Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №489 від 24.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Іпотерапія

Верхових коней на ковбасу не здають

Верхових коней на ковбасу не здають

Здорові діти в наш час - це радість для всієї родини. Коли ж зненацька підкрадається біда, як-от ДЦП, і офіційна медицина стає фактично безсилою, люди з відчаю шукають порятунок. І буває, що часто знаходять. Наприклад, йдуть на реабілітацію до коней, а саме: записуються у кінноспортивний клуб “Фавор”. Саме там коні навчили хворого підлітка Вову знаходити спільну мову з людьми.

Аделаїда, Бріг, Фаворитка, Ханхор, Ідеал - ці та інші спортивні коні живуть у конюшні кінноспортивного клубу “Фавор” на території занедбаної, проте колись великої ферми, приміського села Велика Омеляна біля Рівного. Не коні, а справжнє граціозне диво природи! З першого знайомства помітно, які це чуттєві, тонкі та розумні натури. Вони добре контактують з людьми. Удень і вночі охороняють коней здоровенна кавказька вівчарка Умка з напарником Рижим.

А доглядає, тренує та утримує десятеро верхових коней фактично одна родина на чолі з тренером Іриною ДЕМИДЮК. Чоловік Ірини Андрій, їхні двоє дітей, одне з яких ще у дитячому візочку, та Іринина мама пані Валентина у будні й свята щодня у стайні. Усі вони - люди та коні - заледве виживають у наш складний час нестачі коштів на все, починаючи від закупівлі кормів, вітамінів, ліків, підстилки, й закінчуючи відсутністю уваги влади та нас із вами - звичайних добрих українців.

Коні тягнуться до людей

- Ми єдиний кінноспортивний клуб в Україні, який існує та діє повністю за рахунок абонентської плати та благодійних внесків наших учнів - членів клубу. І такого складного періоду, як нині, за дванадцять років діяльності “Фавор” ще не переживав, - розповідає пані Ірина. - Окрім своїх коней, доводиться утримувати тварин, яких кинули їхні господарі: хтось збанкрутував через кризу, хтось переїхав до іншої області. Коні вимагають регулярних прогулянок і тренувань. Якось уже я зазначала, що спортивний кінь без роботи помирає. Не меншого догляду потребують ноги та суглоби тварини. А щеплень потрібно більше, ніж дитині. Хоч як важко, проте на ковбасню не віддамо жодного скакуна!

- Скільки коштує утримання одного коня?

- На утримання одного коня щомісяця потрібно 150 доларів. Бо це скакуни високого класу. Я відбирала коней за рухливими якостями, зовнішніми даними, тобто звертала увагу на плавність рухів з ефектним виносом передніх та підведенням задніх ніг, на техніку стрибка тощо. Ще одна умова - кінь обов’язково повинен мати спокійний характер, бути легким у керуванні. Керованою же тварина стає саме завдяки вершнику.

Звісно, були в нас гарні часи, коли клубом опікувався нині народний депутат України Микола Харитонович Шершун...

- Бачу, тут коні різного віку - чотири, шість, п’ятнадцять років. Переважно української верхової породи, але є ганновери, голштини.

- Молодий кінь може вперше виступити в чотири роки. До шести - це своєрідний підготовчий етап. З семи починається серйозний рівень. На мою думку, коні якісної української верхової породи - справжні друзі. Різниця між ними та кіньми інших порід добре відчувається. Бріг, наприклад, визнаний у 2006 році чемпіоном породи серед молодих коней. На рівні України стрибав Ідеал, як найстарший кінь.

Були б гроші - були б і результати

Стоїть сувора зима, але на Омелянській фермі гуляють гарні спортивні коні. Вони ефектно контрастують із занедбаною територією, поламаним, наче повоєнним, парканом. А коли на їхні спини сіли малі й дорослі вершники, стало помітне природне єднання людини і коня. Більшість членів “Фавору” - це підлітки. До прикладу, 14-річна Настя СТЕПАНЧУК, міська дівчинка - учениця Української гімназії на канікулах щодня, а в інший час у кожну вільну хвилину майже два роки тренується у клубі. І постава, і фігура у дівчинки - відмінні.

Лікують коні Ірини Демидюк дітей із ДЦП, аутизмом, серцево-судинними захворюваннями та, звісно, сколіозом, яких клуб приймає з розумінням. До слова, КСК “Фавор” належить до Рівненського палацу дітей та молоді.

І якщо коні допомагають позбутися фізичного болю, вирости гуманними, сердечними людьми та ще й залучити молодь до активного відпочинку на природі, то чому в наш час так складно знайти порядних і добрих людей, щоб допомогти самим коням, яким випала доля жити в Україні, тренувати українських дітей у селі Велика Омеляна на вулиці Шевченка, 35.

Засновники клубу “Фавор” - великі ентузіасти своєї справи, але результати клубної діяльності найперше залежать і від фінансових та матеріальних можливостей, тому ми сподіваємося, що місцева влада та ділові люди звернуть увагу на розвиток у Рівному одного з видовищних видів спорту, а також цікавого й корисного проведення дозвілля своїх громадян.

24.02.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 24.02.2011p. 
На головну сторінку