Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №523 від 20.10.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Головний біль

Лізинг - справа хороша, але…

У містах обласного значення, а також райцентрах Рівненщини можуть з’явитися нові контейнери для сміття, а також сміттєсортувальні лінії. Їх місцевим громадам готове запропонувати на умовах лізингу державне підприємство, яке спеціалізується на заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини.

Це насамперед дозволить економити кошти місцевих бюджетів, оскільки їх не доведеться витрачати на придбання смітників та транспорт для вивозу сміття. Таку співпрацю вже практикують на Волині, Львівщині, Тернопільщині, Харківщині, Донеччині, Київщині. На Рівненщині такою фінансовою підтримкою уже зацікавилися профільні заступники міських голів Острога та Кузнецовська. Обмірковують перспективу держпідтримки й комунальники Рівненської і Дубенської міськрад, а також Здолбунівської, Костопільської і Сарненської райдержадміністрацій.

- Вони мають у найкоротші терміни обчислити потребу в контейнерах та розрахувати потужності сміттєсортувальної лінії, аби вже наступного бюджетного року підписати меморандум про співпрацю з держпідприємством та отримати все необхідне для сортування і вивозу відходів, - пояснив начальник головного управління економіки та інвестиційної політики облдержадміністрації Ігор ТИМОШЕНКО.

Ми попросили прокоментувати ситуацію директора фірми “Санком-Рівне”, яка спеціалізується на зборі сміття, і без жодного лізингу розставила у Рівному нові контейнери європейського зразка, Святослава ЄВТУШЕНКА.

- Лізинг - справа хороша, але треба враховувати, що рівень життя у столиці і в невеликому райцентрі суттєво відрізняється і люди у регіонах не можуть платити за комунальні послуги на рівні мешканців мегаполісів. Саме тому місцева влада повинна досить ретельно розраховувати різні варіанти. На мою думку, керівникам міст міг би стати у нагоді досвід нинішнього міського голови Рівного Володимира Хомка, який без вкладення коштів з міського бюджету вирішив одразу два питання - вивіз сміття та початок будівництва заводу з його переробки. Тобто, наявність здорової конкуренції у сфері послуг між комунальними підприємствами та приватними структурами дає можливість без додаткових коштів вирішити проблеми мешканців. Відповідно, таким шляхом можуть піти громади міст нашої області. Тим більше тепер є, де перейняти досвід.

20.10.2011Записав Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 20.10.2011p. 
На головну сторінку