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В.Поліщука Оксана ПАШ, - позаяк є причиною серцевих нападів, інсультів, хронічних бронхітів, різних видів онкозахворювань, особливо раку легень. Адже 11 з 12 хворих, які померли від раку легень були курцями. Серед людей віком від 30-40 років, які полюбляють палити, інфаркти трапляються уп’ятеро частіше, аніж серед тих, хто цієї шкідливої звички не має. Викурювання однієї цигарки завдає організмові такої ж шкоди, як і півторадобове перебування на загазованій автомагістралі.

Далі - більше. Жінки, які палять, у 10 разів частіше залишаються безплідними, у чоловіків же розвивається імпотенція. Курці страждають від кашлю, задишки, дефектів шкіри.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що кожна випалена сигарета забирає дванадцять хвилин життя. Якщо людина випалює в день 20 сигарет, вона добровільно скорочує своє життя мінімум на п’ять років.

Тютюн, як і кукурудза та картопля, привезені до нас з Америки понад 500 років тому. Одним із перших європейців, що спробував тютюн, був мандрівник іспанець Родріго де Херес, який згодом став затятим курцем. Спершу тютюн вирощували як декоративну рослину, бо він має гарні квіти. Проте згодом це стало згубною звичкою. Якось посол Франції у Португалії Жане Ніко подарував своїй королеві Катерині Медичі тютюнове листя як ліки від мігрені. Вдячна королева, якій моментально полегшало, назвала ліки на честь посла “нікотин”. Так це слово з’явилося у нашому словнику. Згодом стало зрозуміло, що тютюн - штука вкрай небезпечна. Куріння - це вдихання продуктів сухої перегонки тютюнового листя, внаслідок чого виділяється понад 500(!) різних хімічних речовин: нікотин, окис вуглецю, аміак, кислоти, ефірні олії тощо. Понад те, тютюновий дим перевищує автомобільний у 4,5 рази. Внаслідок куріння в організмі виникає кисневе голодування, яке призводить до багатьох захворювань, серед яких на першому місці рак. Пухлини молочної залози та шийки матки є переважно наслідком куріння серед жінок.

Відтак, з палінням уже давно борються різними засобами. У більшості країн світу заборонена реклама на ТБ. У Європі за новими правилами оформлення сигаретних пачок, 30% площі займає антиреклама. На тютюнових пачках розміщують фото легень, серця і нирок курців. Коли в європейських країнах ввели заборону на куріння у громадських місцях, то статистика серцево--судинних захворювань знизилась на 40%. У США майже на всіх авіарейсах заборонено палити, а в багатьох закладах курців на роботу не приймають. Узагалі ж на Заході курити не модно! А у нас, на жаль, ще є популярною мода 20-річної давнини.

Рівненська молодь мало замислюється про те, що здоров’я - це не лише їх особиста цінність, а й майбутніх дітей, онуків та навіть правнуків. І вже зараз кожен юнак та дівчина несе відповідальність і за своє життя, і за життя своїх близьких.

15.07.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 15.07.2010p. 
На головну сторінку