Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №517 від 08.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відгуляли

Перший дзвоник: квіти, бантики… міліція

Перший дзвоник: квіти, бантики… міліція

Цьогоріч школи України радо зустріли на новий навчальний рік більше 4 мільйонів учнів, кожен десятий з яких - першачок. Така тенденція збереглася і на Рівненщині. За оперативними даними до навчальних закладів нашої області пішло близько 145 тисяч учнів, для майже 14 тисяч з яких дзвоник лунав вперше у житті.

З самого ранку в перший день осені на вулицях Рівного панувало свято. З-поміж моря квітів і посмішок особливо були помітні ті, для кого слова: “клас”, “вчитель”, “лінійка”, “перерва”, “форма”, були чимось незвичним та новим. А це - 2534 першачки.

У рівненській гімназії “Гармонія” дітей на святковій лінійці вітав перший за історію закладу випускний 11-й клас. Першокласники (на фото) дивилися на дійство із розкритими ротами та не шкодуючи рученят, активно аплодували, а інколи, й підтанцьовували. А після, навіть ті, хто ще сумував за дитячим садочком, впевнено сказали - я хочу до школи. І пішли на перший у їхньому житті урок.

Тривожним і щасливим було 1 вересня для мешканців села Мульчиці Володимирецького району. Сюди відкривати нову школу приїхав сам губернатор. Ще на початку року мало хто вірив, що у давно аварійній школі не потрібно буде більше підпирати стелю прапорами, а новий навчальний 2011 рік розпочнеться в просторих кабінетах новозбудованої, омріяної школи.

“До кінця цього року учні ще двох шкіл зможуть навчатися у нових приміщеннях. А вже наступного плануємо здати в експлуатацію 10 навчальних закладів”, - зазначив на урочистій лінійці очільник області Василь БЕРТАШ.

Новозбудована школа у Мульчицях розрахована на 500 дітей. Нині здали в експлуатацію її першу чергу. А це два блоки, один із яких розрахований на першачків, яких цьогоріч 47, а інший - на учнів 5-11 класів (438). У школі обладнали сучасний комп’ютерний клас, функціонує їдальня. Тут встановили котел на альтернативному паливі.

Новий навчальний корпус урочисто відкрили і в Острозькій спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів, будівництво якої розпочалося ще у вересні 2008-го. У новому приміщенні відкрили кабінет жестової мови. Окрім того, у добудованому крилі є обладнані усім необхідним кабінети хімії, фізики й образотворчого мистецтва, працюють їдальня та харчоблок.

Новий навчальний сезон не обійшовся і без проколу. Він пов’язаний із харчуванням дітей у північних районах Рівненщини. Годувати учнів почнуть тижні за два, і знову через тендер. Він вже відбувся, та для врегулювання технічних моментів необхідний час. Тим часом батькам 68 тисяч школярів із Володимирецького, Дубровицького, Сарненського, Зарічненського, Рокитнівського та Березнівського районів, а також міста Кузнецовськ відсутність харчування компенсують. Кошти на це вже є. Так, у місяць батькам учнів 1-4 класів виплачуватимуть 180 гривень, 4-8 класів - 185 гривень, 8-11 класів - 190 гривень.

Пролунав перший дзвоник і для школярів, які відбувають покарання у стінах Дубенської виховної колонії. Після благословенного слова митрофорного протоієрея о.Євгенія (Новосада), шкільну лінійку відкривали під звучання державного гімну України. Згодом учні декламували вірші, співали пісні, присвячені школі та знанням. У гості до вихованців установи завітав з виступом творчий колектив Дубенської музичної школи та порадував усіх народними піснями під акомпанемент з чотирьох бандур. “Для дітей, що перебувають у виховній колонії, школа - це не просто навчання - це можливість розпочати все з чистого аркуша, надолужити втрачене та йти далі. Йти в нове життя, обізнаними та законослухняними”.

На жаль, для декого перший дзвінок закінчився у міліції. І хоча порушень громадського порядку у Рівному не було, вісьмох неповнолітніх, віком 15-16 років, міліціонери таки притягнули до адміністративної відповідальності. Їх затримали у парку ім.Т.Шевченка, де вони близько 18 години розпивали міцні напої та пиво. За словами начальника ВКМСД Рівненського МВ Олени КРАВЧУК, правопорушників доставили в медичний заклад на освідчення, за результатами якого і притягнули до адмінвідповідальності. Дісталося на горіхи і батькам, на яких також склали адмінпротоколи за неналежне виконання своїх обов’язків із виховання дітей.

Тим часом розширюється мережа дошкільних закладів краю. Сьогодні в області працює 397 дитсадків, де навчають та виховують майже 33 тисячі малюків. Загалом за минулий рік дошкільною освітою охопили понад 98 відсотків дітей п’ятирічного віку (а 2008 року цей показник становив заледве не 66 відсотків). А цьогоріч відкрили 19 дитсадків (у Здолбунівському, Рокитнівському, Березнівському, Острозькому, Дубровицькому та Рівненському районах). Також в області функціонують групи при школах для підготовки дітей до навчання, а при дитсадках працюють консультативні пункти. Загалом на розвиток та розширення мережі дошкільних закладів краю у 2011 із державного бюджету виділили 15,8 мільйона гривень.

Саме у День знань місцеві мешканці Тайкур відзначали новосілля. Віднині в селі функціонуватиме новий дитячий садок, розрахований на дві групи. А між тим, потреба у ньому в селі гостро стояла більше 15 років, відтоді, як приміщення садочка повністю згоріло. Декілька років тому районна рада викупила недобудоване приміщення в центрі села і, вклавши один мільйон 200 тисяч гривень, збудували новий садочок.

Як стверджує перший заступник голови ОДА Анатолій ЮХИМЕНКО, цей дошкільний заклад відповідає усім сучасним вимогам. У ньому облаштували кухню зі спеціальною технікою та посудом, повністю мебльовані спальні та ігрові кімнати, санвузли із водовідведенням та гарячою водою.

08.09.2011



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2011p. 
На головну сторінку