Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №465 від 09.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Медоптимізація

Бідний збагатив Рівненщину ідеями

Заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бідний презентував Загальнодержавну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини представникам медичної галузі Рівненської області.

Нині показник забезпечення населення лікарями первинної медико-санітарної допомоги в півтора рази менше, ніж у середньому в країнах Європейського регіону. Суттєве навантаження лікарів, що надають первинну медико-санітарну допомогу населенню, призвели до дефіциту лікарських кадрів, який становить близько 13 тисяч. Їхню роботу ускладнює: відсутність умов для закріплення кадрів на місцях, а саме забезпечення житлом молодих фахівців; низький рівень заробітної плати медичних працівників та відсутність економічної мотивації для роботи у закладах первинного рівня, насамперед у сільській місцевості; щорічна плинність кадрів з різних причин - у зв’язку із смертю, інвалідністю, виїздом за кордон, виходом на пенсію, переходом у приватний сектор тощо.

Окрім того, бентежить стан будівель значної кількості закладів первинної медико-санітарної допомоги. Насамперед у сільській місцевості такий стан оцінюється як неприйнятний для надання медичної допомоги.

- У нашій області розроблено трирівневий план реформування, який відкоригують відповідно до висновків медаудиту, який нещодавно відбувся на Рівненщині, - зазначив у своїй розлогій доповіді начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віталій БОЙКО. Утім, уже відомо, що чим менше пацієнтів обслуговує лікарня, тим дорожче її утримання. Відтак вузькопрофільні спеціалісти та дороговартісне обладнання мають бути в потужних лікувальних центрах, куди скеровуватимуть хворих з усіх куточків області. Натомість першу консультацію громадянинові повинні надати в найближчому населеному пункті. А для цього необхідний фаховий спеціаліст, якого в село планують загітувати достойним заробітком. На це спрямують вивільнені кошти після оптимізації мережі лікувальних закладів.

09.09.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2010p. 
На головну сторінку