Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №499 від 05.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пікет

У Києві накрутили - у Рівному сваряться

У Києві накрутили - у Рівному сваряться

Місцеві УНПісти пікетували сесію міської ради. Таким чином активісти нагадали про вимогу опозиції заборонити вивішування червоних прапорів на офіційних спорудах міста 9 травня. Як відомо, таке рішення прийняла Верховна Рада України, наразі ж всі чекають, чи підпише його Президент. Відразу зазначимо, якщо так - будь-які прийняті на територіях населених пунктів документи автоматично втратять свою чинність.

Нагадаємо, що на першому засіданні сесії Рівнеради депутатам фракцій ВО “Свобода” та “Батьківщина” спершу не вистачило голосів, аби внести питання “Про заборону на території Рівного публічного використання та вивішування на офіційних державних установах червоного прапора неіснуючої російсько-більшовицької держави СССР” до порядку денного. Але після закидів про фальсифікацію у підрахунку і гарячих дебатів, було прийнято рішення - переголосувати. Тепер бажаючих поговорити про червоні стяги виявилося більше - 30 чоловік.

“Рівне - це єдиний обласний центр, де голосування проводиться руками. Міський голова не зацікавлений у тому, щоб встановлювати систему “Рада”. І це логічно, тому що більшість депутатів, що його підтримують, - підопічні, - наголосив “свободівець” Олексій Бучинський.

- Так вони хоч на сесії ходять, подивіться, що у Верховній Раді коїться, - зазначив голова.

Голова фракції ВО “Свобода” в Рівнераді Олександр Лащук вважає: “З самого початку проведення сесії міський голова та його оточення намагалися виключити з порядку денного питання про використання радянської символіки на державні свята. Коли стало зрозуміло, що для депутатів опозиційно налаштованих фракцій це є принципово, вони намагалися затягнути саме пленарне засідання. У результаті чого, до питання черга не дійшла, тому його перенесли”.

- Я особисто не збираюся вивішувати червоний прапор, але якщо є якийсь ветеран, який захоче це зробити, то мені здається, що він має на це право, - зазначив міський голова. - Ми не можемо прийняти рішення всупереч законодавству - це абсурд. Я не прибічник комуністичного режиму і ніколи ним не був, але 20 років проходило 9 травня і ніхто не звертав на це уваги. Зараз це просто бажання пропіарити свою партію.

- Симоненко заявив, що посадових осіб, які не вивішуватимуть прапори, каратиме прокуратура. Так само підійдуть до вас, а не до мене, - попередив Олександр Лащук Хомка.

- Рішення сесії мене від прокуратури не врятує, це я вас запевняю, - відповів той. - Тому звернення до Президента може бути, а рішення на кшталт, щось заборонити - це абсурд. Логічніше було б звер-нутися із тим, щоб Янукович не підписував документ.

Зранку 4 травня дебати, під гучні крики пікетувальників, відновилися.

Звернення до Президента з проханням ветувати закон, який зобов’язує вивішувати червоні прапори, прийняли без особливих суперечок. Щоправда, попередньо викинувши фразу - “депутати з розумінням ставляться до тих, хто хоче святкувати під червоними прапорами”. До того ж дописали пропозицію духовенству відслужити молебні по загиблим у цій війні.

А от рішення щодо заборони використовувати червоні прапори приймали у поіменному режимі. Ті, хто не побажав висловити свою думку, одразу залишили залу, відповідно залишків депутатського корпусу виявилося недостатньо. За заборону проголовувало лише 14 депутатів. Таке рішення настільки обурило частину присутніх, що, наприклад, голову Рівненської обласної громади Конгресу Української Інтелігенції Івана Кур’яника виводили з приміщення вже правоохоронці. Вважаємо, це не крапка у цій історії.

05.05.2011



Рівне-Ракурс №10 від 05.05.2011p. 
На головну сторінку