Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №232 від 23.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Розмова з фахівцем

Яке це все-таки щастя - чути!

Яке це все-таки щастя - чути!

Дуже часто глухота може настати через ускладнення від грипу...

Для здорової людини в цьому немає нічого дивного. Адже для неї звук не є чимось особливим, а звичайним повсякденним відчуттям. Але, побачивши на власні очі, яким може бути для когось “щастя чути”, відчуваєш справжню цінність звуку.

У центрі реабілітації дітей з порушеннями слуху і мови, що діє при Рівненській обласній дитячій лікарні, відвідувачів було дуже багато. Медпрацівники пояснили, що таке тут постійно. Я звернула увагу на одну дівчинку років шести. Вона стояла похмура й сумна, і я потім зрозуміла, чому. Дівчинка, коли не бачила губ лікаря, нічого не чула. При мені їй одягли слуховий апарат і, мушу сказати, вона змінилася буквально за мить – обличчя усміхнене, очі світяться радістю – видно було, що відчула справжнє щастя, і таке звичайне – чути…

Розмова - із завідувачем центру реабілітації дітей з порушенням слуху і мови, лікарем-отоларингологом-сурдологом обласної дитячої лікарні Олегом Мізинцем (на фото).

- Олеже Миколайовичу, поясніть, будь ласка, що означає, з точки зору медицини, втрата слуху?

- Якщо використовувати нашу, медичну термінологію, то є два види втрати слуху: перший - ураження звукопровідної системи (туботити, отосклероз, епімезотемпаніти) і другий – сенсоневральна приглуховатість та глухота, або кохлеарний неврит.

- Що ж може спричинити глухоту і недочування?

- Найчастіше причинами захворювання є інфекційні хвороби, передусім вірусні (наприклад, грип), рідше гнійний менінгіт, скарлатина, судинні розлади, зумовлені гіпертонічною хворобою, шийним остеохондрозом. Глухоту може спричинити і дія ототоксичних препаратів, передусім, антибіотиків. Щодо дітей, то захворювання може виникнути через гіпоксію (нестачу кисню) під час вагітності мами (насамперед, мається на увазі куріння та перебування в насиченій тютюновим димом атмосфері). Причиною можуть бути також черепно-мозкова травма при пологах, ускладнення під час наркозу, наприклад, при кесаревому розтині і, знову-таки, антибіотикотерапія.

- Олеже Миколайовичу, дайте, будь ласка, поради щодо застосування згаданих вами ототоксичних препаратів, адже, як я зрозуміла, саме вони є однією з частих причин глухоти?

- На них справді варто звернути особливу увагу. До ототоксичних препаратів слід віднести не лише антибіотики, а ще й - сечогінні, протималярійні, антиаритмічні препарати. При застосуванні антибіотиків слід неодмінно дотримуватися доданої інструкції. Ні в якому разі не слід комбінувати два або більше ототоксичних препаратів, їх також недоцільно поєднувати з ототоксичними сечогінними. З особливою обережністю слід застосовувати антибіотики вагітним, які перенесли хвороби нирок. Якщо планується тривале лікування антибіотиками токсичної дії, то, крім перевірки функцій нирок та печінки, перед початком лікування слід дослідити слухову функцію. Добову норму антибіотика краще і безпечніше розділити щонайменше на два введення. Хворим з порушенням видільної функції нирок та з іншими факторами підвищеного ризику ототоксичні антибіотики призначаються за строгими показами.

- А чи багато дітей скаржиться нині на проблеми зі слухом?

- У нашій лікарні спостерігається близько п’ятисот дітей з вадами слуху, - з різних районів Рівненської області.

- Це немало…

- У 90 випадках із 100 діти з порушеннями слуху можуть спокійно навчатися у загальноосвітніх закладах і… не звертати увагу на цю ваду. Адже вони швидко адаптуються і, не чуючи, зчитують інформацію по губах, самі нормально розмовляють. А батьки можуть не звертати увагу на те, що в дитини проблеми в школі, дорікати їй за неуважність, неслухняність, впертість, або не чіпають її взагалі. А дитина просто боїться сказати, що не чує, тим більше, що ніби й чує. Що стосується малюків, то батьки можуть не зважати на те, що дитина довго не говорить (до 2-3 років), - слухаючи бабу й діда, які кажуть: “А от Петро заговорив у 4 роки і нічого…”. Звернувшись по медичну допомогу надто пізно, вони навіки позбавляють дитину від природного сприйняття звуку.

- А як можна виявити зниження слуху в дитини?

- Зазвичай, у домашніх умовах дитина спить чутко. Якщо ж малюк міцно спить, не реагуючи на звукові подразники – телевізор, радіо, голосну розмову батьків, не відгукується, коли говорять ззаду, то варто звернутися до лікаря. Зі старшими дітьми - треба слідкувати за вимовою слів тощо.

- Чи можна вилікувати глухого?

- Глухота не лікується, коли вражений слуховий нерв. Але, якщо вчасно звернутися до лікаря (до 6-ти місяців), діагностувати втрату слуху, слухопротезувати, то дитина зможе бути соціально адаптованою і навчатися в загальноосвітній школі, не буде ізольованою від здорових дітей.

Для правильного підбору слухового апарата в нас застосовується спеціальна комп’ютерна програма, яка робить для хворих доступними звуки й мову. Слуховий аппарат не може повністю компенсувати втрачений слух, але з його допомогою оптимально використовується частина слуху, що залишилася, – звуки і мова посилюються так, щоб користувач мав можливість жити повноцінним життям.

- Ви займаєтеся проблемами слуху більше 10-ти років. Мабуть, у вашій практиці було немало незвичайних випадків…

- Нещодавно трапився випадок, коли батьки помітили приглуховатість ІІІ-го степеню (чує до 2-3 метрів) у дитини аж у 13 років(!). Це при тому, що, здебільшого, помічають, коли малюку від шести місяців до року, - максимум у 2-3 роки. А тут виявилося, що хлопець не чув і соромився про це сказати. А батьки скаржилися на його впертість, неслухняність, адже він вже читав по губах, і всім здавалося, що він чув.

Варто знати: з віком гострота слуху падає у всіх людей незалежно від факторів, що можуть спричинити глухоту і недочування. І ще. Зараз часті недочування спостерігаються після грипу, тому бережіть себе і звертайтеся до лікаря при найменших симптомах глухоти (лікування ефективне, якщо звернутися впродовж перших 3-ох днів). Не позбавляйте себе світу природних звуків!

23.03.2006Олена РУДИК



Рівне-Ракурс №10 від 23.03.2006p. 
На головну сторінку