Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №462 від 19.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виїзд

Багатодітні сім’ї отримають посвідчення

Багатодітні сім’ї отримають посвідчення

На Рівненщині почали видавати посвідчення для багатодітних сімей. Документ дозволяє отримати низку пільг, серед яких: 50-відсоткова знижка на оплату житла, комунальних послуг, вартості палива; безкоштовний проїзд у всіх видах міського пасажирського транспорту, безкоштовне отримання ліків за рецептами лікарів. Відповідний Закон вступив у силу ще 1 січня 2010 року, та бланки для посвідчень отримали лише зараз.

- В області проживає 19 801 багатодітна сім’я, - розповідає начальник відділу у справах сім’ї та молоді ОДА Михайло ВОЛИНЕЦЬ. - Ця кількість збільшується щокварталу, коли райони подають статистичну документацію. Крім цього посвідчення отримають 53 800 дітей.

Першою родиною, яка отримала документ, стала сім’я фермерів Олега і Рози Поліщуків з села Посягва Гощанського району. За двадцять років спільного життя у них народилося десять дівчаток та чотири хлопчики. Зараз найстаршій з доньок Юлі 19 років, а найменшому Андрію усього 7 місяців. Троє дітлахів відвідують дитячий садок, восьмеро - ходить до школи, а двоє - вже студенти. У сім’ї обов’язки розподілені між усіма: наприклад, Юля займається бухгалтерією, Катя доїть корову, а трактором керує Аня.

- Я завжди хотів мати велику родину, - розповідає голова сімейства Олег ПО-ЛІЩУК. - Діти спілкуються і навчаються ділитися, у них геть інший образ мислення, ніж у тих, хто росте одинаками. Однак утримувати велику сім’ю непросто. Лише на одного школяра на 1 вересня потрібно витратити близько півтори тисячі гривень, а за комунальні послуги взимку доводиться платити дві з половиною тисячі. Їжу для дітлахів готують у 15-літровій каструлі. Тому статус багатодітної сім’ї і відповідні пільги полегшать життя.

Власноруч вручити посвідчення сім’ї до оселі завітав голова ОДА Василь БЕРТАШ, який сказав, що пишається тим, що в області живуть працьовиті, добрі, гостинні, талановиті люди. “Важливо, що вже є поштовх для цих добрих справ. Сподіваюся, що уряд прийме для багатодітних сімей державне безкоштовне навчання. Не забуваймо, що велика сім’я - це міцна держава”.

Почали видавати посвідчення і у Рівному. Всього у обласному центрі проживає 1664 багатодітних сім’ї, у яких разом 4119 дітей. Є й 70 сімей, у яких 6 та більше дітей, для них, окрім посвідчень, міська влада надає земельні ділянки.

- До нас звернулися батьки прийомних сімей з проханням зменшити плату за газ, - наголошує міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Хоча й було багато противників виконання цього звернення, ми все ж винесли його на розгляд сесії.

Для друку посвідчень поліграфічному комбінату “Україна” виділили 7 млн.грн. Собівартість одного документа - 4,5 грн., та багатодітні сім’ї отримуватимуть їх безкоштовно. Все, на що доведеться витратитись - це ксерокопії необхідних документів.

19.08.2010Володимир СТРУС Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2010p. 
На головну сторінку