Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №508 від 07.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Молодому автомобілісту

Далека дорога для “чайників”

Далека дорога для “чайників”

Майже кожен автолюбитель здійснює тривалі поїздки на своєму автомобілі. Зрозуміло, що передбачити всі труднощі, які можуть трапитися в далекій дорозі, практично неможливо. Досвід експлуатації легкових автомобілів підказує, що головне - ретельна підготовка автомобіля. Для цього необхідно встановити авто на оглядову канаву або естакаду і виконати комплекс діагностуючих, кріпильних, регулювальних і заправно-мастильних робіт за допомогою інструменту і приладдя, що додаються до автомобіля.

Перед далекою дорогою на автомобілі рекомендується провести ряд додаткових робіт. Розглянемо їх.

Розміщення багажу

При установці багажника на даху автомобіля необхідно ретельно закріпити за допомогою скоб і болтів спеціальні лапки багажника в ринвах. Розміщення вантажу, що перевозиться, на багажнику повинне відповідати вимогам Правил дорожнього руху. На даху рекомендується укладати легкі речі, а у внутрішньому багажнику - важчі. Всі предмети багажу мають бути міцно закріплені на багажнику. Для кріплення багажу може бути використане просте пристосування, що є пучком гумових шнурів із сталевими гачками на кінцях, сполучених у центрі металевим кільцем, а також звичайні мотузки або шнури.

Буксирний пристрій

Досить часто автолюбителі використовують причепи до автомобілів. Для з’єднання причепа з автомобілем застосовують буксирний пристрій, але саморобні використовувати забороняється. Буксирний пристрій слід приєднати до автомобіля так, щоб висота центру кульового пальця над поверхнею дороги була не менше 350 мм при навантаженому автомобілі і не більше 525 мм при ненавантаженому.

Запасні частини і приладдя

Перевірити наявність на автомобілі аптечки, запасного колеса, домкрата, повного комплекту інструменту водія, буксирного троса, сигнальних щитків або прапорців, вогнегасника, засобів безпеки, які використовуються при аварійній зупинці автомобіля в дорозі, схеми маршруту і переліку станцій технічного обслуговування.

Рекомендується узяти із собою додатково: ремінь приводу вентилятора, котушку запалення, конденсатор, дві-три свічки запалення, регулятор напруги, один-два дроти високої напруги і один-два дроти низької напруги тощо. Перелік запасних частин і приладдя коректується залежно від характеру вибраної поїздки, її відстані, наявність на трасі станцій технічного обслуговування або автокрамниць, а також з врахуванням технічного стану автомобіля.

Контрольний огляд автомобіля в дорозі

При поїздках на велику відстань на тривалих зупинках корисно провести контрольний огляд автомобіля. Одразу ж після зупинки рекомендується рукою на дотик перевірити: ступінь нагріву ступиць коліс і гальмівних барабанів, карданів, картера коробки передач (роздавальної коробки), картера провідного моста. При цьому нагрів вважається допустимим, якщо рука витримує тривалий дотик. Якщо температура агрегатів і вузлів буде високою, то потрібний їх ремонт на найближчій станції технічного обслуговування.

Очистити від бруду (снігу) номерні знаки, скло заднього ліхтаря, покажчиків повороту, фар з підфарниками, вітрове скло і скло дверей. Переконатися, чи не тече масло і паливо, охолоджувальна, гальмівна і амортизаційна рідина.

Перевірити рівень масла в картері двигуна і охолоджувальної рідини в розширювальному бачку (радіаторі) і за необхідності дозаправити їх. Перевірити наявність і затягування гайок кріплення коліс, стан підвіски, тяги рульового управління, тиск повітря в шинах коліс. Шини не повинні мати глибоких порізів, застряглих сторонніх предметів.

Переконатися у справності стоп-сигналу, покажчиків повороту і заднього ліхтаря. Несправності, виявлені контрольним оглядом, усунути.

07.07.2011



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2011p. 
На головну сторінку