Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №492 від 17.03.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бабусина скриня

Щодня у новому взутті!

Щодня у новому взутті!

Н авіть якісне взуття довго не витримає тортур погоди, коли за ним ретельно не доглядати. Тому не забувайте регулярно мити, сушити (тільки не на батареї), а також чистити його спеціальними кремами та щітками.

Прості істини

Щоб взуття довго зберігало хороший вигляд, не залишайте його брудним. Знявши, відразу ж очистіть, а потім нанесіть тонкий шар взуттєвого крему. Щоб взуття блищало, спочатку вичистіть щіткою, а потім протріть м’якою ганчіркою з ворсом. Багато крему наносити не потрібно, від цього шкіра псується і вкривається тріщинами. Кілька крапель цукрового сиропу, додані в крем, покращать його якість, що допоможе довше зберігати блиск.

“Непромакашки”

Аби не довелося сушити взуття - підошви й шкіру поблизу швів рекомендується змащувати лляною або касторовою олією. Інший випробуваний засіб - суміш рівних частин жовтого воску і баранячого жиру. Змащувати взуття треба кілька разів, поки воно повністю не поглине суміш. Або ж на водяній бані розчинити 40 г риб’ячого жиру, 10 частин воску, 3 частини скипидару. Крем слід наносити у рідкому вигляді.

Повертаємо колір

Перед тим, як нанести крем на поверхню кольорового взуття, слід видалити з нього плями - протерти тканиною, змоченою лимонним соком (або бензином). Щоб повернути взуттю втрачену пружність, протріть його свіжим молоком. Плями з кольорового взуття можна видалити також соком ріпчастої цибулі. Старе кольорове взуття (жовте, коричневе чи червоне) можна освіжити, протерши м’якою ганчіркою, змоченою скипидаром з додаванням кількох крапель свіжого молока. Після цього нанесіть крем та протріть поверхню щіткою.

Біле і світле взуття зберігайте окремо від кольорового, загорнувши у м’який білий папір. Освіжити його можна молоком. Коли молоко засохне, поверхню взуття протирають до блиску чистою ганчіркою. Окремі плями можна видалити гумкою.

Яйце під рукою

Щоб на лаковому взутті не з’являлися тріщини, зберігати його треба на колодках або набивати носки взуття м’яким папером. Для пом’якшення лакової плівки рекомендується час від часу протирати взуття м’якою тканиною, змоченою у гліцерині або свіжому молоці, вазеліном, додавши 3-4 краплі рослинної олії. Для збереження блиску, лакове взуття змащують яєчним білком. Забруднене лакове взуття можна очистити, розрізаною навпіл цибулиною. Після цього слід намастити поверхню безбарвним кремом і протерти до блиску сухою м’якою ганчіркою.

Її величність Замша

Плями із замшевого взуття можна вилучити за допомогою наждачного паперу, скоринки черствого хліба або м’якої дротяної щітки. Чорне взуття із замші матиме гарний вигляд, якщо його покрити кіпоттю, тримаючи над палаючою свічкою. Якщо замшеве взуття сильно забруднене, його чистять мильною водою з додаванням нашатирного спирту. Після цього слід застосувати водовідштовхуючий препарат.

Про все потрошку

Спортивне взуття, яке ви не доглядали тривалий час, змастіть рясно касторовою олією, потім помістіть на газету і залиште до тих пір, поки шкіра не вбере масло.

Нове взуття протріть шматком лимона, а потім оксамитовою ганчіркою.

Якщо ваше взуття рипить, крапніть на підошви теплою олією, увітріть у шкіру і залиште на ніч.

Вузьке взуття можна трохи розширити, якщо протерти його ватою, змоченою у денатурованому спирті.

Неприємний запах від взуття можна усунути за допомогою перекису водню, протираючи черевики зсередини змоченою ним ватою.

Для дезінфекції застосовується формалін: взуття всередині протирають ганчіркою, змоченою у формаліні, і поміщають у поліетиленовий пакет, зав’язують його і залишають на добу. Потім виймають і провітрюють.

17.03.2011За матеріалами Інтернет-видань



Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2011p. 
На головну сторінку