Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №488 від 17.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кінофестиваль

“DVERY” відчинилися для переможців

“DVERY” відчинилися для переможців

Завершився ще один етап Всеукраїнського фестивалю молодого аматорського кіно “DVERY”: 15 лютого відбулася урочиста церемонія нагородження переможців конкурсу кіносценаріїв, на якій були присутні не лише представники Рівного, а й відомі в Україні кінометри та гості з інших обласних центрів.

За кілька місяців на розгляд журі надійшло близько півсотні кіносценаріїв і найкращі з них або отримали номінації, або завоювали призові місця. Як зазначив кінопродюсер Володимир ОСЕЛЕДЧИК, головним критерієм при оцінюванні сценаріїв була провідна думка роботи - її цікавість, свіжість, неординарність, щоб вона могла впливати на почуття та емоції.

Цікавим сюрпризом для присутніх стала розіграна сценка на тему “Завдяки кому почався розвиток кінематографу”, де кожен член шановного журі перевтілився у певний класичний образ, наприклад, директор Рівненського облмуздрамтеатру став Шекспіром, лідер гурту “Ot Vinta” Юрій Журавель - Есхілом, кіносценарист Станіслав Чернілевський увійшов в образ голлівудського продюсера, кінодраматург Юрій Сорока - Довженко, дитяча письменниця та поетеса Оксана Яблонська - Ейзенштейн.

Щодо кіносценаріїв, то ініціатор фестивалю, заступник голови Рівненської ОДА Олексій ГУБАНОВ розповів кілька цікавих статистичних фактів. Загалом до участі в конкурсі допустили 38 робіт. Найдовший серед них складає 299 повних сторінок, найкоротший - півтори сторінки, наймолодшому автору - 17 років, найстаршому - 51. Серед усіх сценаріїв, вісім належать перу одного автора. Окрім рівнян та жителів області, сценарії надсилали мешканці Луцька, Києва, Маріуполя. Широким виявився і спектр тем, які порушили сценаристи-аматори, - від інтерпретацій біблійних притч до містичних детективів, від драматичних до комічних сюжетів. Є роботи, які висвітлюють історичні теми (йдеться про “Пересопницьке Євангеліє”), а також мирне життя людей, які повернулися з афганської війни.

Перше місце і “Золоті двері” дісталися Олегу Готку за сценарій “Анфілада”. “Срібні двері” - у Віктора Булиги за роботу “Розіграш”. “Бронзові двері” отримав Максим Розенко за кіносценарій “Тримайте злодія”.

Окрім цього, представники журі обрали кращі роботи у декількох номінаціях. Так, за кінематографічність відзначили сценарій “Блудний син” Олександра Слободи, за документальність історії - “В черзі за життям” Світлани Федонюк, за естетичний патріотизм - “Бурштинова казка у новорічну ніч” Віктора Булиги, за літературність ідеї - “Друкарська машинка” Олександра Липчука, за творчу фантазію - “Двері зла” Олександра Бештинарського. Тим часом, відвідувачі церемонії нагородження переможців конкурсу також мали нагоду проголосувати за кращий, на їхню думку, сценарій. У результаті глядацькою симпатією стала “Першокнига” братів Булиг.

Тепер на найкращі сценарії починають зйомку кінофільмів та між вже створеними фільмами 15 червня буде проведено конкурс.

17.02.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 17.02.2011p. 
На головну сторінку