Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №478 від 09.12.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Таємниці команди

Із “Вереса” - до італійської “Сампдорії”

ФК “Верес” із моменту свого заснування у 1957 році ніколи не хапав зірок із неба. Фактично, серед здобутків у радянські часи можна виокремити декілька епізодів: бронзові нагороди в українській зоні другої ліги 1981 та 1990 років, вихід до фіналу Кубка Української РСР - 1957 та 1991 рр. Уже в часи незалежності, в 1992 році “Верес” виграв першу українську лігу й потрапив до футбольної еліти - вищої ліги, де рівняни протрималися кілька сезонів, дійшли до півфіналу Кубка України 1993-1994 рр. й на цьому успіхи закінчилися. Але за період свого існування у “Вересі”, або “Колгоспнику”, “Горині” чи “Авангарді”, як раніше називався наш клуб, грали чимало відомих гравців. Тож, у зв’язку із зимовою перервою в чемпіонаті України з футболу серед команд другої ліги, познайомимо читачів із відомими гравцями та тренерами, які свого часу виступали та працювали у ФК “Верес” .

Зірки “Вереса”

Щодо гравців, які в різний час захищали кольори “Вереса”, то, мабуть, мало хто із уболівальників знає, що у 1964-1965 роках за, тоді ще “Колгоспник”, виступав нині відомий Заслужений тренер України Семен Альтман. Щоправда, відіграв за команду він лише три матчі, після чого перейшов до сусідів із “Волині”. Уже в період незалежності свої сліди в історії “Вереса” залишили такі відомі футболісти як Ігор Яворський, який у дебютному сезоні у вищій лізі забивав за рівнян чимало голів, та кращий бомбардир луцької “Волині” за всю історію Володимир Дикий. У 1993 році чотирма м’ячами у тринадцяти матчах за рівнян відзначився Юрій Мороз - чемпіон Європи та світу серед юнаків у 1987 році, а після закінчення кар’єри гравця - тренер молодіжної збірної України. Також відомим “вересівцем” можна вважати дворазового чемпіона СРСР у складі московського “Спартака” Юрія Суслопарова. Півзахисник, завершуючи кар’єру гравця у 1992 році, один сезон провів саме за рівнян (22 матчі - 3 голи). Уболівальники зі стажем повинні пам’ятати двох Олександрів, улюбленців публіки початку 90-х, Свистунова (37 матчів - 8 голів) та Паляницю (69 - 15). Перший, крім “Вереса”, не зміг заграти в інших командах. Другий же у 1996-1997 роках відіграв навіть сезон в Австрії за клуб “ЛАСК” (26 матчів - 6 голів).

Також варто відзначити колишніх воротарів “Вереса”, прізвища яких ще й зараз часто згадуються у пресі. Нині основний голкіпер полтавської “Ворскли” Сергій Долганський у юному віці теж провів 34 зустрічі за “Верес”. Виступав за нас “у воротах” і екс-президент ПФЛ Святослав Сирота.

Із “Вереса” до Італії

Починаючи з двотисячних років, склад “Вереса” не поповнював ніхто із відомих нині гравців. Хоча уболівальники, які цікавляться футболом, повинні пам’ятати Дмитра Проневича, уродженця Дубна, який набував майстерності у складі київського “Динамо-3”. У 2001 році він провів за рівнян чотири гри й, не показавши чогось аж надто незвичного, покинув Рівне й згодом з’явився у складі... італійської “Сампдорії”, яка грає в серії А. Проте там також особливого враження на керівництво не справив і повернувся ненадовго в Україну. Примітним є той факт, що, не показуючи якоїсь феноменальної гри, Дмитро був затребуваним в Ірландії відомим клубом “Кілманрок” та примудрився пограти навіть у “нефутбольних” Китаї та Фінляндії. Наразі “мандрівник” числиться у складі луцької “Волині”, але відіграти бодай матч за сусідів так і не зумів.

Віталій Косовський також “наш”

Щодо промахів селекціонерів нашого клубу, які не помітили талановитих земляків, то їх є чимало. Так, серед п’ятьох уродженців Рівненщини, які зараз виступають у клубах Прем’єр-ліги, лише “іллічівець” Вадим Мельник та “ворсклянин” Сергій Долганський отримали запрошення від “Вереса” на початку своєї кар’єри. Гра кандидата до національної збірної України, нападника дніпропетровського “Дніпра” Володимира Гоменюка тренерів рівнян не зацікавила. Це ж стосується й “карпатівця” Олега Голодюка та “севастопольця” Олега Шандрука. Цікаво, що зірка київського “Динамо” та збірної України середини 90-х років Віталій Косовський також є нашим земляком. Він народився у 1973 році в Острозі, однак потрапив до Нетішинської ДЮСШ, яка й відкрила йому шлях до футбольного Олімпу.

P.S. Наразі новин із стану єдиного професійного клубу Рівненщини майже немає. Але нещодавно міський голова Рівного Володимир Хомко вселив надію в майбутнє “Вереса”. Очільник міста розповів, що долею досить проблемної команди перейнявся український мільярдер Дмитро Фірташ (власник ВАТ “Рівнеазот”). За словами Володимира Хомка, бізнесмен погодився виділити на утримання клубу до кінця сезону півтора мільйона гривень. А це, враховуючи той факт, що міська та обласна влада виділила “Вересу” всього 200 тисяч гривень, є доволі пристойною сумою.

09.12.2010Андрій ЄЩЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 09.12.2010p. 
На головну сторінку