Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №521 від 06.10.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Аграрії

Стимуляція без попиту не потрібна

Стимуляція без попиту не потрібна

Нещодавно за одним столом зібралися представники аграрного сектору Рівненщини та обласні чиновники. Саме останні й були ініціаторами зустрічі, адже вирішили обмінятися думками зі сільгоспвиробниками щодо напрямку майбутньої співпраці, зокрема, у розрізі формування бюджету на 2012 рік.

- Ми чекаємо від вас зауважень та пропозицій, які б могли скоригувати, коли будемо верстати обласний бюджет на наступний рік та переглядати цільові програми підтримки сільгоспвиробників, - наголосив голова облради Юрій Кічатий.

Зі свого боку, голова Асоціації фермерів області Дмитро Українець, окреслюючи стан справ у фермерстві, запропонував внести низку змін до обласної програми підтримки фермерських господарств. Йдеться передусім про те, щоб передбачити в обласному бюджеті 2012 року кошти на компенсації 30% вартості придбаної техніки, що дало б можливість аграріям оновити матеріально-технічну базу. Крім того, зважаючи на значне скорочення кількості племінної худоби у дрібних селянських господарствах, варто передбачити в бюджеті відшкодування на купівлю якісного поголів’я в розмірі 40% вартості худоби.

Щодо підтримки галузі тваринництва, зокрема, м’ясо-молочного напрямку, то фермери краю просили розглянути можливість за рахунок обласного бюджету придбати молочні зали тим підприємствам, які вирощують до 30-50 голів ВРХ, що дало б можливість за сучасними технологіями контролювати та забезпечувати якість молочної сировини.

Також фермери просили владу звернути увагу на розвиток садівництва в області, підтримку фермерських господарств, які займаються розведенням риби, бджільництвом та вирощують лікарські рослини.

Однак, чи не найболючішим питанням для сільгоспвиробників краю сьогодні є реалізація продукції. Як зауважили керівники фермерських господарств, 2011 рік видався урожайним. Більше того, фермери області відгукнулися на прохання влади збільшити кількість посівних площ. Однак тепер аграрії стикнулися з проблемою, як продати вирощене, та ще й не у збиток.

Тому учасники круглого столу звернулися до керівництва області з проханням порушити питання ціноутворення та реалізації сільгосппродукції на державному рівні. У той же час, вони подякували за організацію торгівлі на ринках та у спальних районах обласного центру.

Загалом і фермери, і влада області зійшлися на тому, що держава сьогодні основну увагу приділяє підтримці агрохолдингів та крупних корпорацій, які працюють переважно на експорт. У той час, як завдання влади на місцях, - всіляко підтримувати малого сільгоспвиробника. Адже саме фермери та приватні селянські господарства забезпечують продовольчу безпеку України, вирощуючи від 70 до 95% продукції.

Зустрічі з фермерами керівництво області планує проводити й надалі. Втім учасниками вже наступного “круглого столу” стануть не лишень обласна влада та фермери, а й представники контролюючих органів, зазначив губернатор Рівненщини Василь Берташ, оскільки чимало фермерів нарікають на часті перевірки, які їм заважають працювати.

Ситуація на Млинівщині

Нещодавно Василь Берташ побував у фермерських господарствах, які займаються овочівництвом у Млинівському районі. Нині з шести сотень фермерських господарств Рівненщини, овочі вирощують 15. Третина з них господарюють саме на Млинівщині.

Овочі, а це так званий суповий набір - картопля, буряк, морква, капуста, цибуля - у фермерському господарстві “АКО”, що в селі Острожець, вирощують на 128 гектарах землі. Застосовують при цьому голландські технології та насіння. Постійно у господарстві працюють півтора десятка людей, а під час збирання врожаю фермер забезпечує роботою майже сотню селян. Втім, аби повноцінно працювати, фермерському господарству не вистачає сучасного овочесховища з холодильним обладнанням, розповів господарник. Підсобити обласна влада могла б і додатковими ринками збуту, адже цьогоріч овочівники краю виростили продукції вдвічі більше, ніж споживають краяни. Натомість голова фермерського господарства “Влада”, що у селі Малі Дорогостаї цього ж району, Олександр Романчук клопотав про відшкодування 30 відсотків вартості на придбання сільськогосподарської техніки, а також про пільгові умови при митному оформлені техніки, якою вже користувалися іноземні аграрії.

У свою чергу Василь Берташ пообіцяв, що пропозиції фермерів візьме до уваги. Що, до речі, і було зроблено за круглим столом господарників.

Елітне насіння здешевили

120 тонн високопродуктивного насіння озимих вже придбали сільгоспвиробники із Березнівського, Володимирецького, Гощанського, Дубенського, Здолбунівського, Острозького та Рівненського районів. Їм з обласної казни відшкодують 96 тисяч гривень, оскільки Програму підтримки розвитку насінництва продовжено до 2015 року. Крім того, цьогоріч видатки на програму збільшили в чотири рази. Виграють від цього передусім селяни. Адже якщо торік за кожну тонну компенсували по 450 гривень, то нині відшкодовують по 800 гривень. Таке фінансове зацікавлення збільшило кількість охочих купувати нові високоврожайні сорти, які підтвердили свою продуктивність на поліських ґрунтах. А це, відповідно, дозволяє нарощувати виробничий потенціал аграрного сектору області.

Так, під врожай наступного року селяни вже придбали 64 тонни озимої пшениці та 56 тонн жита, скориставшись програмою здешевлення. Фінансова підтримка майже вирівняла вартість продовольчого та високопродуктивного зерна. Скористатися програмою компенсації можуть й інші аграрії краю, оскільки в обласній казні ще не розподіленими залишається 90 тисяч гривень. А це ще понад 100 тонн на чверть дешевшого елітного насіння.

06.10.2011



Рівне-Ракурс №10 від 06.10.2011p. 
На головну сторінку