Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №517 від 08.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кадри вирішують усе!

Модель майбутнього: рівненський варіант

Модель майбутнього: рівненський варіант

на тлі реформування системи професійно-технічного навчання дорослого населення та сприяння зайнятості

Сьогодні Україна опинилася в переліку країн, що мають позитивні тенденції на ринку праці. Спостерігається поступове відновлення зайнятості, скорочується чисельність безробітних, з появою нових робочих місць зростає попит на робочу силу, зменшується кількість людей, що вивільняються. За прогнозами експертів МОП, відновлення докризового рівня зайнятості в країнах Центральної та Східної Європи і країнах колишнього СРСР, до яких належить й Україна, очікується вже до 2012 року. Однак страх втратити роботу продовжує залишатись однією з найпоширеніших фобій багатьох українців. Що може держава запропонувати тим, кого вже скоротили або хто тільки боїться втратити постійну роботу, кореспондент “Рівне-Ракурсу” з’ясовував у директора Рівненського центру професійно-технічної освіти ДСЗ України Олександра КАЛЮХА (на фото). Наша зустріч відбулася буквально через три дні після того, як Президент України Віктор Янукович під час робочої поїздки на Рівненщину ознайомився з роботою РЦПТО.

“У нас є що показати і є чим пишатися”

- Олександре Ярославовичу, відомо, що під час відкриття Одеського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Президент України відзначив, що цей заклад фактично можна назвати моделлю майбутнього, яку потрібно використовувати для реформування системи професійно-технічного навчання дорослого населення та сприяння зайнятості. Чи можна вважати, що рівненський варіант підготовки і перепідготовки кадрів у цілому і на базі нового НВК зокрема отримав у Віктора Януковича після ознайомлення з роботою Вашого центру не менш високу оцінку?

- Думаю, що Віктор Федорович був приємно вражений, наочно побачивши результати роботи, виконаної за дорученням, яке він дав керівництву Державної служби зайнятості України 17 лютого цього року при відкритті навчального закладу ДСЗ в Одесі. А там відкрився фактично новий заклад, тоді як наш центр наступного року відзначатиме 20-річчя свого заснування. Упевнений, що у Президента залишились найкращі враження після ознайомлення з нашою роботою: у нас є що показати і є чим пишатися. Тільки торік ми навчили понад 5300 чоловік, а цьогоріч охопимо навчанням не менше 6500. Це - великий обсяг роботи і конкретна допомога людям.

Цього року нам вдалося суттєво зміцнити матеріальну базу центру: адже в лютому запрацював новий навчально-виробничий комплекс, де здійснюється професійне навчання дорослого населення за 12-ма ліцензованими професіями. До структури НВК входять 6 навчальних кабінетів, 5 лабораторій та 10 майстерень. Серед них - навчальні майстерні “Ресторан”, “Бар”, “Банкетний зал”, “Салон краси”, “Туристична фірма”, кухня-лабораторія з усіма необхідними цехами, кабінет автоматизації торговельних розрахунків, навчальний номер для підготовки покоївок, лінгафонний кабінет та інші. А у новому гуртожитку можуть проживати 200 безробітних з районів Рівненщини та інших областей України, які приїжджають здобути нову професію або перекваліфікуватися.

- Новий навчально-виробничий комплекс справді приємно вражає своїм архітектурним обличчям та чудовими інтер’єрами, сучасним технічним оснащенням та інноваційними технологіями навчання, компетентністю та доброзичливістю його працівників. Як багато часу пройшло від ідеї створити такий комплекс до її втілення?

- Чотири роки тому в нас виникла гостра необхідність мати власний гуртожиток для проживання іногородніх слухачів, що проходили навчання у нашому центрі. Тож у листопаді 2007 року була викуплена частина приміщення на Підкови, 17-А під гуртожиток. А 2008-го, коли було вирішене питання його реконструкції, ми вирішили викупити решту будівлі з метою створення цілісного навчально-виробничого комплексу із гуртожитком. У грудні 2010 року центр отримав сертифікат на право експлуатації всього комплексу. Якщо говорити власне про гуртожиток, то його реконструкція почалася, звичайно, дещо раніше, ніж навчальної частини, яка була реконструйована і оснащена відповідним обладнанням фактично за останні два роки. До речі, загальна площа комплексу становить 4565 квадратних метрів, з них гуртожиток - 2773,3.

- Що вплинуло на формування переліку ліцензованих професій нового НВК?

- Оскільки бізнес сьогодні обмежений у можливостях розширювати персонал, зростає попит не на кількість робочих рук, а на уміння і кваліфікацію. Тому спеціалізація нового НВК була зумовлена як зростаючими потребами роботодавців у сфері ресторанно-готельного бізнесу та туризму, так і проведенням в Україні Євро-2012, що, звісно, вимагає значного підвищення якості вітчизняного сервісу. Актуальності цій проблемі додавала і майже повна відсутність в Україні навчальної бази, де б серйозно займалися підвищенням кваліфікації офіціантів, барменів, перукарів тощо. Звичайно, служба зайнятості вела підготовку потрібних фахівців в інших навчальних закладах та на виробництві, але відсутність власної матеріальної бази, безумовно, впливала на якість навчання.

