Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №464 від 02.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ви про таке чули?

Легальні таксі можуть зникнути

Легальні таксі можуть зникнути

Таксисти з усієї України готуються до страйку

До Закону України “Про автомобільний транспорт” депутати Верховної Ради запропонували внести зміни. Таксисти й керівники служб таксі просто шоковані від можливого запровадження нових вимог.

- Якщо у Верховній Раді затвердять ці зміни, таке явище як легальне таксі взагалі може зникнути, - наголошує голова профспілки таксистів України в Рівненській області Олег ПОЛІЩУК. - Тобто таксисти будуть змушені перейти у “тінь”. Я запитував у водіїв, як вони діятимуть у випадку затвердження законопроекту, і у відповідь чув: “знімемо фішку і потихеньку возитимемо своїх напрацьованих клієнтів”. Біда у тому, що 80 відсотків водіїв у сфері перевезень не мають альтернативи своїй теперішній роботі.

Що ж так налякало таксистів? За словами Олега Поліщука, справа у змінах до вимог: всі автомобілі, які працюють у сфері таксі, мають бути класу “Люкс”, однакового кольору, визначеного міською владою та з віковими обмеженнями. Якщо раніше ліцензію видавали у Києві, тепер це буде завданням місцевого самоврядування, тобто старі ліцензії скасують і необхідно буде отримувати нові. Але ж старі коштували 4 тисячі гривень - отже, втрачені гроші. До речі, вартість ліцензії єдина по всій Україні, що не скажеш про рівень життя, наприклад, у Києві та Демидівці.

Оплата страхування для таксистів підвищиться у 3 рази (!). Автомобіль обов’язково має бути обладнаний кондиціонером, а замість лічильника стоятиме касовий апарат, який разом із установкою коштує 1800 гривень. Лічильники, які встановлювали за 1000 гривень раніше, можна буде просто викинути. До речі, якщо буде касовий апарат, то пасажир вже не зможе домовитися з таксистом про оплату, оскільки за кожен кілометр потрібно буде звітуватися згідно з тарифами. Водій, щоб отримати дозвіл стати таксистом, повинен пройти спеціальні платні курси.

Наразі на Рівненщині легально працює 700 таксистів, але скільки їх залишиться, якщо введуть ці вимоги? І чи залишаться взагалі? І враховуючи такі витрати, вартість проїзду у таксі зросте у 3-4 рази, якщо, наприклад, зараз у середньому поїздка по Рівному коштує двадцять гривень, то навряд хтось буде їздити за вісімдесят. Через це 3 вересня на мітинг у Києві збираються всі керівники служб таксі, із закликом “Захистимо наш бізнес”.

02.09.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 02.09.2010p. 
На головну сторінку