Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №476 від 03.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бабусин рецепт

Хіт сезону - гарбузовий сік

Гарбуз - дуже корисний овоч. У його м’якуші міститься багато особливо цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєздатність і пришвидшує ріст дітей.

Клітковину гарбуза легко засвоює організм, завдяки чому страви з нього рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення, його вживають для профілактики недокрів’я, а ще, завдяки великому вмісту пектину - атеросклерозу.

Гарбузовий м’якуш, у якому міститься багато каротину, вітамінів С, В1, В2, їдять для поліпшення діяльності кишечнику (від запорів). Його радять людям із харчовою алергією як страву, що має гіпоалергенні властивості.

Страви з гарбуза рекомендують вводити до раціону хворих на гепатит та холецистит, людям із жовчнокам’яною хворобою, хронічним колітом та ентероколітом у стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострим і хронічним нефритом та пієлонефритом. Гарбуз рекомендують вагітним у разі нудоти.

Страви з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс хворобу Боткіна: діючі речовини м’якуша прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки.

При лікуванні нирок вживають не сам м’якуш, а свіжий сік із сирого гарбуза - по 0,5 склянки на добу. Сік із гарбуза має і заспокійливі властивості, поліпшує сон.

Страви з гарбуза як засіб для виведення надлишку рідини з організму (водянка, хвороби нирок) треба вживати протягом 3-4 міс. у сирому вигляді по 0,5 кг, а у вареному й печеному - до 1,5-2 кг щодня.

З косметичною метою використовують як свіжий, так і варений м’якуш гарбуза.

Гарбузове насіння виганяє глисти

Гарбузове насіння здавна застосовують у народній медицині від глистів та як засіб, що допомагає у разі захворювання сечостатевих органів, особливо, якщо є спазми, які затримують випускання сечі, та за появи в ній крові.

Зі свіжого, ще не висушеного, й не очищеного насіння гарбуза можна приготувати протиглисні ліки: 500 г (це близько 500 насінин) подрібнити разом із лушпинням у млинку для м’яса, залити подвійною кількістю води (5 склянок) і випаровувати вологу протягом двох годин на помірному вогні, не доводячи до кипіння.

Після цього відвар, згущений майже наполовину, процідити через марлю, з його поверхні зібрати шар олії. Немовляті віком до року цих ліків дають по 10 мл, коли ж дитині, скажімо, 8 років, порцію збільшують до 80 мл.

У дні лікування від глистів потрібно споживати рідку їжу (супи, каші, овочеве пюре, кисле молоко тощо). Увечері рекомендують застосовувати проносну сіль (25-30 г для дорослих). Уранці наступного дня вдаються до очисної клізми і п’ють ковтками приготовані ліки натще протягом 30-40 хв.

Рецепти з гарбуза

Напої

- Гарбуз почистити, сполоснути холодною водою, натерти на дрібній тертці і вичавити 100 мл гарбузового соку. Змішати з огірковим розсолом (30 г), додати сіль, цукор і чорний перець до смаку.

- Змішати гарбузовий (100 г) і томатний (50 г) соки, додати сіль, цукор, чорний мелений перець до смаку. Можна додати дрібно нарізану зелену цибулю або петрушку.

Кисіль із гарбуза

Гарбуз (500 г) почистити і натерти на дрібній тертці. Картопляний крохмаль (1,5 ст. л.) розвести холодним молоком (0,25 л), вилити у гаряче молоко (0,25 л) і, перемішуючи, кип’ятити. Додати ванільний цукор, трішки солі, натертий гарбуз. Усе добре розмішати, довести до кипіння.

До киселю можна подати ягідний охолоджений сік (малиновий, з червоних порічок).

Салат

Стиглий гарбуз (200 г) почистити від насіння і шкірки, натерти на крупній тертці. Так само приготувати яблука (2 шт.). Усе це змішати з родзинками (1-2 ст. л.). Заправити цукром (1 ст. л.) і сметаною (2 ст. л.).

03.12.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2010p. 
На головну сторінку