Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №505 від 16.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Несолодкі заробітки, або Трудове рабство зростає

Ризик потрапити у рабство зростає не тільки у далекому закордоні, але й на території України чи сусідньої Росії. Кримінальні ділки зосереджуються нині здебільшого на трьох видах діяльності: трудовій експлуатації, дитячій порнографії та торгівлі людськими органами. Про ці проблеми та шляхи їх вирішення говорили минулого тижня на засіданні Рівненського прес-клубу.

Як повідомила старший спеціаліст Програми протидії торгівлі людьми Представництва Міжнародної Організації (Київ) Ганна АНТОНОВА, у сучасній торгівлі людьми визначилася нова тенденція. Вона полягає у тому, щоб потрапити в рабство - сексуальне чи трудове, не обов’язково їхати далеко, оскільки саме Росія - головна країна експлуатації наших громадян. Саме там останнім часом нещадно використовують 40% українських дітей. Решту людей - 60% - примушують до рабської праці, жебрацтва чи надання сексуальних послуг саме на рідній землі - в Україні. Торгують нашими співвітчизниками також у Польщі, Туреччині та Німеччині.

Як і раніше, більшість постраждалих від трудової чи сексуальної експлуатації - це жінки, 36% постраждалих - чоловіки, 10% - діти.

Причина виїзду українців за кордон, як завжди, банальна. Люди із безвиході, фінансових труднощів шукають роботу, адже потрібно годувати сім’ю, а у багатьох ще є кредити, які потрібно сплачувати, іпотека тощо.

Часто на роботу за кордон, а саме на панель, виїжджають молоді дівчата та жінки. Усі вони переважно із неблагополучних сімей, які сподіваються збагатитися і повернутися назад в Україну. Натомість вертаються з мізерними заробітками і з втраченим репродуктивним здоров’ям.

Багатьох людей, які шукали легких заробітків та гарного життя, вводять оману.

Голова центру підтримки громадських ініціатив “Чайка” Лариса ГУНЬКО розповіла про сучасні зусилля рівненської громадськості у протидії торгівлі людьми. Зокрема зазначила, що важливу роль у наданні допомоги потерпілим відіграють центри реінтеграції для осіб, які постраждали від торгівлі людьми. У Рівненській області такі програми реалізують спеціалісти ЦПГІ “Чайка” за підтримки МОМ. З 2006 року реінтеграційну допомогу в Центрі “Чайка” отримала 191 особа. З них 154 - жінки та 37 чоловіків.

Заступник начальника відділу боротьби зі злочинами з торгівлею людьми УМВСУ в Рівненській області Станіслав ГЕМАСИМЕНКО зазначив, що у 2010 році було розкрито 6 справ пов’язаних із торгівлею людьми, цього річ - дві.

Отож, щоб не потрапити на гачок кримінальних кланів, варто озброїтися інформацією про фірму, яка вам пропонує роботу, поцікавитися ліцензією, уважно вивчити контракт та уникати посередників.

16.06.2011Аліна БУДАФЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 16.06.2011p. 
На головну сторінку