Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №484 від 20.01.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Здобутки

“ООН” вже на Рівненщині

“ООН” вже на Рівненщині

Досить активно крокує Рівненською областю програма ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” і саме завдяки її впровадженню у населених пунктах нашого краю, на відміну від минулих років, масово ремонтують та вдосконалюють школи, ФАПи, клуби, лікарні тощо. Однак все залежить, насамперед, не від ПРООН і районної влади, а від бажання самих мешканців.

Наразі у Рівненській області найактивніше потенціал програми ПРООН використаний у Гощанському районі. І передусім, це відчули діти: відтепер їм не доведеться ходити 5-10 кілометрів пішки на навчання чи простоювати на зупинках в очікуванні маршрутки, адже кілька днів тому у рамках програми для них нарешті придбали шкільний автобус. Бачили б ви їх щасливі очі!

- У нашій Гощанській гімназії навчаються діти з 27 (!) населених пунктів не лише Гощанського, а й Корецького й Острозького районів, - наголосив голова Гощанської районної адміністрації Геннадій ВЛАДИЧУК. - До цього тут був тільки один шкільний автобус, однак його строк експлуатації вже давно минув і наразі він більше знаходиться у ремонті, ніж у дорозі. А тепер у дітей з’явився новенький автобус марки “ETALON”, який використовуватиметься не лише для доставки їх на навчання та додому, а й для влаштування учням екскурсійних поїздок до культурних місць усієї Рівненщини. Звичайно, одним автобусом немає можливості завозити дітей з усіх населених пунктів, однак ми визначили рух за двома маршрутами, які охоплюють найбільшу кількість учнів. Згодом, у поточному році, також у рамках програми ПРООН, ми плануємо купити ще один автобус.

Гроші - на людей

Суть програми ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” у тому, що у виділенні коштів на вирішення певної проблеми участь беруть три сторони: торік 60 відсотків від необхідної суми надала ПРООН, 35 - районна влада і 5 - збирали місцеві мешканці. У поточному році це буде 50 відсотків - ПРООН, 40 - районна влада і 10 - громадськість.

На Гощанщині, окрім придбання шкільного автобуса, у рамках цієї програми вирішили проблеми ще трьох важливих для району об’єктів. У школі села Бочаниця побудували котельню і поставили пластикові вікна, завдяки чому діти, нарешті, навчаються у теплі. Провели капітальний ремонт та закупили медичне обладнання у ФАПі села Воскодави і у школі цього ж села всі вікна повністю замінили на пластикові. У результаті усі мешканці залишилися задоволені, адже грошей їх багато на це не пішло і робота уся була виконана швидко й якісно. Виконавець розумів, якщо схалтурить - це стане для нього антирекламою на рівні усього району, а можливо й області, і після цього жодна громада у рамках програми ПРООН, яка у нас надзвичайно швидко набирає обертів, більше не звернеться за його послугами.

Як розповів Геннадій Владичук, у поточному році у рамках програми буде зроблено ще як мінімум два об’єкти: реконструйовано сільський клуб та замінено вікна у лікарні на пластикові.

У душ - до центру

До речі, хочеться розповісти про досить цікавий об’єкт Гощанського району, який був би надзвичайно корисним для усіх районів області, так званий територіальний центр. Його мета - допомагати соціально незахищеним мешканцям. Інвалідам, одиноким пристарілим людям, малозабезпеченим вони надають цілий спектр безкоштовних послуг: душ, прання одягу, гаряче харчування, прокат ортопедичних виробів, послуги медсестри тощо. Тобто всі лю-ди, які потрапили у складні життєві обставини можуть отримати там таку необхідну для них підтримку та допомогу.

20.01.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 20.01.2011p. 
На головну сторінку