“Безробіття в області має “жіноче обличчя”

- Олександре Ярославовичу, які завдання покликаний вирішувати Ваш центр на ринку праці?

- Основне завдання - це врегулювання професійно-кваліфікаційного дисбалансу. Вирішити це завдання можна, зокрема, за рахунок організації професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних за потрібними для роботодавців професіями. Перелік професій формується відповідно до потреб ринку праці. Сьогодні ми здійснюємо курсову професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних, у тому числі робітників високого рівня кваліфікації з технологічно складних спеціальностей за 49-ма професіями. Навчання здійснюється за широким спектром робітничих професій, з урахуванням вимог ринку праці та перспектив розвитку регіону. Серед них - професії деревообробної, металообробної та будівельної галузей, сфери побутового обслуговування та торгівлі, сільського господарства, автомобільного транспорту, туризму, готельного господарства та ресторанної справи, які є перспективними на місцевому ринку праці. Займаємося і відродженням професій народних промислів: коваль ручного кування, бондар, виробник художніх виробів з лози, вишивальник тощо.

До речі, ми вже навчаємо безробітних із 20-ти, крім нашої, областей України. Це дуже широка географія, оскільки політика Державної служби зайнятості орієнтована на те, щоб навчальні заклади, які створюються для підготовки фахівців локального ринку праці, були спеціалізовані у певних напрямках підготовки фахівців для усієї України. Так, специфіка нашого навчального центру в тому, що ми навчаємо фахівців у сфері деревообробки для усіх регіонів - це наша фішка.

Хочу звернути вашу увагу на те, що центр має на Рівненщині 6 навчальних майданчиків: два в Гощі, а також в Олександрії, Сарнах, Костополі та Млинові. Зважаючи на специфіку регіону й на те, що безробіття в області має, так би мовити, “жіноче обличчя”, ми орієнтуємося якраз на підготовку фахівців у сфері обслуговування. Наші випускники можуть стати не тільки найманими працівниками, а й у недалекому майбутньому відкрити власну справу.

Одразу зазначу, що ми зовсім не конкуренти системі профтехосвіти, яка підпорядкована Міністерству освіти України, а партнери. Адже її завданням є надання первинної професії випускникам шкіл. Завдання ж нашого центру, який є державним професійно-технічним навчальним закладом третього атестаційного рівня, - передовсім, перепідготовка та навчання новим професіям громадян, що через певні обставини втратили свою кваліфікацію або не мали її. Але це дорослі люди, які вже мають певний життєвий досвід. Звичайно, також є позитив у короткому терміні навчання - від 3 до 9 місяців.

Ми свідомо створювали навчально-виробничий комплекс, призначений для підготовки працівників готельно-ресторанного і туристичного бізнесу, із метою трансформування його в реально діюче навчальне господарство зі своїм окремим балансом, яке б могло сприяти напрацюванню

та закріпленню теоретичних знань та професійних навиків слухачів під час навчання та проходження практики на власній виробничій базі. Адже роботодавці не завжди охоче погоджуються на проходження практики нашими слухачами на своїх виробництвах, мотивуючи відмову бажанням отримати вже готового висококваліфікованого спеціаліста.

Крім того, сподіваємося, що це навчальне господарство в найближчій перспективі слугуватиме транзитним робочим місцем, де на замовлення роботодавців могли б за короткий термін підвищувати свою кваліфікацію їхні працівники. Для цього підшуковуємо кращі викладацькі кадри, оскільки кваліфікованих фахівців можуть готувати тільки найкращі майстри - штатні та позаштатні. Сподіваюся, що всі вони отримуватимуть у нас гідну винагороду за свою працю.

“Ми навчаємо всіх, хто має бажання”

- Яким Ви бачите подальше вдосконалення механізму співпраці з роботодавцями?

- Ми над цим постійно працюємо. Зокрема, у нас створений Дорадчий комітет - стратегічний орган, який визначає головні напрями діяльності центру з метою посилення його впливу на формування збалансованого ринку праці. До речі, сама ідея створення НВК не виникла спонтанно - це результат співпраці з різними роботодавцями, які вносили свої пропозиції, ретельного вивчення довгострокових договорів з ними та аналітичного прогнозування розвитку ринку праці. Тому наш комітет є дієвим органом. Крім того, створюємо фахові консультаційні ради (ФКР) - вони працюють за вужчими напрямами. Сьогодні маємо ФКР із швейного та деревообробного напрямів. 8 вересня хочемо запросити на засідання дорадчого комітету провідних роботодавців у сфері туризму і ресторанно-готельного бізнесу для того, аби створити галузеву раду, яка б давала нам можливість фахової співпраці у руслі вимог, які вони ставлять перед кадрами. А це - передовсім, освоєння слухачами нових технологій у сфері обслуговування.

