Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №473 від 04.11.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Підсумки

Вибори.... громадських працівників

Вибори.... громадських працівників

Голосування 31 жовтня увійде в історію політичного життя України як найбільша комедія помилок за всі двадцять років нашої багатопартійності. Вибори у місцеві органи влади, яких чекали у травні нинішнього року і які так несподівано були призначені за новим законом на 31 жовтня, застали зненацька всіх (або майже всіх).

Почнемо з головної діючої особи комедії – народу

Виборці спочатку були ошелешені численними зверненнями партій про махінації, які точно будуть на нинішніх виборах і це суттєво вплинуло на явку виборців. Дійсно, навіщо йти голосувати, якщо все одно твій голос нічого не змінить. Про особливості нового виборчого закону більшість громадян просто не знала, що у свою чергу призвело до численних помилок вже під час голосування. Розібратися навіщо двічі голосувати за депутатів однієї ради (за партійними списками та по мажоритарці) змогли далеко не всі, хто прийшов таки проголосувати. Розібратися у тому, про що пропонують десятки партій та кандидатів, теж завдання непросте навіть для підготовлених політологів. Тим більше самі назви партій для декого мало що говорили. Так, активістам Блоку Юлії Тимошенко довелося більше пояснювати, що згідно з нормою нового закону про місцеві вибори вони є членами партії “Батьківщина”, ніж займатися самою агітацією. Отож, виборцям у день голосування визначитися було досить складно.

Тим часом

2 листопада Рівненська міська організація партії “Батьківщина” провела прес-конференцію, присвячену попереднім під-сумкам виборів депутатів міської ради.

Відкриваючи зустріч із журналістами, голова РМО ВО “Батьківщина” Ігор БРОШУК запевнив журналістів, що політична сила Юлії Тимошенко не застосовувала на цих виборах брудних технологій, хоча це робилося проти її кандидатів. Яскравим свідченням цього є вилучення у виборчому бюлетені інформації про те, що кандидат у депутати обласної ради Олег Хомич представляє “Батьківщину”, внаслідок чого пан Хомич програв по виборчому округу №40 керівнику Рівненського обласного виборчого штабу партії “Свобода” Олегу Осуховському. На думку О.Хомича, перемога представників “Батьківщини” у 15 виборчих округах із 27-ми свідчить про те, що її кандидат міг, безумовно, пройти тут в облраду. Однак пан Хомич не збирається опротестувати в суді результати виборів по цьому округу, оскільки їх переможцем став представник національно-демократичних сил.

Керівник фракції “БЮТ-Батьківщина” Віталій ПЕРШОГУБА поінформував журналістів, що “тимошенківці” розраховують на 21-22 депутати у новому складі їх фракції у міськраді. З них 15-16 - мажоритарників, 6 - за партійним списком.

За словами В.Першогуби, така потужна фракція буде абсолютно впливовою силою у місті та зможе, нарешті, втілювати в життя усі ідеї та плани, перш за все, об’єктивний розподіл землі та продаж майна на конкурентних засадах. Він також заявив, що Рівне показало всій Україні толерантне, без ексцесів, проведення виборів.

Ці нещасні члени виборчих комісій

До, під час та після виборів тільки лінивий політик не сварив територіальні та дільничні виборчі комісії в цілому та їх членів зокрема. Дійсно, претензій було багато, хоча на нашу думку, працівників ТВК та ДВК потріб-но не стільки сварити, скільки їм співчувати. Вибори у нас відбуваються останнім часом ледве не по кілька разів на рік (нагадаю, що у січні 2010 був другий тур президентської кампанії), але виділити необхідне фінансування, провести навчання та створити відповідний реєстр виборців наша держава так і не спромоглася. Фактично Центральна виборча комісія та її регіональні представництва стали заручниками політичних інтриг та домовленостей, тому проводити нормальну роботу з планової підготовки до виборів нездатна. Звідси - непрофесіоналізм та погана робота виборчих комісій. В цілому ж суспільство повинно подякувати цим людям за те, що вони все-таки спромоглися в нелюдських умовах і за мізерну платню виконати свою роботу... майже добре.

Місцеві вибори очима члена ДВК

- На місцевих виборах було надзвичайно складно, - розповідає журналіст “РР” Дмитро ГУБАНОВ. - Під ранок, коли проводився підрахунок голосів, усі члени комісії трималися просто із останніх сил.

За день до голосування

Напередодні виборів на нашу дільницю надали понад 11 тисяч бюлетенів, які необхідно було усі до єдиного перерахувати і на кожному поставити штамп. Враховуючи те, що на цей величезний масив бюлетенів була лише одна (!) печатка, робота з їх проштамповки затягнулася на довгих 9 годин… У той же день членами ДВК було прийняте рішення, що необхідно переставити кабінки для голосування на інше місце. Вони були так “чудово” скріплені, що у процесі перенесення почали просто розвалюватися… Наввипередки ловивши дошки, що відпадали, якимось дивом все ж перенесли цю конструкцію на необхідне місце, потім частина складу ДВК стояла та тримала деталі кабінок, а решта вирушила за молотком та цвяхами, після чого почався ремонт.

