Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №517 від 08.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради

Зміїне полювання

Нинішнього літа в Україні зафіксовано чимало випадків зміїних укусів. Схоже, від спеки ці небезпечні повзуни зовсім озвіріли. Причому не лише у лісі, але й біля водойм, на присадибних ділянках. Що ж потрібно робити при зустрічі з ними і як надати допомогу потерпілому?

Спеціалісти стверджують, що у більшості випадків конфлікт між змією і людиною відбувається саме з вини людини. Зазвичай змія нападає із метою самооборони, якщо на неї наступити або злякати зненацька. Тому, побачивши плазуна, не намагайтеся його впіймати, переслідувати або вбити. Рептилії дуже полюбляють грітися на сонці в прохолодну погоду. Можуть також ховатися у старих напівзруйнованих будинках, в густій траві, лежати на стовбурах повалених дерев.

Варто пам’ятати, що найчастіше у групу ризику потрапляють люди в полі і на болотах. Річ у тім, що у такій місцевості, а також у лісі людські кроки приглушені і можна непомітно та зненацька наступити на змію, яка також не відчує вашого наближення.

Трапляється, що рептилії заповзають у намети до туристів. Тому, відправляючись у похід або на прогулянку в ліс, одягайте довгі штани, шкіряні або гумові чоботи. Особливу увагу зверніть на спальні мішки, оскільки змії полюбляють у них грітися. У вечірній та нічний час маскуйте світло у наметах, щоб не приваблювати рептилій. Якщо ж зустріч зі змією відбулася, не піддавайтеся паніці. Спробуйте зрозуміти, хто ж перед вами. Приміром, в отруйних змій зіниця ока розміщена вертикально, а у вужа на лобі дві жовті плями. Після укусу отруйної змії з’являється почервоніння і навколо ранки утворюються пухлина, різко погіршується самопочуття людини, виникає головний біль, нудота.

Перша допомога: найчастіше від укусів страждають ноги. Звісно, відсмоктати отруту, аби зменшити інтоксикацію за декілька секунд навряд чи зможете. У цій ситуації краще накласти джгут. Покусана кінцівка повинна бути нерухомою, а людина перебувати у лежачому стані. Корисно випити сечогінний чай або просто пийте багато води.

08.09.2011Віктор МЕЖОВ, лікар-методист ОЦЗ



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2011p. 
На головну сторінку