Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №506 від 23.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Людина - джерело аскарид

Людина - джерело аскарид

Почався фруктово-ягідний сезон. На ринках припрошують скуштувати то черешні, то полуниці, мовляв, аби переконатися, що солодкі. А про те, чи помитий товар, і не згадуються, бо то не клопіт продавців. Тим часом брудні фрукти та овочі, які пройшли через десятки немитих рук - основне джерело інфікування людей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі нараховується понад 1 млрд. 300 млн. хворих на аскаридоз. На території країн СНД аскаридоз найбільш поширений у Білорусі, Закавказзі, центральних і південно-західних районах РФ. Досить частим захворювання є і в Україні, особливо в західних та північних областях, себто у нас. Незначний відсоток хворих реєструють в місцевостях із посушливим кліматом (середньоазійські країни, за винятком гірських та передгірних районів Кавказу). Особливо поширений аскаридоз у тропічних місцевостях із річними опадами, в яких практично кожна дитина уражена з раннього дитинства, а захворюваність серед дорослого населення становить понад 50%.

- Аскарида - гельмінт веретеноподібної форми, блідо-рожевого кольору, довжиною 15-40 сантиметрів. При потраплянні в організм людини запліднених яєць аскарид розвивається захворювання, яке називається аскаридозом, - розповідає завідувачка паразитологічного відділення ДЗ “Рівненська міська санітарно-епідеміологічна станція” Любов ГРИЦЮТА. (на фото) - Єдине джерело аскарид є уражена людина. Розвиток яєць до інвазійної стадії відбувається в ґрунті. Яйця аскарид можуть зберігатися в ґрунті 15 років. Інфікування переважно стається у весняно-літньо-осінній період, коли зростає стикання людини з ґрунтом при проведенні сільськогосподарських робіт та на відпочинку. Сприяє розповсюдженню аскаридозу вживання овочів, ягід, фруктів, немитої городини з ґрунту, який забруднений чи удобрений людськими фекаліями (випорожненнями).

Аскаридоз - один із найпоширеніших гельмінтозів на земній кулі. Це геогельмінтоз, який характеризується в ранній фазі наявністю алергічного симптому та ознак ураження органів дихання (кашель, задишка, біль за грудиною), а в пізній (кишковій фазі) - ураженням шлунково-кишкового тракту (що проявляється нудотою, болем у животі; пошкодження слизової оболонки тонкої кишки аскаридою, яке може призвести до перфорації стінки кишки; велика кількість гельмінтів призводить до кишкової непрохідності та ін.).Також при аскаридозі спостерігається втрата апетиту, головний біль, неспокійний сон, зниження уваги, працездатності.

Аскаридоз є другим за поширеністю в Україні гельмінтозом. Щорічно реєструється близько 65 тисяч хворих. У місті Рівне за 2010 р. спостерігалося підвищення захворюваності населення на аскаридоз на 28,9% порівняно з 2009 роком (з 114,7 на 100 тисяч населення до 147,9 на 100 тисяч населення). Утім, умови для поширення аскаридозу в містах практично відсутні. Проте частка містян серед зареєстрованих хворих на аскаридоз стабільно складає близько 2/3, до 80% з них - діти віком до 14 років. Ця ситуація пов’язана з масовим зараженням містян при контакті з ґрунтом на дачних ділянках, відпочинком у неорганізованих місцях, вживанням городини, вирощеної на ґрунті, удобреному людськими фекаліями.

Назву основні профілактичні заходи: недопущення забруднення людськими фекаліями оточуючого середовища, особливо ґрунту городів та ягідників; вживання помитої городини, ягід, овочів та фруктів з обдаванням їх після миття кип’ятком; миття рук з милом після контакту з ґрунтом та обов’язково перед прийомом їжі; захист продуктів харчування від мух; кип’ятіння питної води з джерел нецентралізованого водопостачання (джерела, криниці).

23.06.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2011p. 
На головну сторінку