Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №508 від 07.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освіта

Вечірня школа є навіть у СІЗО

Пригадую років п’ятнадцять тому, коли я ще сама була школяркою, учнів, які погано навчалися, вчителі лякали вечірньою школою. Мовляв, виключимо тебе зі школи, і будеш з подібними собі ходити на вечірні уроки. Після цього у пам’яті на все життя викарбувалося розуміння, що вечірня школа - це скупчення двійочників, хуліганів та інших “аморальних типів”. Тим часом, мало кому і досі відомо, що випускники саме вечірньої школи, учнями якої вони ставали лише через певні неблагополучні обставини, з червоними дипломами закінчували університети і ставали шанованими у суспільстві людьми. До того ж директор вечірньої школи Валентин ЛЕВЧИН у свій час сам став її випускником.

- Соромитися навчання у вечірній школі не варто, - розповідає Валентин Сергійович. - У нас навчається багато людей, які через певні причини не змогли закінчити звичайну школу. Найстаршому учневі - 25 років, а траплялися випадки, коли і набагато старші здобували освіту. А, між тим, школі вже 65 років і вона зберігає багато цікавого у кабінетах мудрості. Вечірня школа така ж як і звичайна, хіба що фізичної культури й інформатики тут немає. “Недостатньо належного обладнання”, - пояснює директор. Але і без цього пишатися є чим: учні займають призові місця на міських конкурсах та олімпіадах, а одна випускниця здала зовнішнє незалежне оцінювання з англійської мови на 200 балів!

Гордістю школи є клас для дітей з вадами слуху. Тут всього 5 учнів, але освіта для них є неймовірним подарунком, адже навчання абсолютно безкоштовне: і спеціальне обладнання для дітей придбали, і слуховий апарат, що дозволяє сприймати всю інформацію, яку подає вчитель, є у кожного. А після уроків з цими дітьми займається логопед, з яким вони досягли значних успіхів у мовленні. “І це лише початок”, - запевняє директор.

Не менш вдячними є й учні при слідчому ізоляторі. Це повноцінний клас - близько 30 осіб, хоча цифра може змінюватися. Кабінет обладнаний на високому рівні і це дозволяє учням здобувати повноцінну освіту. Вчителі з вечірньої школи самі приїжджають на уроки до СІЗО, але, крім них, під час навчання завжди присутній психолог і молодший інспектор. Пан Валентин запевняє, що за роки існування цього класу жодних конфліктів з учнями не було. Ба більше, вони вдячні за можливість навчатися навіть опинившись у таких життєвих обставинах.

Директор вечірньої школи розповів про те, що одного разу вони організували поїздку до Дубненської колонії для неповнолітніх. Відібрали 15 проблемних дітей із слідчого ізолятора, щоб наочно показати їх можливе майбутнє. Після того дев’ятеро докорінно змінили свій спосіб життя.

Пан Валентин зазначає, що графік уроків підлаштовують під кожен клас окремо. Для учнів, які вчаться в 11-А, графік такий, як у звичайних школах, а от учні 11-Б та 12-го класів навчаються ввечері - з 16.00 до 20.00. Тому якщо ви вдень працюєте, це не завадить вашому навчанню. “До школи часто йдуть вагітні, тому є графік і для них. Ми визначаємо термін, протягом якого жінки мають право не відвідувати заняття, але обов’язково роблять уроки вдома”, - уточнює пан Валентин.

Стати учнем школи ви маєте право тільки у тому випадку, якщо не отримали атестат про повну загальну середню освіту в іншому закладі - це заборонено Законом.

07.07.2011Вікторія ЗУБОВА



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2011p. 
На головну сторінку