Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №464 від 02.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Годуйте дітей гарбузовою кашею

Гарбуз - смачний і корисний овоч, багатий на каротин та вітаміни. У його м’якуші міститься багато цінного, особливо для дитячого організму, вітаміну D, який підсилює життєздатність і прискорює ріст дітей, переконує Інтернет-видання “Ваше здоров’я”.

Організм легко засвоює клітковину гарбуза, завдяки чому страви з цього овочу рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки у гарбузі багато солей міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення, його вживають для профілактики недокрів’я, а ще, завдяки великому вмісту пектину, що сприяє виведенню холестерину, - атеросклерозу.

Гарбузовий м’якуш, у якому міститься багато каротину, вітамінів С, В1, В2, вживають для поліпшення функціональної діяльності кишечнику (від запорів).

Регулярне вживання сирого гарбуза, соку з нього, гарбузових каш та інших страв покращує травлення, зменшує набряки. Його радять людям із харчовою алергією як страву, що має гіпоалергенні властивості.

Страви з гарбуза рекомендують вводити у раціон хворих на гепатит та холецистит, людям із жовчнокам’яною хворобою, хронічним колітом та ентероколітом у стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострим і хронічним нефритом та пієлонефритом. Гарбуз рекомендують вагітним у разі нудоти.

Також тим, хто переніс хворобу Боткіна, бо діючі речовини м’якуша прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки. У лікуванні хвороб нирок вживають не сам м’якуш, а свіжий сік із сирого гарбуза - по 0,5 склянки на добу. Також він має і заспокійливі властивості, поліпшує сон.

Страви з гарбуза як засіб для виведення надлишку рідини з організму (водянка, хвороби нирок) треба вживати протягом 3-4 міс. у сирому вигляді по 0,5 кг, а у вареному й печеному - до 1,5-2 кг щодня.

З косметичною метою використовують як свіжий, так і варений м’якуш гарбуза.

02.09.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2010p. 
На головну сторінку