Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №514 від 18.08.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Останнє попередження сезону кишкових інфекцій

Останнє попередження сезону кишкових інфекцій

Сонячні дні й чудові дари природи, на які щедре цьогорічне літо, не налаштовують на песимістичний лад. Але саме в цю пору, втім, як і восени й навесні, виникає найбільша загроза підхопити гострі кишкові інфекції: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти, дизентерію, сальмонельоз, черевний тиф. Ці хвороби виникають внаслідок потрапляння в організм мікробів із забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. На сьогодні в Україні зареєстровано спалахи гострих кишкових інфекцій, причина яких - вживання забруднених харчових продуктів.

- Найбільшими ворогами є неякісні продукти, які можете придбати на ринку, не підозрюючи, що ті овочі, фрукти, ковбаси, які не змінюють з часом смаку і незмінні зовні, містять велику кількість збудників кишкових інфекцій. Не економте на здоров’ї, намагайтеся купувати тільки свіже, - пояснює та застерігає читачів “Ракурсу здоров’я” лікар РОКЛДЦ ім.В.Поліщука Наталія ОНИЩУК. - Носієм кишкових інфекцій є хвора людина або та, що перехворіла на легку форму, чи бактеріоносій. Помічали не раз, що розлад кишківника не викликає тривоги? Відтак хворі й не звертаються до лікаря, займаються самолікуванням, не знаючи про те, що їхній організм повністю все одно не звільняється від мікробів.

- Так люди інфікують оточуючих?

- Так, це основний шлях. Зараження організму відбувається через вживання забруднених продуктів харчування (молочних, м’ясних, салатів, желе, кремів, солодких напоїв). Воно можливе й під час вживання забрудненої збудниками води, яка, до речі, може бути цілком прозорою і не мати неприємного смаку чи запаху. А ще заразитися можна контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники, дверні ручки та інші предмети.

- Щоб вберегти себе від неприємних сюрпризів, що варто робити?

- Потрібно, найперше, дотримуватися правил особистої гігієни: ще й ще раз мити руки з милом перед приготуванням їжі й безпосередньо перед її вживанням.

Часто-густо доводиться спостерігати, як дорослі частують діток на вулиці чи у транспорті немитими овочами, фруктами та ягодами, а що ще гірше - годують ними дітей раннього віку. Не дотримуючись елементарних гігієнічних норм, наражають на небезпеку здоров’я ще незміцнілих дітей - багато хворіє на кишкові інфекції саме в ранньому віці.

Профілактика кишкових інфекцій - це також ретельна термічна обробка м’ясних, рибних, яєчних, молочних продуктів. Збираючись у дорогу, не беріть із собою виробів з кремами, що швидко псуються. Ліпше обмежитися вимитими овочами, фруктами, хлібобулочними виробами, консервами заводського виготовлення. Улітку, купаючись у річці чи озері, намагайтеся не ковтнути ненароком води. Це і неприємно, і небезпечно для здоров’я. Завжди пам’ятайте, що воду із незнайомого джерела можна вживати тільки після кип’ятіння.

Також не забувайте правильно зберігати продукти харчування, утримуйте джерела водопостачання у взірцевому стані - це основа профілактики гострих кишкових захворювань.

Та якщо, попри все, ви захворіли (у вас нудота, блювота, пронос, біль у животі, слабкість), - не займайтеся самолікуванням, у цій ситуації єдиний порадник для вас - лікар. Ваше здоров’я залежить тільки від вас.

18.08.2011Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 18.08.2011p. 
На головну сторінку