Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №508 від 07.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Наркотики: бути мертвими з ними чи живими без них

Наркотики: бути мертвими з ними чи живими без них

Офіційна статистика стверджує, що у Рівненській області 1370 осіб є наркозалежними. Звісно, що споживачами наркотиків аж ніяк є не пенсіонери. Переважна більшість наркозалежних - молодь. Яка до похилих літ не доживе…

Та хоч би скільки підліткам не втовкмачували про згубний вплив наркотиків, деградованих наркоманів, однаково для них приєднання до “наркокорпусу” є модним і дорослим. За результатами соціологічних досліджень, підліток наважується вперше вжити наркотик у 14-16 років.

- В Україні підліткова наркоманія характерна для великих міст, проте років до сімнадцяти частина “освічених” стрімко зростає. Спробували наркотик 29% юнаків і 12% дівчат. Як правило, це марихуана чи гашиш, - коментує ситуацію Іван ЗАЛОЗНЄВ, лікар Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука.

Кількість споживачів наркотиків щороку зростає. При цьому, як кажуть фахівці, реальна їх кількість достеменно невідома, адже число наркозалежних, зареєстрованих на обліку в лікарів, треба множити чи не вдесятеро. Отож наркоманія в нас давно набула ознак епідемії.

Утім, це страшна хвороба сучасного світу, від якої суспільство ще не винайшло ліків. Особливе занепокоєння вчених і лікарів викликає те, що чимало людей, і насамперед молоді, ще донині недостатньо усвідомлюють її згубність. Вживання наркотиків - не безгрішне заняття, яке без зусиль можна кинути. Наркоманія - це дійсно “чума”, тяжке захворювання, яке завдає серйозної шкоди здоров’ю, призводить до деградації особистості, інвалідності та смерті в молодому віці.

- Як стають наркоманами?

- Найчастіше наркотик пробують з цікавості, через легковажність, наслідування когось, а іноді до вживання наркотиків привчають більш “досвідчені” друзі. Поширенню наркоманії сприяє неналежна санітарно-освітня робота, адже більшість (90%) наркоманів навіть не здогадувалися, які наслідки їх чекають. Через неуцтво і наркотичну безграмотність багато з них вважали, що небезпека їм не загрожує, оскільки вони, наприклад, тільки курять гашиш, а наркоманія, за їхнім поняттям - це коли “колються”. Так і виникає повна безстрашність прийому наркотичної речовини, яка призводить згодом до повної залежності.

Хоча сьогодні існують й інші причини збільшення кількості наркоманів, а саме: економічна криза, безробіття, проблеми в особистому житті. Все це змушує людину за допомогою наркотиків шукати “кращого життя”, втім, життя - без майбутнього. Наркоманія поширюється за законами епідемії: хворий на цю недугу втягує в її тенета все нові й нові жертви.

Ті, хто вживають наркотики, вже не можуть без них обійтись, причому з кожним днем змушені збільшувати дози, стаючи рабом цієї згубної звички.

- Вилікувати наркомана практично неможливо?

- Можна на пальцях перерахувати людей, які вилікувалися від цієї хвороби. Зазвичай наркоман “зривається” мало не в перший день після виписки з лікарні і повертається у наркотичний полон...

Прикро усвідомлювати, але наркоманія - це насамперед проблема молоді. Дослідження показали, що середній вік початку прийому наркотиків - 13-15 років, а в деяких містах нашої країни ще менший - 9-13 років. Середня тривалість життя людини після початку регулярного прийому наркотиків становить сім років. Відтак наркомани рідко доживають до 30-річного віку.

Процес звикання до наркотику розвивається поступово, і життя наркомана зазнає кардинальних змін. Усі його дії спрямовуються тільки на те, щоб дістати дозу. Сім’я, друзі, робота, навчання, їжа, секс, здоров’я - все це відходить на другий план. І в цьому плані всі наркомани живуть однаково. Перша думка, яка виникає в них одразу після пробудження, - де і як дістати наркотик? Причому жертви, якої б не можна було принести заради наркотику, для них немає. У такі періоди наркоман здатний на вбивство, крадіжку, зраду заради мінімальної дози наркотику.

- Як відомо, майже 45% злочинів вчиняються у стані наркотичного сп’яніння.

- Немає нічого більш жахливого, аніж мати члена сім’ї - наркомана, який змушує страждати не тільки себе, а й своїх рідних. У людини, що вподобала наркотики, вражаються практично всі системи життєдіяльності організму. Вона прирікає себе на повільне самогубство - втрачає фізичне здоров’я та працездатність, у неї спотворюється сприйняття світу, деформується психіка. Понад те, наркомани є найбільш небезпечною групою ризику захворювання на СНІД: серед хворих із цією недугою 70% становлять саме споживачі ін’єкційних наркотиків. Відтак, втративши своє здоров’я, вони загрожують здоров’ю власних дітей і всьому суспільству.

Кінець наркоманії завжди драматичний - це життєва катастрофа. Це - плата за відступництво від нормального способу життя, етичних і моральних правил і норм, усталених людством.

Як показав час, наркоманія - складна медико-соціальна проблема, яка вимагає комплексного підходу як у клінічному, так і в соціальному плані. Для її подолання необхідна здорова соціальна обстановка, оздоровлення загальноекономічної та духовно-етичної атмосфери у нашому суспільстві.

Профілактика наркоманії повинна починатися з сім’ї. Найважливішим тут є приклад батьків і особливо щодо здорового способу життя, налагодження відкритого спілкування і довірливих стосунків у родині. Батьки формують погляди, схильності і особистість дитини. Отож вони не повинні займати пасивну позицію - необхідно вчасно пояснити підростаючому поколінню, що пристрасть до наркотиків позбавляє людину здатності нормально мислити, руйнує сім’ю і взагалі загрожує самому існуванню нації. Слід постійно проводити з дітьми виховну роботу, бесіди, обговорення, прищеплювати їм інтерес до мистецтва (поезії, літератури, музики, живопису та ін.) та будь-якої сфери знань. Це - один з дієвих шляхів нормального психофізичного розвитку, що віддаляє юнаків і дівчат від наркотичних засобів. При цьому профілактика наркоманії повинна мати систематичний і масовий характер, щоб сформувати у молоді однозначну позицію відмови від наркотиків. Питанню наркоманії необхідно приділяти більше уваги у кожній сім’ї, школі, у навчальних закладах, на підприємствах, популяризувати знання про шкоду наркотиків серед молоді, передусім у періодичній пресі, в радіо- і телепередачах, науково-популярній літературі.

Проблеми можуть бути вирішені лише тоді, коли суспільство поставиться до них з належною увагою, докладатиме всіх зусиль до їх викорінення.

07.07.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2011p. 
На головну сторінку