День голосування

Лишень годинник пробив 8 ранку, до зали голосування “увірвалися” з десяток найактивніших виборців, яким просто таки не терпілося виконати свій громадянський обов’язок. Далі процес тягнувся монотонно - з 8 до 12 години заходили лише по декілька виборців. А ось з 12 до 13 години розслаблятися вже було ніколи: на цю годину прийшовся апогей за кількістю людей - до зали почали заходити натовпом. Декого вдавалося притримати біля входу з проханням почекати кілька хвилин, щоб не було великого скупчення, декому це прохання було “по-барабану” і вони, наче танки проривалися до зали. Черги були пов’язані із тим, що на цих виборах громадянам видавали аж по 5 бюлетенів, і багато виборців, особливо люди похилого віку, не особливо поспішаючи, проглядали їх у кабінках. У цей час черга досягала 30-40 чоловік. Нервовість передавалася і членам ДВК. Якщо хоча б один із них виходив, вибачте, до вбиральні, до нього відразу телефонувала голова ДВК і питала: “Ти де?”.

Ще одна, трохи коротша хвиля напливу виборців спостерігалася з 16 до 18 години, далі - знову декілька чоловік, а після 20 години прийшли лише біля десяти виборців. Напевно мало хто знав, що цього разу вибори продовжили до 22 години.

Підрахунок голосів

Бюлетені розділили на 5 окремих купок, залежно від того, для якого голосування вони були призначені. Добре, що всі вони різного кольору, то ж посортувати вдалося швидко. Всього на нашій дільниці проголосувало тисяча чоловік, що є менше половини від загальної кількості виборців. Власне підрахунок розпочали приблизно о 24 годині. Один член ДВК брав бюлетень, зачитував за кого голос та передавав його далі по столу, для розкладання в окремі купки. Це виявилося доволі довгим процесом. Уявіть, так потрібно було зробити 5 тисяч разів. А після кожної з 5 проглянутих купок, потрібно було перерахувати кількість голосів та перевірити, чи збігаються цифри. Інколи доводилося перелічувати по декілька разів. Потім всі ці вже підраховані бюлетені розкладалися по окремих конвертах, залежно від партій чи кандидатів, на кожному з яких повинні були підписатися всі члени ДВК. А партій та кандидатів цього разу було чимало… Після другої опрацьованої купи бюлетенів, ентузіазм всіх був на рівні нуля. Члени комісії сиділи вже просто “ніякі”… Хотілося спати, їсти, а кінця-краю ще й близько видно не було. Підрахунок закінчили лише близько 8 години ранку. А далі чекало ще заповнення протоколів, яких теж було 5, а оскільки голова комісії залишила цей процес без організації, це затягнулося на години півтори.

До цього я брав участь у трьох виборчих перегонах, у порівнянні з нинішніми, вони було просто забавкою. До речі, деякі мої знайомі, які працювали на інших дільницях, завершили роботу тільки у понеділок ввечері.

Члени та не члени партій

Не можна не дивуватися кількості партійців, які несподівано з’явилися та розгорнули бурхливу діяльність цієї осені. Тільки в обласному центрі автор нарахував: близько п’ятисот кандидатів в міську раду (висувають партії), більше двох тисяч їх помічників, до тисячі членів штабів міських та обласних організацій. Усього три з гаком тисячі партійних “багнетів”. Кількість вражаюча для міста з населенням у двісті тисяч людей. Щоправда, після виборів кількість реально діючих в Рівному активістів партій повернеться на довиборчий рівень у двадцять - тридцять чоловік (без депутатів міської та обласної ради). Споглядати жовтневий політичний бум було досить смішно, але й доволі сумно. На жаль, більшість партій в Україні майже не мають діючих у “мирний” час низових організацій і хоча б мінімуму функціонерів, які б фахово займалися постійною партійною роботою. Зрозуміло, це вимагає регулярного фінансування, але ж у всьому світі партії живуть за внески своїх членів. У нас же партійне життя прокидається після оголошення дати найближчих виборів й успішно впадає в летаргічний сон за тижня два після дня голосування. Так що, шановні регіональні політики, робіть висновки і не дивуйтеся результатам. Довіру виборців за два місяці до виборів заслужити нереально.