- Нова обласна влада представила громадськості області напрацьовані нею програми перетворення Рівненщини в “туристичну Мекку”. А невдовзі відбулося відкриття НВК, призначеного для навчання безробітних за професіями сфери туризму, готельного господарства та ресторанної справи. Це випадковий збіг чи скоординований рух в одному напрямку - до європейської якості нашого життя, збільшення привабливості нашого краю для туристів і в такий спосіб забезпечення його мешканців додатковими робочими місцями?

- Звичайно, ми вивчали програми, які реалізує облдержадміністрація, зокрема, Концепцію сталого розвитку “Західна Брама”, і повністю працюємо в руслі цих програм. Якщо ви звернули увагу на лабораторію з підготовки фахівців з туризму, то там є блок, який пропагує Рівненщину туристичну - це і зелений туризм, і “Бурштиновий шлях”. Інший блок пов’язаний із проведенням в Україні Євро-2012. Наша область є транзитною, маємо дві автомагістралі міжнародного значення: трасу “Київ - Чоп” і так звану Варшавську трасу - “Київ - Коростень - Сарни - Ковель”, де роботодавці побудували свої об’єкти - як великі готельно-ресторанні комплекси, так і невеличкі готелі, кемпінги, мотелі тощо. Звичайно, на цих об’єктах, особливо під час проведення Євро-2012 в Україні, повинні працювати кваліфіковані фахівці. Але не секрет, що сьогодні кожен з нас відчуває, що навіть за наявності хорошої матеріальної бази рівень фахової підготовки обслуговуючого персоналу не завжди відповідає європейським стандартам.

- І на завершення розмови останнє запитання: випускники середніх шкіл, яким не пофортунило стати студентами, випускники вишів, яким не вдалося влаштуватися після їх закінчення на роботу, - вони можуть навчатися у Вашому центрі?

- Звичайно, усі громадяни, які досягли працездатного віку - 16 років, мають право зареєструватися за необхідності в органах Державної служби зайнятості. Одна з гарантованих державою безкоштовних послуг - надання певної професії або підвищення кваліфікації залежно від вашого бажання. У нас є спеціалісти з профорієнтації, які допоможуть вам визначитися у виборі професії. Вони поінформують вас, яких фахівців бракує на ринку праці, тож працевлаштуватися буде значно простіше. Державна служба зайнятості системно працює над збалансуванням попиту і пропозиції на ринку праці. Це - перше наше завдання, а друге - соціальна захищеність тих людей, які втратили роботу. Ми допомагаємо їм знайти роботу за фахом або змінити професію. Безробіття - це не трагедія, а стимул відкрити в собі нові таланти і почати з нашою допомогою рух до успішного життя.

- Дякую за розмову. Здоров’я, оптимізму й удачі Вам особисто, Вашому колективу і людям, які вже скористалися послугами Вашого центру!

29 серпня Президент України Віктор Янукович ознайомився з роботою Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості України. Глава держави відвідав новий навчально-виробничий комплекс із гуртожитком, призначений для навчання безробітних за професіями сфери туризму, готельного господарства та ресторанної справи, зокрема, для підготовки персоналу, який буде задіяний під час проведення Євро-2012.

У новому корпусі НВК РЦПТО слухачі проходять навчання за такими ліцензованими професіями: адміністратор, агент з організації туризму, покоївка, кухар, бармен, офіціант, перукар, манікюрник, педикюрник, косметик, продавець, касир торговельного залу. В усіх майстернях, лабораторіях та кабінетах встановлено найсучасніше обладнання, у тому числі й мультимедійні комплекси. У навчанні застосовуються інтерактивні технології.

“Зараз економіці необхідна така система профнавчання, яка орієнтована на роботодавців, може швидко реагувати на потреби ринку праці і забезпечувати вільний доступ та рівні можливості для всіх категорій громадян”.

Володимир ГАЛИЦЬКИЙ, директор Державної служби зайнятості України

Рівненський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості нагороджений дипломом першого ступеня та почесною відзнакою за перемогу у конкурсі на кращі будови і споруди, прийняті в експлуатацію в Україні у 2010 році в номінації “Об’єкти освіти, виховання та підготовки кадрів”.

Рівненський центр професійно-технічної освіти ДСЗ

33001, м. Рівне, вул. Пирогова, 8;

тел./факс: (0362) 68-37-80, 68-37-95;

e-mаil: cpto@cpto.ukrwest.net; www.rcpto.org.ua

08.09.2011Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2011p. 
На головну сторінку