Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №478 від 09.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пишаймося!

Нового рекорду України досягла рівнянка

Нового рекорду України досягла рівнянка

Близько року Ірина Зайцева виношувала ідею створення вишитої власноруч ляльки людського зросту. Стільки ж часу виконувала саму роботу. Нарешті результат представили громадськості і відразу занесли до Книги рекордів України як найбільшу народну ляльку.

Зріст ляльки - 160 сантиметрів. Родзинка полягає у тому, що зріст самої майстрині пані Ірини - 147 сантиметрів. Вага ляльки - близько 40 кілограм.

Автором ідеї створення національного шедевру стала заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, яка за багато років назбирала величезну колекцію створених Іриною Зайцевою маленьких ляльок.

- Після чергової покупки в Ірини я запропонувала їй зробити велику ляльку - приблизно у людський зріст, - розповіла Галина Кульчинська. - Після цього минуло багато часу, і я вже й забула про цю ідею. І ось раптом Ірина приносить вже готову ляльку. Це справило на всіх надзвичайне враження! По-ки що цей приголомшливий витвір мистецтва стоятиме у мене в кабінеті, а згодом, можливо, я перенесу її додому чи передам у музей.

Вбрання цього унікального експонату виготовлено у традиціях, характерних для Волинсько-Поліського регіону: рукави сорочки, хустка та спідниця прикрашені геометричною вишивкою у відповідній для нашої місцевості червоній гамі.

- Ця лялька розписана таким геометричним візерунком та у такій кольоровій гамі, що, враховуючи традиції трипільської культури, у праві може вважатися оберегом, що захищатиме дім від усіляких негараздів, - наголошує майстриня. - Спочатку важко було перейти від ідеї до роботи. Проблемно було й знайти майстра, який би погодився зробити дерев’яну основу ляльки, однак це все вже позаду і я з радістю представляю результат цієї кропіткої роботи.

Протягом свого професійного життя Ірина Зайцева створила вже близько тисячі народних ляльок, розміром приблизно 25 сантиметрів, кожна з яких є унікальною і продається на території усієї України.

09.12.2010Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 09.12.2010p. 
На головну сторінку