Однією з небагатьох політичних сил, які активно працюють у міжвиборчий період є обласна організації партії “Фронт Змін”, яку очолює Тарас Максименко. На нещодавній прес-конференції він підбив перші результати перегонів. Для партії, за словами пана Максименка, вони є досить втішними. В цілому по Україні за результатами голосування в ради за партійними списками “Фронт Змін” є третьою за популярністю партією. Сьогодні активісти партії ставлять собі за мету здобути на наступних виборах “срібло”, а в перспективі стати найвпливовішою партією в державі. Що ж до майбутньої роботи в області, то, за словами Тараса Максименка, депутати-“фронтовики” співпрацюватимуть з іншими націонал-демократичними силами у місцевих радах і, що більш важливо, здійснюватимуть свої передвиборчі обіцянки, бо саме у цьому полягає головне завдання партії - слова політиків повинні підтверджуватися їх справами.

Підсумок виборів

На час підготовки номеру до друку вичерпної офіційної картини результатів виборів ще не було. Інформація, яку оприлюднюють партійні штаби є досить суперечлива, тому неофіційні імена переможців-мажоритарників до Рівненської міської ради ми вирішили не оприлюднювати. Повну картину результатів виборів читайте у наступному номері "Рівне-Ракурсу".

А поки голова обласної виборчої комісії Іван ДОЛГАНСЬКИЙ назвав кількість представників різних політичних сил, які отримали перемогу в мажоритарних округах до обласної ради. Зокрема, найбільше депутатів-мажоритарників, за попередніми даними, має Партія регіонів - 17, “Батьківщина” - 6, Всеукраїнський патріотичний союз - 5, “Наша Україна” та УНП - по одному.

Попередньо Іван Долганський повідомив про перемогу Василя Берташа, (Партія регіонів, в.о. №30, Рокитнівський район), Григорія Мініча (“Наша Україна”, в.о. №29, Рокитнівський район), Валентина Кроки (ВО “Батьківщина”, в.о. №2, Березнівський район) та Олександра Данильчука (ВО “Батьківщина”, в.о. №1, Рокитнівський район).

Крім того, в мажоритарних округах перемогли такі висуванці Партії регіонів: Юрій Кічатий (в.о. № 7), Микола Сорока (в.о.№8), Віталій Бойко (в.о. №13), Олександр Чуприна (в.о. №12), Анатолій Юхименко (в.о. № 17), Віталій Грицак (в.о. № 28), Василь Дума (в.о. №24), Михайло Колісніченко (в.о. № 36, м.Кузнецовськ).

За попередніми даними виборчого штабу, “Батьківщина” отримала таких депутатів-мажоритарників: Валентин Крока ( в.о. №2, Березнівський район), Олександр Данильчук (в.о. №1, Рокитнівський район), Микола Кучерук (в.о. №20), Галина Кульчинська (в.о. №39, м.Рівне), Михайло Вервега (в.о. №27, Рівненський район).

УНП в обласній раді представлятиме депутат Георгій Лебедюк (в.о. №3).

Від “Всеукраїнського патріотичного союзу” до облради увійдуть такі депутати: Роман Василишин (в.о. №38), Ігор Пасічник (в.о №37), Юрій Семенюк (в.о. №21), Петро Дубас (в.о. №18), Василь Веляник (в.о. №23).

З виборчого штабу “Сильної України” повідомили, що троє їхніх депутатів увійде до обласної ради. Це: Олександр Шатов, Олександр Андріюк (в.о. №16, Здолбунівський район) та Олег Ващук (в.о. №26, Радивилівський район).

На жаль, результати виборів, навіть попередні, не усі кандидати сприйняли гідно. Як стало відомо газеті, після того, як кандидат у депутати Обарівської сільської ради дізнався із попередніх результатів про своє фіаско, вирішив відігратися на померлих. Пішов на цвинтар і почав громити надгробки своїх родичів.

Правоохоронці констатують

Охорону громадського порядку 31 жовтня забезпечували 2768 працівників міліції. Надзвичайних подій не трапилося, однак ще з початку виборчої кампанії до органів внутрішніх справ області надходили заяви та повідомлення про порушення, пов’язані з виборчим процесом. Найбільш поширені - втрата свідоцтва про реєстрацію ТВК або печатки ТВК та негативні агітаційні матеріали. Наприклад, про одного із кандидатів на посаду сільського голови розповсюджували агітки, з її зображенням в оголеному вигляді, зроблені у фотошопі.

Втім не обійшлося під час самих виборів і без курйозів. Останній із них стався у Рокитному сьогодні. Кандидат на посаду селищного голови забрав протоколи засідання виборчої комісії, вважаючи їх сфальсифікованими.

- Всього до органів внутрішніх справ області 31 жовтня надійшло 11 заяв і повідомлень, - зазначив начальник обласного управління Олег САЛО, - з яких - шість фактів хуліганства на виборчих дільницях та пошкодження бюлетенів: три - у Рівному (бюлетені рвали на дільниці), два - у Дубні, один - у Кузнецовську та один факт проведення агітації в обласному центрі. Як правило, хуліганські дії вчинялися громадянами, що перебували у нетверезому стані.

04.11.2010Володимир КОНЄВ, Олександр ОЛЬХОВИК, Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 04.11.2010p. 
На головну сторінку