Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №505 від 16.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візит

Первістки РАЕС стали безпечнішими

Первістки РАЕС стали безпечнішими

Станція показала, як модернізували перший і другий блоки

Унікальне обладнання встановили на РАЕС у рамках продовження експлуатації першого та другого енергоблоків. У грудні торік Держкомітет ядерного регулювання дозволив використовувати “первістки” ще 20 років. Щоб підвищити їхню безпеку, персонал РАЕС змінив та оновив чимало устаткування. Чи не найбільше атомники пишаються унікальною системою аварійного підживлення парогенераторів.

Ця система, з якою рівненські журналісти познайомилися в рамках прес-туру на станцію, встановлена на вимогу МАГАТЕ. Її головне завдання - подача охолоджувальної води в парогенератори на випадок виходу з ладу інших систем охолодження реактора чи техногенної аварії.

- Цю повністю незалежну систему ще називають “останньою надією”, - зауважив на зустрічі з рівненськими медіа генеральний директор Рівненської АЕС Михайло КОЛІСНИЧЕНКО. - Вона запобігає перегріву зупиненого реактора. Завдяки цій системі РАЕС суттєво підвищила критерії безпеки та впритул наблизилася до вимог, які висувають до нових енергоблоків.

Аналогічної системи не має жодна українська АЕС. Вона розташована в окремій будівлі поруч з першим і другим енергоблоком.

- Тут встановлене повністю нове обладнання, - розповів начальник цеху забезпечуючих систем РАЕС Сергій БЕРЬОЗКІН. - Система введена в експлуатацію у рамках продовження ресурсу першого та другого енергоблоків. Вона повністю автономна, бо генератор, який живиться від дизельного пального, забезпечує електроенергією все обладнання. У дію систему вмикає оператор реакторної установки у випадку, коли треба подати воду в парогенератори.

- Перший та другий блоки стали новими, - констатує начальник служби аналізу безпеки РАЕС Сергій ФЕДОРЧЕНКО. - Встанов-лено чимало нових систем. Зокрема, та ж система аварійного підживлення парогенераторів, якої не було на японській АЕС “Фукусіма-1”, де сталася аварія. Також створена система дожигання водню, яка у випадку аварії без полум’я допомагає рекомбінувати водень у воду, щоб той не вибухнув. На жаль, такої системи на “Фукусімі-1” теж не було, хоча вона б дуже знадобилася японцям.

Освіжили на РАЕС і “мізки” первістків. Мова йде про оновлення програмно-технічного комплексу безпеки блоків.

- Це своєрідні “мізки”, які аналізують, що потрібно оператору. Через цей комплекс відбувається збір інформації про параметри безпеки, управління безпекою та реалізація алгоритмів захисту тощо, - уточнив заступник начальника цеху теплової автоматики та вимірювань Ігор КОЛОМОЄЦЬ.

Оновлення зачепило й машинний зал першого та другого енергоблоків. Енер-гетики змінили трубопроводи, підвищили вогнестійкість приміщення.

- Ми також перевірили надійність конструкцій будівлі машзалу, зокрема, на сейсмічну стійкість, - додає начальник турбінного цеху блоків № 1 і 2 Володимир АНУР’ЄВ. - Нам видали висновок, що машзал можна експлуатувати подальші 20 років.

16.06.2011Володимир МИКОЛАЙЧУК



Рівне-Ракурс №10 від 16.06.2011p. 
На головну сторінку