Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №478 від 09.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Український інтерес

Радивилівська класика

Нещодавно до міста Радивилова з’їхалося багато юних талантів позмагатися у III відкритому районному конкурсі юних виконавців інструментальної української музики ім.Г.Жуковсь-кого. Відкритому, бо до Радивилівської школи мистецтв діти приїхали не лишень з наших Дубна, Верби, Козина, Демидівки та власне Радивилова, а й із Бродів Львівської і Кременця Тернопільської областей. Усіх учасників було 40, кожен виконував по два твори.

- Конкурсанти змагалися у трьох вікових категоріях: перша, молодша, - до 11 років, друга (середня) - до 13, у старшій віковій категорії були діти до 16 років, - розповів член журі конкурсу Богдан СТОЛЯРЧУК, професор кафедри музичного фольклору РДГУ, автор книги про Г.Жуковського. - Цьогорічні змагання були значно складнішими, але й цікавішими. Щиро втішений, що актив-но пробуджується інтерес до української класики у юного покоління. Як мовиться, “щасливий той, хто в гамі семи нот гармонію Небес уміє відтворити”. Звісно, у кожній номінації відповідно до вікової категорії переможці за перші три місця нагороджувалися грошовими призами.

Як і в будь-якого поважного конкурсу, у радивилівського теж є свої меценати. Ідея започаткування конкурсу юних виконавців належить педагогічному колективу Радивилівської школи мистецтв на чолі з її директором Любов’ю Бокаленко за підтримки районної організації ВО “Свобода”.

- Герман Леонтійович Жуковський (1913-1976) - видатний український композитор, піаніст і диригент, уродженець м.Радивилів. У його спадщині - 9 опер, 4 балети, концерт для фортепіано, п’єси для фортепіано, скрипки, віолончелі та інструментальних ансамблів, - провадить далі пан Столярчук. - Тому справді є слушною думка присвоєння Радивилівській школі мистецтв імені їхнього земляка. На заключному концерті представники районної влади пообіцяли, що до наступного районного конкурсу школа таки матиме ім’я Г.Жуковського та меморіальну дошку.

До слова, одним з перших кроків до втілення задуму є бюст композитора, якого школі мистецтв подарував Богдан Столярчук.

09.12.2010Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 09.12.2010p. 
На головну сторінку