Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №505 від 16.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Заборона

Салати у супермаркеті – табу

Салати у супермаркеті – табу

З 8 червня супермаркетам Рівного заборонили виготовляти та реалізовувати салати з м’ясопродукцією та заправлені майонезом чи сметаною. Як повідомили у санепідемстанції, це робиться щороку з метою профілактики кишкових інфекцій.

- Майонезні салати, які нині реалізують у супермаркетах, мають високу ступінь небезпеки, тим паче, у літній період, - говорить завідуюча гігієни харчування міської СЕС Надія СТИЧИШИНА. - Перевірки, які проводилися працівниками СЕС, виявили порушення у всіх кулінаріях рівненських супермаркетів.

Так, за словами завідуючої, порушення при зберіганні продукції виявили у гіпермаркеті “Фоззі”, також неякісне прибирання, маркування не відповідає термінам виробника.

В універсамі “Сільпо” працівники СЕС знайшли рибні пресерви, які зберігалися не за відповідної температури, а упаковка ковбаси не відповідала даті виробництва.

Ще більш суттєві порушення виявлені при перевірці супермаркету “Еко”. У заборних листах виявлені салати з простроченим терміном реалізації. Усі салати вагою 8 кілограм на суму 382 гривні були вилучені з реалізації. Також виявили та вилучили неякісні тушки кролятини на суму 380 грн.

За усі порушення було накладено штрафні санкції.

Чи дійсно супермаркети припинили торгували розмаїттям салатів? Не вірилось нам, і ми вирушили до кількох супермаркетів а саме до кулінарних відділів. Наче б нічого і не змінилось, ті самі салати з куркою та ананасами, усіма улюблене “Олів’є”, хіба що їх трішки асортимент поменшав. Можливо, не через заборону СЕС, а у зв’язку зі святами, хто зна… Салати ніби свіжі, але який раз вони перемазувались майонезом - загадка. Одні з пересторогою дивляться та розвертаються, інші готові купувати, бо дешево.

На наші питання: “Чому ж все-таки салати і надалі продаються?”, у СЕС відповіли, що в усі супермаркети видали декларацію про заборону виготовлення та реалізації салатної продукції. Не виконання цієї постанови тягнутиме за собою штраф від 450 грн і аж до повної заборони функціонування кулінарії. “Ми ж не можемо до кожного прилавку поставити працівника СЕС”, - ділиться завідувачка.

А у ці дні перевірятимуть точки, де продають кури-гриль, на збудник сальмонели. І все через масові отруєння у Києві. Також перевірятимуть бочковий квас, адже це - натуральний продукт із терміном зберігання усього два дні. Про результати перевірки читайте у наступному номері газети.

16.06.2011Аліна БУДАФЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 16.06.2011p. 
На головну сторінку