Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №519 від 22.09.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Законодавство

ДТП по-новому

19 вересня набрали чинності зміни до законодавства, згідно з якими водії мають право самостійно здійснювати оформлення матеріалів про дорожньо-транспортні пригоди шляхом складання повідомлення про ДТП.

Скористатися цим правом водії можуть тільки за наявності декількох умов:

• водії уклали договори страхування після 19.09.2011;

• у ДТП пошкоджені тільки застраховані транспортні засоби;

• у ДТП не були травмовані і не загинули люди;

• наявність згоди водіїв щодо обставин ДТП;

• відсутність у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

• розмір страхового відшкодування не перевищуватиме нормативно визначеного максимального розміру (поки що не встановлено; пропонувалося 10 000 грн. по одному страховому випадку, пізніше - 50 000 по одному випадку, але не більше 10 000 одному потерпілому).

У таких випадках водії транспортних засобів після складення повідомлення мають право залишити місце ДТП та звільняються від обов’язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про її настання. Водій, винний у ДТП, не притягається до відповідальності за ст.124 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає стягнення у виді штрафу від двадцяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

За умови спрощеного оформлення ДТП страховик відшкодовує тільки шкоду, пов’язану з пошкодженням чи фізичним знищенням транспортного засобу.

Водіям, які бажають скористатися у випадку ДТП спрощеним порядком його оформлення, Моторне (транспортне) страхове бюро України рекомендує переукласти договори страхування. Поки що вказаним порядком не можна скористатися через відсутність нормативно визначеного максимального розміру страхового відшкодування для таких випадків.

22.09.2011Віталій КІТОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2011p. 
На головну сторінку