Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №501 від 19.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наша країна

Коктебель - відпочинок для душі

Коктебель - відпочинок для душі

Гаряче сонце, загадкові гори, подих історії на кожному кроці. Запах хвої, екзотичні квіти, пряні східні страви. Все це - Крим.

Ми ж пропонуємо вам дізнатися більше про курортне місто Коктебель, яке славиться не тільки своїм виноробством. Це ще й улюблене місце музикантів і поетів.

Коктебель по праву називають містечком інтелігенції. Природа тут незвичайна, саме вона надихала на творчість багатьох відомих митців.

Розташований Коктебель на південно-східному узбережжі Чорного моря біля підніжжя гірського масиву Кара-Даг, за 129 км від кримської столиці Сімферополя.

Перша згадка про поселення, де розташований сучасний Коктебель, сягає IV століття до н.е. Це місце, де, за переказами, на святій горі в Скіфії шанували бога Асклепія, згадували і давньогрецькі історики. З VIII століття тут формується морський торговий порт Фулла, розвивається виноградарство, але у X сторіччі печеніги Фуллу знищили. Цей край почав знову оживати лише в середині XIX століття, коли в Криму за наказом Олександра І почали одержувати земельні ділянки болгари, які тікали від турецького геноциду.

Коктебель - це курортне місто зі сприятливими кліматичними умовами для відпочинку.

Місто відоме в Україні і далеко за її межами. Розташований Коктебель на межі гір, лісу і степу, що формує цілющий сухий і теплий клімат.

Доїхати до Коктебеля можна поїздом, спочатку до Феодосії, а далі дістатися автобусом. Але автобусів до Коктебеля небагато і ходять вони рідко, всього три-чотири рази на день. Проте постійно їздять таксі. У середині сезону, десь з липня - можна дістатися до Коктебеля катером.

Що цікавого?

Обов’язково відвідайте, будучи у Коктебелі, Будинок поета М.Волошина. Максиміліан Олександрович - російський поет і маляр українського походження, перекладач; жив у Криму. Неодмінно побувайте на горі Кара-Даг. Це - стародавній вимерлий вулкан Юрського періоду, що діяв 120-160 млн. років тому. На сьогоднішній день є державним заповідником. Займає площу 22 кв. км фантастичних казкових ландшафтів, побачивши які, вже складно забути. Вулкан завмер, але сліди титанічних і божевільних сил природи і зараз нікого не залишать байдужим. Кара-Даг можна розглядати з моря під час прогулянки на теплоході, яхті або катері під джазові імпровізації, можна пройтися з гідом екологічною стежкою, зайнятися дайвінгом у скелястих і приголомшливо красивих бухтах.

Могутня геомагнітна енергетика Кара-Дагу (вулканічна порода Юрського періоду) досі залишається загадкою і темою наукових досліджень, а факти багатьох чудодійних зцілень перейшли у легенди.

Коктебельска бухта дуже простора і красива, її пляж колись складався майже суцільно із самоцвітної гальки. Зараз насипали штучний пляж, що спирається на бетонну набережну.

Усі пам’ятки міста Коктебеля створюють особливий колорит і атмосферу. Вони є самобутні і унікальні. Ознайомитися з місцевою красою можна самостійно або замовивши екскурсію, у ході якої вам розкажуть багато цікавого. Крім того, можна прогулятися пішки деякою частиною дороги, а частину маршруту пройти з екскурсійною групою. Після такої прогулянки ви зможете скласти свою власну думку про місто і основну пам’ятку м.Коктебель. Користь від такого проведення часу очевидна - це нові враження і позитивні емоції.

Вина Коктебеля

Крим здавна відомий своїми винами. Історія кримського виноградарства і виноробства починається з часу возз’єднання Криму з російською державою в 1783 р. Майже в будь-якому куточку Криму знайдуться особливі вина, характерні тільки для цього місця!

Завод марочних вин “Коктебель” заслуговує окремої поїздки. У нього є кілька дегустаційних залів і фірмових магазинів. Завод витримки марочних вин “Коктебель” - одне з найбільших підприємств країни: під цехи відведено 15 га території.

Отож, якщо ви, людина інтелігентна, і цінуєте спокій і волю, то краєвиди Коктебеля будуть надихати вас на нові звершення, як колись надихали поетів Волошина, Пушкіна, Голіцина та інших митців.

19.05.2011Аліна БУДАФЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 19.05.2011p. 
На головну сторінку