Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №464 від 02.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Повертаючись до написаного

Запевняють, що хліб на Рівненщині не подорожчає

Запевняють, що хліб на Рівненщині не подорожчає

Перший заступник голови Рівненської ОДА Анатолій ЮХИМЕНКО запевняє, що влада домовилася з основними підприємствами хлібопекарської галузі, які як мінімум до кінця року не підніматимуть суттєво ціну на хліб.

- На жаль, сьогодні набагато менша рентабельність зернових культур, ніж років 10 тому, - розповідає Анатолій Юхименко. - Якщо раніше вона сягала 70 відсотків, сьогодні лише 7-10. Тим не менше, цьогоріч аграрії області попрацювали на славу: незважаючи на неймовірну спеку, зібрали 600 тисяч тонн зерна (для забезпечення хлібом наших мешканців необхідно 156 тонн). Найкращий результат отримали хлібороби Млинівського району.

У поточному році ми посіяли на 30 відсотків більше цукрового буряку, отже, у 2011-му проблем із врожаєм буряку не буде. Нині в Україні спостерігається підвищення цін на гречку. Це сфабриковане явище, а все тому, що надто багато посередників “від поля до магазину”.

Своє бачення ситуації в обласному агропромисловому секторі розкрив і керівник групи радників голови Рівненської ОДА Олександр ЧУПРИНА: “Хоча ми і зібрали на 80 тисяч тонн зерна менше, ніж у минулому році, 600 тисяч тонн - це хороший показник. Я покладаю велику надію на програму “ІнвестІнРівне”, за якою іноземці нададуть у розвиток нашого агропромислового сектора 260 мільйонів євро інвестицій. Вони не просто використовуватимуть наші землі, але й створять величезний комплекс тваринництва та рослинництва”.

Тим часом за ініціативи голови Рівненської ОДА Василя БЕРТАША відновили давню традицію - на рівні області відсвяткували закінчення жнив. Представники усіх 16 районів влаштували у Млинові справжню виставку своїх аграрних здобутків. Кожен район демонстрував індивідуальну продукцію, тобто власні територіальні особливості. Наприклад, Острозький район основний акцент зробив на мінеральній воді (хто б сумнівався!), Рокитнівський - демонстрував розсаду, молоді деревця, всілякі лісові ягоди (які у них називають “дикороси”). Щоб якось вирізниться з-поміж величезного спектру м’ясних, молочних, хлібобулочних виробів, овочів та фруктів, деякі райони представляли унікальні екземпляри: Радивилівський - живих перепелів, Рівненський - гігантські гарбузи, Володимирецький - оригінальні ст-ра-ви місцевої кухні тощо.

Як розповіли організатори виставки, подібного заходу не було вже з десяток років. Тому готувалися надзвичайно ретельно - близько двох місяців. Наостанок, Анатолій Юхименко розповів “по секрету”, що наступного року такий захід швидше за все пройде у Рівному.

02.09.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2010p. 
На головну сторінку