Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №457 від 15.07.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рейд

“Наркозлаки” атакують з гвинтокрилу

“Наркозлаки” атакують з гвинтокрилу

Працівники міліції почали літати. Таким чином вони розшукують можливі незаконні посіви снодійного маку й конопель у важкодоступних та замаскованих місцях.

Коли ж плантації знаходять, старший екіпажу літака передає керівнику операції точну інформацію із зазначенням координат та орієнтирів про виявлене місце. Той, у свою чергу, скеровує заздалегідь створені слідчо-оперативні групи.

6 липня, коли правоохоронці вперше піднялися в небо, буквально за кілька хвилин після злету, пролунало повідомлення: “На північному заході села Невірків Корецького районі виявлено посів маку”.

Прибувши до населеного пункту, службовий автомобіль розпочав об’їзд дворів мешканців села. Відразу впала в око висока кукурудза. Професійне відчуття не зрадило працівникам міліції, адже у насадженнях вони побачили вирощений мак. А от власника “наркозлаків” удома не виявилося.

Неподалік правоохоронці помітили у хащах стареньку хатину з хлівом, а поза нею - занедбану ділянку. “Винахідливі” господарі посіяли мак серед зілля. Аби здалека рослини були непомітні, вони обірвали цвіт маківки і залишили тільки зелені голівки маку. Та поспілкуватися з “винахідниками” не вдалося - двері хатини, за якою росте мак, забиті, а сама хата заросла навкруги кропивою в понад півтора метри.

І знову повідомлення… Як зауважив начальник сектору відділу БНОН УМВС України в Рівненській області Сергій ПШЕНИЧНИЙ, - ці рослини доглянуті й мають високу якість вмісту наркотичної сировини. Аби мак був непомітний, його сіють саме за господарствами. Пані Марія пояснила правоохоронцям, що мак посіяла, аби пізніше спекти пирогів та, звісно, посвятити у церкві на свято. Втім, старенька навіть і не припускала, що їй за це загрожує кримінальна відповідальність. Лише на одній ділянці городу правоохоронці знищили понад 200 рослин. Згідно з законодавством, за те, що на ділянці власника виросло до ста рослин маку, наступає адміністративна відповідальність, а від ста рослин і більше - кримінальна, через що “господарям” наркозілля “світить” штраф, арешт чи позбавлення волі.

Наразі за допомогою авіатехніки правоохоронці знайшли та знищили 70 незаконних посівів снодійного маку у кількості 37600 рослин, загальною площею близько 3760 квадратних метрів. Було порушено 3 кримінальні справи за ст.310 Кримінального кодексу України.

Слід зазначити, що вказані посіви були замасковані високорослими сільськогосподарськими культурами (кукурудза, пшениця, жито тощо), окремі з них знаходились на значній відстані від населених пунктів, здебільшого поблизу лісових масивів.

Найбільше незаконних посівів снодійного маку виявили на території Гощанського та Корецького районів (понад 20), в інших районах області до 10-ти.

15.07.2010Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 15.07.2010p. 
На головну сторінку