Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №514 від 18.08.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Подія

У Рівненщини з’явилася нова візитівка

У Рівненщини з’явилася нова візитівка

29 серпня на Рівненщині відбудеться грандіозний захід всеукраїнського рівня - святкування 450-річчя Пересопницького Євангеліє. Тож ювілей Першокниги відзначатимуть масштабно. На заході будуть присутні перші особи держави.

Що саме ми зможемо побачити у Пересопниці, розповіли голова Рівненської ОДА Василь БЕРТАШ та заступник голови Рівненської ОДА Олексій ГУБАНОВ.

- Я хочу, щоб ми пишалися своїм рідним краєм, щоб Рівненщина якісно відрізнялася від інших регіонів України, щоб туристи, які до нас приїжджають, були у захваті від побаченого, - цими словами розпочав свою промову губернатор Рівненщини. - Не так давно проект “Пересопниця” був мрією. Нині ж він фактично завершений. Тут зведено, зокрема, культурно-археологічний центр, музейний комплекс просто неба “Княже місто”, відтворено фортифікаційні споруди, збудовано в’їзні арки. Наступного тижня на місці працюватиме робоча комісія зі здачі об’єкта. Всі знають, що візитівкою нашого краю є сонячний камінь - бурштин, а відтепер у нас з’явиться друга - культурно-археологічний комплекс “Пересопниця”. Його будівництво - це ще один яскравий приклад втілення у життя концепції сталого розвитку регіону “Західна брама”, однією з основних складових якої є туристичний напрямок. І Пересопниця вже увійшла до сотні найцікавіших маршрутів історичної Волині. Побудувати такий масштабний комплекс вдалося за підтримки Президента України: з Державного бюджету виділили 10 мільйонів гривень. З обласного було надано 3 мільйона, а решта - кошти меценатів та благодійників, левова частка яких - мешканці Рівненщини. Усім меценатам подарують Пересопницьке Євангеліє в унікальному оформленні, яке надрукують в обмеженій кількості - 450 екземплярів. Більше у такому форматі книга не випускатиметься.

Поряд з розбудовою комплексу вдалося, можна сміливо так сказати, врятувати село Пересопниця, яке вже було на межі вимирання. Там (заразом і у п’яти сусідніх селах) провели газ, освітлення вулиць, побудували 50 кілометрів нових доріг. Таким чином, село Пересопниця отримало відтепер набагато вищий статус і сподіватимемося, що воно розбудовуватиметься та процвітатиме.

Щодо інфраструктури комплексу та заходів, які пройдуть на святкуванні, розповів ініціатор та куратор проведення усього цього дійства Олексій ГУБАНОВ. “Святкування буде умовно розподілене на кілька територій: на першій буде відкриття культурно-археологічного центру та музею, де представлять тематику Першокниги, величезну кількість експонатів, знайдених під час будівництва комплексу та спеціально створені макети, які відтворюватимуть Пересопницю періоду Середньовіччя. Друга територія - проводитимуться майстер-класи ремесел періоду Середньовіччя; третя - поблизу садиби стоятимуть таборами військово-історичні клуби, які влаштовуватимуть показові поєдинки та демонстрацію давньої зброї. Четверта територія - на сцені проходитиме гала-концерт духовної музики, в якому вже підтвердили свою участь найкращі хори з шести країн і на п’ятій - фестиваль кулінарної спадщини, де можна буде скуштувати страви доби Середньовіччя.

На двох в’їздах у село Пересопниця (з боку Рівного та Волині) вже зведені великі архітектурні арки, які радо вітатимуть гостей.

У майбутньому за рахунок туристів комплекс повинен стати самоокупним, тобто не створювати навантаження на бюджет. Сцена, зведена для святкування 450-річчя, залишиться і стане постійно діючою, тобто на ній можна буде проводити різноманітні заходи та концерти. Також у Пересопниці буде постійний рух студентів археологічних спеціальностей та проводитимуться наукові конференції.

Проект “Пересопниця” буде чинним і надалі, наголосив Олексій Губанов. Тут створено культурний осередок, де також відбуватимуться дійства районного, обласного, і міжрегіонального значення.

18.08.2011Дмитро ГУБАНОВ



Рівне-Ракурс №10 від 18.08.2011p. 
На головну сторінку