Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №232 від 23.03.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Презентація

Марія Несвицька постала у повний зріст

Марія Несвицька постала у повний зріст

В одному з цехів підприємства “Верстатник” вчора відбулося засідання художньої ради, котра затвердила гіпсовий макет пам’ятника Марії Несвицькій. Уже найближчими днями розпочнеться перенесення монументальної постаті засновниці Рівного у білий мармур.

За словами головного архітектора міста Миколи Пасічника, ідея встановлення пам’ятника патронесі Рівного визріла в процесі реконструкції центру обласного центру. Як відомо, саме княгиня Марія Несвицька в 1492 році добилася від литовського короля Казимира IV Магдебурзького права для нашого міста. Встановлення цього пам’ятника стане своєрідним містком між історією, коли в Рівному започатковано паростки демократії, та сьогоденням, коли утверджуємо принципи самоврядування.

Щоправда, втіленню образу рівненської княгині, за твердженням автора пам’ятника, київського скульптора Володимира Шолудька, передувала велика дослідницька робота. Адже до наших часів не збереглося жодного зображення Марії Несвицької. Отож, митцю довелося творити збірний образ рівнянки, котрий постав у зображенні патронеси міста, використовуючи графічний портрет княгині Радивилівської та знатних жінок того періоду. Не відразу, за словами скульптора, визначилися й поза, в якій зображена княгиня. Зійшлися на варіанті, який носитиме глибокий символічний смисл. Постать Марії Несвицької, виготовлена з білого мармуру, подана сидячою в кріслі з рукописним звитком у руках, який, вочевидь, символізує Магдебурзьку грамоту.

- До того ж, - каже Володимир Шолудько, - за спиною княгині виглядає спинка крісла, яка асоціюється з ангельськими крилами. Таким чином, Марія Несвицька стане не тільки даниною пам’яті минувшині, а й своєрідним образом ангела-охоронителя, котрий оберігатиме рівнян.

Як запевняє Микола Пасічник, пам’ятник Марії Несвицькій, як і обіцяла міська влада, буде відкрито на цьогорічний День Незалежності.

23.03.2006Василь БУСЬКО



Рівне-Ракурс №10 від 23.03.2006p. 
На головну сторінку