Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №488 від 17.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Варто знати

Не все те золото, що блищить

Не все те золото, що блищить

Унікальні фізико-хімічні і технологічні властивості роблять золото незамінним для виготовлення ювелірних виробів. Золото відрізняється найвищою пластичністю та ковкістю з усіх дорогоцінних металів, має сильний металевий блиск, гарну електропровідність, високу хімічну інертність та корозійну стійкість.

У наш час використання чистих металів для виготовлення ювелірних виробів - недоцільне через їх високу вартість, недостатню твердість та зносостійкість. Тож, які ювелірні вироби ми бачимо в магазинах?

- Для отримання необхідних властивостей до дорогоцінних металів додають у певних співвідношеннях інші метали, які називають легуючими, - розповідає старший експерт НДЕКЦ при УМВС України в Рівненській області Зоя СТЕЦЮКЕВИЧ. - В якості таких добавок застосовують: срібло, мідь, паладій, нікель, цинк, індій, германій. Таким чином вартість благородного металу, а точніше сплаву як металу, визначається вмістом основних дорогоцінних складових, тобто його пробою.

Чим вища проба, тим дорожче коштуватиме виріб

Усі ювелірні вироби з дорогоцінних металів, які призначені для продажу, повинні відповідати одній з проб, що діють в Україні та мати клеймо, що є своєрідним свідоцтвом або паспортом виробу із дорогоцінних металів. Наприклад, якщо ви купуєте виріб 585 проби, це означає, що в ньому міститься 58,5% золота, у виробі 750 проби - 75%. Очевидно, чим вища проба, тим дорожче коштуватиме виріб.

Проба гарантується державою, для чого вироби обов’язково проходять випробування та клеймування. Контроль за пробою сплавів і виробів та клеймування в Україні виконується державними казенними підприємствами пробірного контролю. Згідно з чинним законодавством для ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів встановлюються такі проби: для золота - 375, 500, 585, 750, 958 і 999 - банківське, для платини - 900, 950, і для срібла - 800, 830, 875, 925, 960.

У більшості країн застосовують метричну систему проби, яка вказує на число частин благородного металу в тисячі вагових одиниць сплаву, але, наприклад, у США та Великобританії використовують систему каратів (її не варто плутати із системою вимірювання ваги коштовних каменів). Чистий метал без домішок у цьому випадку прийнято вважати за 24 карати. Є такі проби каратної системи: 6к, 8к, 10к, 12к, 14к, 18к, 22к.

У країнах, де встановлений державний пробірний нагляд, торгівля виробами із благородних металів без відбитка пробірних клейм - заборонена, а підробка пробірного клейма переслідується законом. В Україні діють такі вимоги до нанесення клейма на вироби: персні - на внутрішньому боці шинки (оправи); браслети, кулони, запонки - на внутрішньому боці тієї частини виробу, яка найбільш доступна клеймуванню; ланцюжки - на одному з кінцевих вушок наносять основне клеймо, на другому - іменник підприємства.

Перед придбанням виробу із дорогоцінного металу - ретельно вивчіть етикетку

Торгівля ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності на території України тільки за наявності державного пробірного клейма.

Ювелірні вироби відрізняються і за кольором. Проба і колір золота між собою ніяк не пов’язані. В ювелірному магазині ви можете побачити вироби однієї 585 проби, але різних кольорів. Дуже розповсюджені чотири основні кольори ювелірних сплавів золота: червоний - здавна широко відомий в Україні, жовтий - популярний майже в усіх інших країнах та набуває попиту в Україні серед людей, які часто бувають за кордоном, білий - дуже модний та вишуканий, і навіть зелений - найоригінальніший.

Спеціалісти НДЕКЦ при УМВС України в Рівненській області радять: купуючи виріб із дорогоцінного металу, не варто поспішати, краще ретельно вивчити етикетку. Кожен виріб повинен мати ярлик, прикріплений металевою пломбою. Відповідно до затвердженого державного стандарту, на ньому вказують виробника, його адресу, назву прикраси, пробу металу, масу, ціну за один грам і загальну вартість, а також інформацію, який камінь міститься у виробі. При купівлі ювелірного виробу варто пам’ятати, що вірогідність придбати підробку значно нижча, якщо купувати ювелірні вироби у великих магазинах або ж у фірмових магазинах виробників. Спокусившись на дешеве золото з рук, легко можна потрапити на неякісний товар.

У магазинах сьогодні виставлені на продаж переважно вироби масового серійного випуску, які продаються на “вагу” золота - за ціною дорогоцінного металу і дорогоцінних каменів, оскільки вартість їх виготовлення - незначна. Їх називають ювелірними виробами масового попиту. А ось ексклюзивними ювелірними прикрасами сповна можна назвати лише ті, в яких втілена вартість роботи дизайнерів, художників, модельєрів та ювелірів перевершує вартість використаних у них благородних металів і дорогоцінного каміння.

Відтак, при виборі золотої прикраси краще всього орієнтуватися на свій смак, якість виготовлення, художнє виконання та, зрозуміло, гаманець.

17.02.2011



Рівне-Ракурс №10 від 17.02.2011p. 
На головну сторінку