Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №462 від 19.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дитячий світ

Синтетична шкільна форма, взуття з покришок та відбілені зошити

Добігає кінця літо. Батьки школярів готують своїх дітей до школи. Це важка й затратна робота, яка часто ще й ризикована, позаяк за великі гроші можна купити неякісну сорочку, блузку, спортивну форму або ж підозрілий рюкзак з неприємним запахом. Утім, переважно наші люди купляють найдешевше, не особливо цікавлячись ні складом, ні запахом товарів. Тим часом діти в такому вбранні і з таким приладдям перебувають зрання до вечора.

Якщо коротко, то натільна білизна для дітей повинна містити не більше 40 відсотків синтетичних волокон, а шкільна форма - не більше 67%. В Укрметртестстандарті радять споживачам найперше звертати увагу на товарний ярлик, де обов’язково має бути зазначено: адреса виробника, телефон, дата виготовлення, символи щодо догляду, сировинний склад. Батькам потрібно вимагати документи, які підтверджують якість цієї продукції: сертифікат, паспорт якості, декларацію про підтвердження відповідності і гігієнічний висновок.

Звичайно, пересічному споживачу важко зрозуміти, що його обдурюють, адже визначити хімічний склад того чи іншого товару “на око” чи “на зуб” неможливо. Але тканину, наприклад, можна спробувати на дотик. Якщо вона м’яка, приємна, “не кусається”, тоді вже є шанс, що це не цілком штучний матеріал. А синтетика “дзвенить” і її одразу видно.

Важливий показник - запах. Якщо виріб має невідповідний запах, треба насторожитися. Взуття повинне пахнути. Але не хімічною фабрикою і якимсь реагентом. Воно повинне пахнути шкірою або штучною шкірою, а не шинним матеріалом. У нас на сьогодні дуже багато випадків, коли для формованої підошви застосовують гуму, яку використовують у шинному виробництві. Але ж у взуття і машини - різне призначення.

Рюкзак обов’язково повинен мати світловідбивальні елементи на бокових та верхніх поверхнях, щоб школяр був помітним у темряві, особливо взимку, коли короткі дні.

Згідно з діючими нормами, дитина має переносити на відстань до 3 км не більше 10% від своєї маси. Експерти наполягають, що рюкзак для першокласника повинен важити не більше 1 кг. Отже, обирати ранець треба як можна легший, але при цьому з ортопедичною спинкою, щоб рівномірно розподілялося навантаження, жорстким днищем, щоб формувалася гарна постава. А от від портфелів і сумок через плече на одній широкій ручці батькам радять відмовитися - це сколіоз у майбутньому.

Основними імпортерами зошитів до України є російські, білоруські, литовські, польські та чеські і, звичайно, китайські виробники. Товар хоч не дуже дорогий, але й неякісний. До того ж, сучасні зошити “грішать” наявністю оптичних відбілювачів - речовин, які застосовуються для штучного відбілювання паперу і шкодять зору.

Промовиста деталь. Китайські підприємці, які оселилися у Києві, зазвичай своїм дітям купляють шкільну форму та шкільне приладдя українських виробників.

19.08.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2010p. 
На головну сторінку