Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №476 від 03.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Я не гей і не Бабайка - я із клубу супербатька!

Всі звикли, що найкраще про дитину дбає мама. Саме вона потрібна малюку, оточуючи його комфортом і затишком у всьому. Роль чоловіків у цьому процесі завжди відходить на другий план. Насправді ми дуже помиляємося, розділяючи таким чином ролі у сім’ї. Відчуває це дитина ще в утробі матері. Вже на другому місяці свого розвитку, маля здатне почути голос батька, і лише на п’ятому - голос матері. Цей факт спричинений різним тембровим забарвленням голосу чоловіків і жінок.

У виховному процесі часто батька згадують лише для того, щоб змусити дитину слухатися. Наприклад: “От зараз прийде тато і насвариться… Поводься добре”. Чимось схоже на залякування вигаданим Бабайкою. Чи не так? Тільки от тато - справжній і живе поруч.

Відтак чоловіки, які проводять мало часу з дитиною, не стають для неї авторитетом, а лише перетворюються на так звану силову структуру в сім’ї, що є несприятливим для психологічного комфорту зростаючого покоління.

За дослідженнями дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) середньостатистичний українець проводить зі своєю дитиною лише чотири хвилини на добу!

Тим часом є ще й інший показник, приємніший - Рівненщина вже два роки поспіль тримає першість з народжуваності в Україні! Стає зрозуміло, що татусів у нас багато, але наскільки якісно вони можуть впоратися зі своїми сімейними обов’язками - це ще питання. Тому доцільно було б започаткувати в Рівному щось на кшталт клубу татусів.

Така ініціатива виникла, а управління у справах сім’ї та молоді ОДА підтримало організацію справи.

Так у нашому місті реєструється нова обласна громадська організація “Тато-клуб РВ”. Основною її ціллю буде розширення кругозору чоловіків що-до їхньої участі в народженні та вихованні дитини.

“Психологи стверджують, що насилля в сім’ї зазвичай спричинене простою необізнаністю чоловіка у жіночій природі. Якщо б кожен чоловік був присутній на пологах і бачив все, через що довелося пройти жінці, то навряд чи колись її вдарив,” - діляться зі мною організатори клубу.

Ще на меті - створення туру вихідного дня, де чоловіки зі своїми сім’ями могли б гарно проводити час у товаристві інших родин. Адже часто все дозвілля зводиться до перегляду телевізора на дивані або походу на пиво. А в клубі заняття відбуватимуться у чоловічому товаристві з залученням спеціалістів, де татусі не соромитимуться задавати питання, які їх цікавлять.

Виявляється створення таких клубів є популярним в Україні. У Чернігові діє обласна громадська організація “Центр сімейної психології та розвитку”, у Житомирі - обласна громадська організація “ТатКо”, в Івано-Франківській області - громадська організація “Громадянська ініціатива” м. Косів.

За словами організаторів, рух, спрямований на залучення чоловіків до виховання дітей, розпочався ще у 60-х роках у Швеції. Потім цією ідеєю зацікавився дитячий фонд ООН UNICEF. Саме він і є основним партнером “Тато-клуб РВ”. Також успішно йде співпраця з такими організаціями як “Євро-Азійська Гендерна Ліга”, “EAGLE” та Міжнародна мережа “MenEngage”.

Дізнаватися про рівненський клуб татусів чоловіки будуть через друзів, знайомих, а також через друковані брошури, які роздаватимуть у РАГСі та жіночій консультації. Вже діє сайт організації - www.tato-club.at.ua.

Організатори сподіваються, що клубом зацікавляться не лише свідомі татусі, а й такі чоловіки, які ніколи не приділяли уваги своїм родинам. А розвиток цієї справи допоможе багатьом сім’ям стати згуртованішими і позбавитися деяких проблем у вихованні дітей.

03.12.2010



Рівне-Ракурс №10 від 03.12.2010p. 
На головну сторінку