Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №508 від 07.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Чудодійна лепеха

Чудодійна лепеха

Допоки триває літо, варто якнайбільше запастися лікарськими рослинами. Наприклад, відпочиваючи десь у лузі, на березі річки або ставка, накопайте коренів татарського зілля, по-іншому - аїру болотного, лепехи. Цілюще зілля якраз викопують з червня по липень. Досвідчений лікар і травознавець Рівненського обласного протитуберкульозного диспансеру Ростислав МОРОЗ вельми шанує й рекомендує вживати ці природні ліки, поширені в нашій місцевості, від багатьох недуг.

опоки триває літо, варто якнайбільше запастися лікарськими рослинами. Наприклад, відпочиваючи десь у лузі, на березі річки або ставка, накопайте коренів татарського зілля, по-іншому - аїру болотного, лепехи. Цілюще зілля якраз викопують з червня по липень. Досвідчений лікар і травознавець Рівненського обласного протитуберкульозного диспансеру Ростислав МОРОЗ вельми шанує й рекомендує вживати ці природні ліки, поширені в нашій місцевості, від багатьох недуг.

Після ретельного очищення коріння розрізають уздовж, розсікають на дрібні шматки завдовжки 10-20 см і викладають у затіненому місці для сушіння. Якщо необхідна лепеха для вживання всередину, має сенс очистити кореневище від кори ще до сушіння.

У медицині кореневища аїру та препарати застосовуються як ароматичні гіркоти при порушеннях апетиту, для поліпшення травлення. Ефірна олія аїру входить до складу жовчогінного препарату Оліметин. Порошок кореневища аїру є компонентом комплексних препаратів Вікаїр та Вікалін. Рідше аїр використовують при захворюваннях нирок, печінки, жовчного міхура. Відвар з кореневища підсилює секрецію хлоридної кислоти, особливо у хворих зі зниженою секрецією шлункового вмісту.

У народній медицині кореневище рекомендується приймати при ахілії шлунка, болю в ділянці ШКТ, при підвищеній секреції шлункового соку, а також при проносах, анемії, захворюваннях жовчного міхура, нирок, порушенні менструального циклу. Ефірна олія використовується при істерії, шлункових коліках тощо. У тибетській медицині кореневище застосовується як тонізуючий і антигельмінтний препарат, входить до складу пластирів. Настойка поліпшує зір і слух.

Кореневище разом із листками мають жарознижувальну дію (зовнішньо у вигляді гарячих ванн), відхаркувальну, протизапальну дію (при захворюваннях шлунка, нападах кашлю).

Чай з кореневища лепехи використовують як миючий засіб при шкірних висипах і лупі.

07.07.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2011p. 
На головну сторінку